Prevoz odpadnega jedrskega materiala z inštituta Vinča, ki ga v bližini Subotice pretovarjajo na vlake za pristanišče v Kopru, je vznemiril prebivalce kraja Verušić. Foto: EPA
Prevoz odpadnega jedrskega materiala z inštituta Vinča, ki ga v bližini Subotice pretovarjajo na vlake za pristanišče v Kopru, je vznemiril prebivalce kraja Verušić. Foto: EPA
Jedrski tovor bo potoval skozi Slovenijo

Slovenska uprava za jedrsko varnost je preverila ustreznost vsebnikov za radioaktivni material ter izdala dovoljenje za izvajanje sevalne dejavnosti in dovoljenje za prevoz.

Opravljene bodo tudi potrebne nadzorne meritve
Z ministrstva za okolje in prostor so ob tem še sporočili, da pri prevozu ne bo nobenih vplivov na okolje ali prebivalstvo, opravljene pa bodo tudi potrebne nadzorne meritve. Točne ure in poteka prevoza zaradi zagotavljanja fizičnega varovanja pošiljke na ministrstvu ne želijo razkriti.

Pri prevozu bodo v celoti izpolnjeni vsi pogoji iz predpisov, ki urejajo prevoz nevarnega blaga ter varstvo pred sevanjem in jedrsko varnost, pristojni organi pa bodo poskrbeli tudi za ustrezen nadzor. Za fizično varovanje bosta skrbeli varnostna služba in policija, poudarjajo na ministrstvu za okolje.

Slovenska policija in ministrstvo za notranje zadeve sta izdelala oceno ogroženosti materiala med prevozom in potrdila načrt fizičnega varovanja, ki ga je izdelal prevoznik. V pripravljenosti bodo tudi službe, ki bi ukrepale ob morebitnih zapletih, še zagotavljajo na ministrstvu za okolje.

Prevoz v celoti financira mednarodna skupnost
Odstranjevanje jedrskega materiala z inštituta Vinča v Srbiji sodi v eno izmed daljših kampanj, ki so jih po letu 2001 sprožile ZDA za zmanjšanje možnosti jedrskega terorizma. Namen kampanje je, da se ves jedrski material, ki se ga ne uporablja več, vrne v države izvora. Tranzit v celoti financira mednarodna skupnost pod okriljem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

Prevoz odpadnega jedrskega materiala z inštituta Vinča, ki ga v bližini Subotice pretovarjajo na vlake za pristanišče v Kopru, pa je vznemiril prebivalce kraja Verušić, je danes poročala radiotelevizija Vojvodina, ki jo povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Prebivalci se bojijo, da bi se med pretovarjanjem nevarnega jedrskega materiala v mestni tovarni umetnih gnojil Azotara, kjer operacija poteka, lahko zgodila nesreča. "Bojimo se, da to mesto ne bi postalo drugi Černobil," je dejal eden izmed prebivalcev.

Hrvaška in Ukrajina nista dovolili, da bi tovor šel skozi njuno ozemlje
Radioaktivni material so v tovarno prepeljali v zgodnjih urah ob zaščiti helikopterjev in posebnih policijskih enot, ki so zaprle celotno pot prevoza in okolico Verušića, poroča Hina.

Ko bodo material do sobote zjutraj natovorili na vagone, ga bodo do Kopra prepeljali skozi Madžarsko, ker, kot še poročajo srbski mediji, Hrvaška in Ukrajina nista dovolili, da bi omenjeni tovor šel skozi njuno ozemlje. Iz Kopra bodo radioaktivni odpad nato z ladjo prepeljali na tajno lokacijo v Rusijo.

Jedrski tovor bo potoval skozi Slovenijo