Med sanacijo so ustrezno obdelali v preteklosti odloženi material. Foto: MOPE/Twitter
Med sanacijo so ustrezno obdelali v preteklosti odloženi material. Foto: MOPE/Twitter

Evropska komisija je zaradi nezakonitega nasipavanja materialov neidentificiranega izvora na pobudo civilne iniciative marca 2014 na Sodišču EU-ja vložila tožbo proti Sloveniji, julija 2015 pa je bila država tudi obsojena zaradi nespoštovanja direktiv o odpadkih in odlaganju odpadkov na odlagališčih.

Dejavnosti za izpolnitev zahtev iz sodbe je prevzelo ministrstvo za okolje in prostor, ob reorganizaciji vlade pa ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. "Gradbena dela so uspešno končana, sledijo le še zaključna dela, o čemer bomo poročali tudi Evropski komisiji," so sporočili z ministrstva.

Med sanacijo so izvedli ustrezno obdelavo v preteklosti odloženega materiala. Za preprečevanje vdora meteorne vode na območje umetnih nasutij so izvedli nepropustni prekrov z drenažnim sistemom, izvedli so novo konturo terena, za povečanje varnosti obratovanja in boljši izkoristek zemljišča pa so bili tehnološki vodi Cinkarne Celje prestavljeni v koridor na južni del parcele, so zapisali na ministrstvu.

Prav tako so zamenjali dotrajani odsek vodovoda ter uvedli program geotehničnega monitoringa in vplivov na okolje med gradnjo ter po izvedeni sanaciji. Skupna količina umetnih nasutij na sanirani parceli je okoli 181.500 kubičnih metrov.

"Ne samo da smo izpolnili zahteve Evropskega sodišča, temveč smo tudi naredili velik korak k zaščiti okolja in zdravja prebivalcev. Ponosni smo na sodelovanje vseh vpletenih in na uspešno izvedbo tega zahtevnega projekta," je ob obisku saniranega odlagališča poudaril Kumer.