Sneženje bo sorazmerno kratkotrajno, nekajurno, a marsikje zelo izrazito – ob največji intenziteti sneženja bo lahko tudi po nižinah zapadlo več kot pet centimetrov snega v eni uri. Foto: BoBo
Sneženje bo sorazmerno kratkotrajno, nekajurno, a marsikje zelo izrazito – ob največji intenziteti sneženja bo lahko tudi po nižinah zapadlo več kot pet centimetrov snega v eni uri. Foto: BoBo

"Prihodnji teden bo precej bolj v znamenju snega, kot je bila zima doslej," napoveduje dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Jure Cedilnik.

Sredi noči bo sever Slovenije dosegla hladna fronta in ob intenzivnih padavinah se bo meja sneženja hitro spustila do alpskih dolin. Do ponedeljkovega jutra bo ohladitev dosegla tudi jug Slovenije, zato bo dež prešel v sneg tudi po nižinah v notranjosti, najpozneje v Beli krajini. Deževalo bo le po nižinah Primorske.

Vreme

Vremensko napoved lahko preverite tukaj.

V drugi polovici noči z nedelje na ponedeljek in v ponedeljek zjutraj bo tako po nižinah močno snežilo v večjem delu Slovenije. "V notranjosti Slovenije pričakujemo v noči na ponedeljek in v ponedeljek zjutraj najbolj izdatno sneženje v tej zimi do zdaj," so sporočili z Arsa. V manj kot 12 urah bo v krajih z nadmorsko višino nad 500 metrov predvidoma zapadlo od 15 do 30 centimetrov, po nižinah pa večinoma od pet do 20 centimetrov snega. Ponekod na Gorenjskem in Koroškem lahko ob tem zapade tudi do 40 centimetrov snega, v Alpah pa tudi več kot pol metra.

Sneženje bo sicer sorazmerno kratkotrajno, nekajurno, a marsikje zelo izrazito, dodajajo na Arsu. Ob največji intenziteti sneženja bo lahko po napovedih tudi po nižinah zapadlo več kot pet centimetrov snega v eni uri.

Zaradi intenzivnega sneženja bodo v ponedeljek zjutraj v večjem delu Slovenije vozne razmere močno poslabšane, najbolj močno bo po napovedih snežilo ravno v času jutranje prometne konice. Ker bo sneg moker, lahko tam, kjer ga bo zapadla večja količina, pride tudi do snegoloma in s tem dodatnih motenj v prometu ter do prekinitev preskrbe z električno energijo. Agencija za okolje je zato za ponedeljek izdala oranžno vremensko opozorilo.

Jutranje temperature bodo v ponedeljek okoli 0 °C. na Goriškem in ob morju okoli 5 °C, sredi dneva pa bodo padavine ponehale.

Sneženje ponekod tudi v naslednjih dneh

Nov padavinski proces bo Slovenijo zajel v noči na torek in nato še en v noči na sredo. "Prihodnja dva procesa ne bosta tako intenzivna, pa tudi po nižinah ne bo vedno snežilo, ampak bo ponekod deloma snežilo, deloma deževalo," je dejal Cedilnik.

V torek bo pretežno oblačno, občasno se bodo še pojavljale krajevne padavine, deloma plohe. V noči na sredo se bo ohladilo, meja sneženja se bo prehodno spet spustila do nižin. V sredo čez dan bo na vzhodu delno jasno, drugod pretežno oblačno. Oblačno vreme z občasnimi prehodi padavin, tudi sneženja, lahko po napovedih vremenskega portala Ciklon.si po nižinah pričakujemo vse do petka.

Snežna odeja bo tako marsikje precej debela. Višje na Koroškem in Gorenjskem lahko tudi pol metra ali več, drugod po nižinah pa bo snega precej manj, ponekod na Štajerskem in v Prekmurju verjetno le nekaj centimetrov. Prav tako ne bo snega po nižinah Primorske, tam bo deževalo.

Idilične snežne odeje kljub količini verjetno marsikje ne bo

"Kakšnega mraza, ki bi pomagal, da bi se ta snežna odeja res obdržala, ne bo," je ob tem v pogovoru za Val 202 dejal Jure Cedilnik. Kot je pojasnil, bo ob padavinah v torek in sredo meja sneženja malo nihala, tako da se bosta občasno izmenjevala dež in sneg.

Jutranje temperature bodo prihodnje dni malo pod lediščem, čez dan pa nekoliko nad lediščem. Višje se bo sneg obdržal, po dolinah pa bo to odvisno od količine zapadlega snega. "Kakšne res kompaktne, idilične snežne odeje verjetno marsikje ne bo, bo bolj podobno plundri. Ampak vsaj v gorah ali malo višje bo verjetno kar obilo snega, ki pa bo verjetno ostal vsaj nekaj časa," je napovedal vremenoslovec in ob tem opozoril, da se bo v Alpah povečala nevarnost snežnih plazov.

Opozorila o pomenu ustrezne priprave na zimske razmere

Tudi na prometnoinformacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da bo zaradi napovedanega sneženja promet upočasnjen, hkrati bodo na cestah plužne in posipne skupine. "Na pot se odpravite prej kot običajno in le z obvezno zimsko opremo," so zapisali.

Ker se zimskim razmeram ne moremo izogniti, se je treba na spremenjene vozne okoliščine dobro pripraviti, prav tako je treba pripraviti tudi vozilo, poudarjajo na agenciji, kjer so v ta namen pripravili tudi videovsebine in izdali brošuro s praktičnimi nasveti za ustrezno pripravo vozila in zimsko vožnjo.

Ob napovedanem obilnem sneženju na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) poudarjajo, da je poleg ustreznih zimskih pnevmatik za varno vožnjo v zimskih razmerah treba postoriti še marsikaj, med drugim je treba letno tekočino za stekla zamenjati z zimsko, še preden se temperature spustijo pod ničlo.

Če se odpravljate smučat ali v hribe, pa pri AMZS-ju priporočajo, da imate v avtomobilu poleg snežnih verig še vrečo peska, ki je koristen pri speljevanju na poledeneli podlagi. Ker je pozimi najpogostejši vzrok klicev na pomoč po izkušnjah AMZS-ja izpraznjen oz. slabo delujoč avtomobilski akumulator, voznikom priporočajo, da še pred prvim mrazom preverijo stanje akumulatorja.

Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay