Prizor iz zavetišča za rešene pse v Južni Afriki. Na fotografiji Bobi, star eno leto in dva meseca, ki se
Prizor iz zavetišča za rešene pse v Južni Afriki. Na fotografiji Bobi, star eno leto in dva meseca, ki se "z drugimi psi ne razume". Foto: EPA

Izvor človekovega najboljšega prijatelja sega v davno prazgodovino. Ljudje in psi so si dolga stoletja delili vse – hrano in življenje. Vsa ta leta so psi zagnano pomagali človeku pri lovu in varovanju živine, opravljali so tudi vlogo vodnikov, čuvajev hiš in stanovanj, smetarjev in vojnih tovarišev.

Danes so psi predvsem človekovi družabniki, a so žal pogosto tudi statusni simbol. Ljudje, ki imajo več pod palcem, pogosto kupujejo eksotične pasme psov, navaja CNBC. Colleen Paige je želela z mednarodnim dnem psov spodbuditi zavedanje, da so tudi posvojeni psi iz zavetišč prav tako čudoviti življenjski sopotniki. 26. avgusta 2004 je njena družina posvojila prvega psa Sheltieja.

Kraški ovčar je edina slovenska avtohtona pasja pasma. Foto: Radio Koper/MMC
Kraški ovčar je edina slovenska avtohtona pasja pasma. Foto: Radio Koper/MMC

V zadnjih letih v Sloveniji narašča število registriranih psov. Leta 2019 je bilo v registriranih še okoli 232.000 psov. Leta 2020 je bilo registriranih okoli 238.000 psov, lani še okoli 7000 več.

Najpogostejša imena psov v Sloveniji sta Luna in Medo

Glede na podatke registra psov je v Sloveniji prijavljenih 338 različnih pasem psov. Po podatkih Kinološke zveze Slovenije so med pasmami še vedno najbolj priljubljeni nemški ovčarji, sledijo pa španjeli Cavalier King Charles (kavalir kralja Karla) in borderski ovčarji. Edina slovenska avtohtona pasma psa je kraški ovčar ali kraševec.

Po podatkih revije Moj pes je bilo v zadnjih treh letih v Sloveniji najbolj priljubljeno ime za psičke Luna, za pse pa Medo.