Današnji dan je posvečen živalim. Foto: Reuters
Današnji dan je posvečen živalim. Foto: Reuters
Svetovni dan varstva živali
Pozivajo k skrbi za domače živali



Tudi na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ob tej priložnosti opozarjajo, da so živali čuteča bitja in da morajo ljudje zanje skrbeti tako, da jim ne povzročajo bolečine, trpljenja in strahu. "To je sporočilo, ki ga mora slišati in razumeti ves svet," so zapisali.

Človekov odnos do živali se mora izboljševati
Skrbnik živali mora izpolnjevati zahteve, ki se nanašajo na njihovo zaščito, in jim zagotoviti minimalne pogoje za bivanje. "Prav kultura ravnanja z živalmi, tudi vse navade, ki se z vzgojo prenašajo iz roda v rod in jih vsaka generacija lahko spreminja s svojim plemenitenjem načina razmišljanja o živalih, je tista, ki zagotavlja, da se človekov odnos do živali sčasoma izboljšuje," poudarjajo na upravi.

Še vedno veliko primerov mučenja in zanemarjanja živali
Kot primer so izpostavili hišne ljubljenčke. Ti so sicer deležni bolj humanega odnosa kot živali, ki jih človek uporablja za gospodarske namene, vendar opozarjajo, da se pri svojem delu še vedno srečujejo s številnimi zapuščenimi ali zanemarjenimi živalmi, ki imajo neodgovornega skrbnika. Takšen skrbnik ni dovolj dobro razmislil, kakšno odgovornost prinese odločitev, da bo imel živali. "Ali smo posvojili psa zato, da bi razveselili otroke, in pričakujemo, da bodo oni skrbeli za psa, ker si ga tako močno želijo? Ali kupujemo psa, ker se hiši z vrtom poda tudi zlati prinašalec?" so kot primer izpostavili na upravi.

Svetovni dnevi živali od leta 1931
Začetki svetovnega dneva živali segajo v leto 1931, ko so se na konvenciji v italijanskih Firencah zbrali ekologi, ki so želeli opozoriti na trpljenje številnih ogroženih vrst. Od takrat se je razvil v dan, na katerega počastimo vse živali sveta, ne glede na narodnost, vero ali politično prepričanje ljudi.

Svetovni dan varstva živali
Pozivajo k skrbi za domače živali