Sončni paneli (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay
Sončni paneli (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay

Ob Donavi, na Schafflerhofstrasse na Dunaju, stoji ena največjih sončnih elektrarn v Avstriji. Takšnih sistemov je v avstrijskih mestih vedno več. V Avstriji 87 odstotkov električne energije pridobijo iz sončne, vetrne in vodne energije. Sončna elektrarna Schafflerhofstrasse z električno energijo oskrbuje 8700 gospodinjstev oziroma kot je povedal strokovnjak za izgradnjo fotovoltaičnih sistemov pri Wien Energie, Bernhard Wudy: "Posebnost te sončne elektrarne je, da gre za kombinacijo pridobivanja sončne energije in kmetijstva. Pod temi sončnimi paneli, kot vidite, se pasejo ovce. Sončna elektrarna se razteza na 12 hektarjih."

Letna proizvodnja električne energije znaša 17 gigavatnih ur, nameščenih je več kot 34.000 fotovoltaičnih modulov, od tega 400 dvostranskih, kar pomeni, da se sončna energija lahko izkorišča z obeh strani. Pod sončno elektrarno pa se pase 150 ovc jura, poleg tega izkoriščajo veliko kmetijsko površino, ki jo zavzame elektrarna.

"Sončne elektrarne po navadi zavzamejo veliko prostora, vendar pa lahko to površino porabimo za kaj drugega. V tem primeru se tu pasejo ovce, poleg tega manjši del sistema služi kot kmetijski fotovoltaični sistem, kjer Univerza za trajnost in življenje raziskuje, kakšen vpliv ima fotovoltaični sistem na tla in pridelek ter kateri negativni in pozitivni vplivi nastajajo pri tem. Tu gojijo denimo sojo, piro in pšenico," je dodal Wudy.

Solarni moduli dajejo ovcam senco in zavetje

Zaradi sence sončne celice se denimo spreminja tudi pridelek, manj sončne svetlobe zmanjša porabo vode in ščiti tla med izsušitvijo. Ovce torej služijo kot naravna kosilnica. Solarni moduli pa dajejo ovcam senco in zavetje, ko dežuje. Od konca marca pa do konca septembra so na paši, so v lasti kmeta, prezimijo v hlevih. Posebnost te sončne elektrarne pa je, da je pravzaprav v lasti prebivalcev.

"To pomeni, da to sončno elektrarno upravlja Wien energie, vendar pa so module kupili prebivalci. Ni nujno, da so stranke Wien energie, vsak interesent lahko kupi od enega do deset solarnih modulov. Takih sistemov je na Dunaju 47, poleg tega so številni v lasti podjetja Wien Energie, ki želi kapacitete do leta 2030 še povečati," je še pojasnil.

Sončna elektrarna je lahko tudi pašnik in raziskovalni teren

En solarni modul prebivalca stane 450 evrov.

"Obstajajo različni modeli, pri tem gre za to, da se kupi solarni modul in zato prebivalec vsako leto dobi povračilo. Lahko izbira med bonom pri Wien energie, za stranke se tako zmanjša račun, lahko prejme bone za nakup hrane v trgovinah, lahko pa se mu v dobro knjiži toliko energije, kot ga modul dejansko ustvari."

In interes za nakup panelov? "Interes je zelo velik, imamo spletno stran, kjer se lahko prijavijo, ko damo na razpolago nove module, so po navadi razprodani v dveh dneh. Gneča je velika, čakalna lista je dolga, trenutno ni na voljo prostih solarnih modulov," je dejal sogovornik.

Izziv za ta fotovoltaični sistem so t. i. konice proizvodnje, ko se proizvaja velika količina električne energije. Sončna elektrarna je del istega daljnovoda kot vetrna elektrarna Wien Energie Andlersdorf, in če se proizvede več električne energije, kot je potrebno, se uporabi sistem za shranjevanje električne energije, tako obe, sončna in vetrna elektrarna, lahko delujeta hkrati, ne da bi preobremenili električno omrežje. Zelena elektrika se torej ne izgubi, saj shranjevalnik električno omrežje napaja šele, ko je to potrebno.

"Takšna sončna elektrarna se splača z različnih vidikov. Tu se proizvaja elektrika brez škodljivih vplivov na okolje. Tudi v prihodnje želimo proizvajati energijo brez škodljivih izpustov ogljikovega dioksida."

Takšnih fotovoltaičnih sistemov bo vedno več, je še prepričan Bernhard Wudy, saj je zelena elektrika edini pravi odgovor za potreben zeleni prehod in doseganje evropskih okoljskih ciljev, poleg tega pa vidijo prihodnost takšnega proizvajanja električne energije tudi za avtomobilsko industrijo, namreč napajanje električnih avtomobilov.

Vsebina je del projekta I know EU/TuEU 2024, ki ga sofinancira Evropska unija.