Popravljanje močno poškodovanih reaktorjev jedrske elektrarne Fukušima je zaradi smrtonosnega sevanje izredno oteženo. Čim dlje trajajo popravila, več nevarnega sevanje gre v ozračje in morje. Foto: EPA
Popravljanje močno poškodovanih reaktorjev jedrske elektrarne Fukušima je zaradi smrtonosnega sevanje izredno oteženo. Čim dlje trajajo popravila, več nevarnega sevanje gre v ozračje in morje. Foto: EPA
Govedo na farmi 50 km oddaljeni od poškodovane jedrske elektrarne Fukušima.
Policija nadzoruje vse goveje farme v krogu 50 km okoli Fukušime, saj je uporaba te govedine trenutno prepovedana. Foto: EPA

Kot je sporočil operater elektrarne, tokijskega elektropodjetja Tepco, so zunaj med 1. in 2. reaktorjem poškodovane elektrarne namerili 10 sivertov sevanja na uro, kar je tako rekoč trikratni smrtni odmerek. Japonska vlada je sicer za delavce elektrarne dvignila najvišji letni odmerek s 100 milisivertov/uro na 250 milisivertov/uro, vendar pa so odmerki radioaktivnosti v Fukušimi še vedno tako visoke, da so delavci skoraj brez moči pri odpravljanju posledic nesreče.

Kolikšen je smrtni odmerek sevanja?
Enota sivert meri vpliv sevanja na živo tkivo, odločilen pa je predvsem čas prejetega odmerka. Človek ob rentgenskem slikanju prejme približno 20 mikrosivertov, sicer pa je normalna stopnja sevanja iz okolja okoli 0,035 mikrosiverta. Odmerek okoli enega siverta (milijon mikrosivertov) sicer povzroči slabost in bruhanje, medtem ko je prejeti odmerek nad tremi siverti običajno že smrten za približno polovico tistih, ki bi ga prejeli v mesecu dni.

Bo sevanje ogrozilo žetev riža?
Medtem se na Japonskem bliža žetev riža in v državi se že bojijo, kako bo uhajanje radioaktivnih snovi iz Fukušime vplivalo tudi na to najpomembnejšo japonsko poljščino. V 14 prefekturah so se že odločili za pregled vsega pridelanega riža, kmetijsko ministrstvo pa je pozvalo vse severne in vzhodne japonske upravne enote, naj preverijo riž pred in po žetvi.

V rižu bodo merili predvsem vsebnost radioaktivnega cezija, in če ga bodo namerili več kot 500 bekerelov na kilogram, ga bodo prepovedali za uporabo, so napovedali na ministrstvu. Z enoto bekerel se sicer meri moč radioaktivnosti in označuje razpad atomov na sekundo.

Že prepovedana uporaba govejega mesa
Do zdaj so sicer čezmerne stopnje radioaktivnosti že odkrili v nekaj pošiljkah govedine, zelenjave, morske hrane, mleka in čajevih listov. Vendar pa naj bi vso kontaminirano hrano do zdaj pravočasno odkrili in preprečili, da bi jo zaužili ljudje.

Uradni Tokio je doslej prepovedal uporabo govejega mesa iz upravnih enot Fukušima in Mijagi, pa tudi iz Ivate, kjer letno pošljejo na trg meso okoli 36.000 glav živine. O podobnem ukrepu razmišljajo tudi za govedo iz prefekture Točigi, potem ko so tudi v tamkajšnji govedini našli radioaktivni cezij.