Mladička za zdaj še skrbno skrivajo pred radovednimi očmi obiskovalcev. Foto: ZOO Schönbrunn
Mladička za zdaj še skrbno skrivajo pred radovednimi očmi obiskovalcev. Foto: ZOO Schönbrunn

Pande po kitajski tradiciji ime dobijo šele 100 dni po rojstvu, saj je umrljivost pri mladičkih velike pande v prvih treh mesecih po rojstvu izredno visoka. A oskrbniki živalskega vrta Schönbrunn so optimistični, saj Jang Jang velja za skrbno in izkušeno mater.

Osebje vrta je za samčka že izbralo ime, samička pa je za zdaj še brez imena, saj ga bodo izbrali ljubitelji pand z vsega sveta. Tako že dalj časa na spletni strani dunajskega živalskega vrta poteka glasovanje o imenu malega pande. Do zdaj so prijeli 2.000 glasov, oskrbniki pa so izbrali tri imena, med katerimi bodo lahko po spletu izbirali do 2. novembra.

Prvi del imena se vedno glasi Fu, kar v kitajščini pomeni srečen. Trije predlogi imen so tako Fu Lin (Lin je okrajšava za Čuilin, kitajsko pravljično bitje), Fu Ban (srečna polovica) in Fu Šiong (srečni medved).

Do zdaj na Dunaju uspešno vzredili že tri mladiče
Mali pandi sta se skupaj z materjo že preselila iz prostora za kotenje v drevesno duplino, ki je skrita pred obiskovalci, tudi oskrbniki razvoj mladičkov spremljajo le s kamero.

Dunajski živalski vrt je sicer edini v Evropi, kjer so po naravni poti uspešno parili velike pande. V večini živalskih vrtov stavijo na umetno oplojevanje, medtem ko so v živalskem vrtu Schönbrunn po naravni poti že v letih 2007, 2010 in 2013 kot edini v Evropi uspešno vzredili tri mladiče, so še sporočili z Eurocomm-PR-ja, predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.