Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V Breginju skoraj rekordne padavine

V zadnjih 12 urah, od 8. ure zjutraj do 20. ure, je največ dežja padlo v Breginju – 154,2 mm. Več kot 90 mm je padlo še v Hrastjah pri Ljubljani, v Žireh, v Dvoru pri Polhovem Gradcu, Osilnici, na postaji Ljubljana Bežigrad ter v vasi Krn, je sporočil Arso.

Zaradi padavin je trenutno popolnoma zaprta cesta Ljubljana–Zalog, kjer je na podvozu pod železniško progo poplavljeno cestišče. Popolna zapora je tudi na cesti Kobarid–Bovec pri Srpenici zaradi zemeljskega plazu in na cesti Trojane–Izlake zaradi vode na vozišču in nanosa materiala. Na glavni cesti Zagorje ob Savi–Litija pa je promet pri Šklendrovcu urejen izmenično enosmerno zaradi nanosa kamenja in zemlje.

Glede na podatke portala uprave za zaščito in reševanje je v občini Ljubljana meteorna voda ob močnem nalivu zalila več garaž, podhodov, kletnih in stanovanjskih prostorov, skladišč in poslovnih prostorov. Meteorna voda je zalila tudi prostore osnovne šole in vrtca, lekarne ter Narodno galerijo, ta ostaja zaprta do ponedeljka.

Udar strele je zanetil tudi požar na ostrešju stanovanjskega objekta. Na terenu so prostovoljne in poklicne gasilske enote ter vzdrževalci cestne ter komunalne infrastrukture.

V popoldanskih urah je neurje z močnimi nalivi zajelo tudi občino Kobarid. Meteorna voda je zalila več stanovanjskih objektov in lokalov, sprožilo se je več zemeljskih plazov. Meteorna voda je popoldne zalila skladiščne prostore podjetja Hidria v Spodnji Idriji. Gasilci so vodo izčrpali in očistili prostore. Težave je vreme povzročilo tudi drugod, od Trbovelj, Celja do Divače.

Ob nalivih je v občini Šentjur veter podrl energetski vod, v občini Postojna pa je meteorna voda poplavila trgovski in večstanovanjski objekt, je poročal Radio Slovenija.

Težave je vreme povzročilo tudi drugod, od Trbovelj, Celja do Divače.
Kot poroča 24ur, je neurje povzročilo težave tudi na letališču Brnik, kjer so morali tri letala preusmeriti v Italijo, dva leta pa čakata na pristanek.

V večjem delu države nevarnost plazov

Na geološkem zavodu opozarjajo, da je zaradi obilnejših padavin danes popoldne in proti večeru povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v večjem delu Slovenije, predvsem na severozahodu, jugovzhodu, severovzhodu in osrednjem delu države. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečala sorazmerno s količino padavin.

Na zavodu opozarjajo prebivalce, naj bodo previdni pri morebitnem pojavljanju sprememb na tleh, objektih in pobočjih, še posebej pa naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje, zdrse zemljine in na površinsko zastajanje vode.

Topla noč in jutro

Za nami sta izredno topla noč in jutro, saj se temperatura marsikje po državi ni spustila pod 20 stopinj Celzija. Najvišja jutranja temperatura na Letališču Portorož je bila kar 24,4 stopinje Celzija, navaja Arso.

Čez dan bo pretežno oblačno, nastajale bodo plohe in nevihte, predvsem v severni polovici Slovenije so mogoči dolgotrajni krajevni nalivi. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26 stopinj Celzija.

V petek bo dež postopno zajel vso Slovenijo, na Primorskem so mogoča krajevna neurja.

Oranžno opozorilo velja na jugozahodu države.

Hudo neurje v Čazmi na Hrvaškem


Hudo neurje je zajelo tudi predele sosednje Hrvaške. V Čazmi, vzhodno od Zagreba, je veter ruval drevesa in prevračal tovornjake, porušen je tudi daljnovod, zato je zmanjkalo elektrike, poroča HRT. Župan mesta Dinko Pirak je ocenil, da je materialne škode za več milijonov kun, brez električne energije pa bi lahko bili dva dneva.

Foto: Arso/zajem zaslona
Foto: Arso/zajem zaslona