Ponarejeni naj bi bili podatki o  temperaturi morja, dviganju usedlin z dna Tržaškega zaliva, prav tako pa naj ne bi upoštevali ''domino učinka'' ob morebitni nesreči. AAG zato od slovenske vlade zahteva, da se upre pritiskom Italije in da sum o poneverbi dokumentov prijavi evropskim institucijam. Foto: MMC RTV SLO
Ponarejeni naj bi bili podatki o temperaturi morja, dviganju usedlin z dna Tržaškega zaliva, prav tako pa naj ne bi upoštevali ''domino učinka'' ob morebitni nesreči. AAG zato od slovenske vlade zahteva, da se upre pritiskom Italije in da sum o poneverbi dokumentov prijavi evropskim institucijam. Foto: MMC RTV SLO

"Če to drži, gre za zelo resno zadevo, zato bomo od italijanskega ministrstva za okolje takoj zahtevali informacijo o tem. Če se bo izkazalo, da so podatki ponarejeni, bomo uporabili vsa pravna sredstva, tudi morebitno tožbo na evropskem sodišču," je za TV Slovenija dejal slovenski okolijski minister Karl Erjavec. Hkrati pričakuje, da bodo projekt, če je res prirejen, ustavili italijanski državni organi.

Mednarodna okolijska organizacija Alpe Adria Green dvomi, da so dokumenti za gradnjo plinskega terminala v Žavljah pristni.

Podjetje Gas Natural, ki naj bi terminal gradilo, je po prepričanju AAG-ja ponaredilo podatke in izsililo soglasje italijanske vlade o okolijski primernosti gradnje terminala. AAG naj bi imel dokaze, da so v projektu ponarejene ocene vplivov na okolje in posledice morebitnih nesreč in da so državne in pokrajinska oblasti prikrile to potvarjanje. Napačni naj bi bili tudi podatki o globini in temperaturi morja.

Organizacija AAG naj bi dokaze pridobil od italijanske sodne policije, saj je italijansko pravosodje marca končalo prvo preverjanje kaznivega dejanja potvarjanja in ugotavljanja odgovornosti svetovalcev podjetja Gas Natural. Preiskava je bila nato predana rimskemu tožilstvu, ki pa jo je prekinilo in doseglo njeno arhiviranje. Tožilstvo je zatrdilo, da dejanja nimajo kazenskega značaja, pojasnjujejo na AAG-ju.

Slovenija naj poneverbe razkrije
Prepričani so, da mora slovenska vlada na medministrskem srečanju 9. septembra od italijanske vlade zahtevati nujna pojasnila za omenjene poneverbe podatkov. Obenem pričakujejo, da bodo zaradi potvarjanja podatkov ustavljeni vsi postopki gradnje terminalov.

AAG pa naj bi sam vložil tudi ovadbo proti nekaterim italijanskim in slovenskim javnim uslužbencem, ki so bili vpleteni v ponarejanje dokumentov. S civilno tožbo želijo ustaviti vse postopke pri projektu gradnje plinskih terminalov v Žavljah.