Prve grobe in neuradne ocene škode zaradi suše so govorile o 128 milijonih evrov. Zdaj kaže, da je škode približno pol manj. Foto: BoBo
Prve grobe in neuradne ocene škode zaradi suše so govorile o 128 milijonih evrov. Zdaj kaže, da je škode približno pol manj. Foto: BoBo

Na nujni seji odbora DZ-ja za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje so se med drugim seznanili s posledicami suše v kmetijstvu in gozdarstvu. Minister za obrambo Aleš Hojs je pojasnil, da so škodo po suši prijavile vse občine, razen koroških.

"Na podlagi prvih ocen Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki je škodo ocenila na 128 milijonov evrov, smo naredili popis po vseh prijavljenih območjih," je dejal Hojs in poudaril, da so ocenjevalci škodo ugotavljali v vsaki regiji. Po preliminarni oceni škode naj bi ta znašala nekaj nad 60 milijonov evrov, je še dejal.

Denarja za povračilo škode v proračunu ni
Koliko je dejansko škode, bo znano v naslednji fazi. "Zdaj gremo do vsakega posameznega lastnika, potem bomo podatke predali na vlado, ki bo pristojnemu ministrstvu naložila pripravo programa," pravi Hojs in dodaja, da sredstev za pomoč v proračunu ni, saj že samo s sanacijo plazov v Sloveniji zamujamo okoli sedem let, zaostanek je okoli 160 milijonov evrov. "Toliko škod v preteklosti še ni bilo izplačanih, ker že v preteklosti v proračunu ni bilo sredstev," je opozoril.

Pojasnil pa je, da bo že samo za vnos škode po posameznem lastniku v informacijski sistem ministrstvo stalo okoli 60.000 evrov.

Kmetijski minister Franc Bogovič je dejal, da je suša letos različno prizadela območja po Sloveniji in da bo treba to pri popisih upoštevati. "Pomoč bo najbolj poštena, če jo dobijo tisti, ki so najbolj prizadeti," je dejal.