V hrvaški Istri upajo, da bodo zgolj z redukcijskimi ukrepi prve stopnje uspeli preživeti letošnjo turistično sezono. Foto: BoBo
V hrvaški Istri upajo, da bodo zgolj z redukcijskimi ukrepi prve stopnje uspeli preživeti letošnjo turistično sezono. Foto: BoBo
Suša
S tako hudo sušo, kot je letošnja, so se v hrvaški Istri nazadnje srečali leta 2003. Foto: BoBo
Suša
Med redukcijo oskrbe z vodo 1. stopnje je prepovedano zalivanje vrtov, zelenih površin in športnih igrišč, zalivanje za kmetijske namene, razen za zalivanje v toplih gredah in rastlinjakih, pranje javnih in zasebnih površin (cest, ulic, dvorišč), pranje vozil, polnjenje bazenov in prhanje na plažah. Foto: BoBo
Pipa
Namesto kopanja se raje oprhajmo in pri tem skrajšajmo čas prhanja, svetujejo na rižanskem vodovodu. Foto: BoBo

V prejšnjem tednu so tako v hrvaški Istri, kjer te dni dopustujejo tudi številni Slovenci, iz sistema oskrbe z vodo izključili 28 oseb - fizičnih in pravnih - nove izključitve pa napovedujejo tudi v tem tednu.

Na pristojnem inšpektoratu pravijo, da se za odklop posameznikov, ki bo trajal vse do konca redukcije, odločajo v primeru obratujočih avtopralnic in zalivanja zelenih površin, kjer je urejen avtomatski zalivalni sistem. Med redukcijo oskrbe z vodo 1. stopnje je sicer prepovedano zalivanje vrtov, zelenih površin in športnih igrišč, zalivanje kmetijstvu, razen za zalivanje v toplih gredah in rastlinjakih, pranje javnih in zasebnih površin (cest, ulic, dvorišč), pranje vozil, polnjenje bazenov ter prhanje na plažah.

Bo šlo vse do konca sezone?
Ukrepi prve stopnje so v veljavi v celotni istrski županiji, kjer oskrba z vodo vključuje Vodovod Pula, Istarski vodovod Buzet in Vodovod Labin, oblasti pa so zadovoljno sporočile, da so s temi ukrepi v zadnjih dneh prihranili 20 odstotkov vode. "Prebivalci se ukrepov držijo precej bolj, kot smo pričakovali, ne samo pri zalivanju zelenih površin, ampak tudi pri opravljanju vsakodnevne osebne higiene. Med seboj komentirajo, da jim niti med umivanjem zob voda ne teče več po nepotrebnem, ampak zapirajo pipo, bolj racionalni pa so tudi med prhanjem. Dojeli so, da se tudi tako lahko prihrani precej vode," je povedal podžupan Vedran Grubišić.

Dodal je, da so zelo skrbni in pazljivi tudi turisti, hkrati pa se je zahvalil vsem, ki se držijo teh ukrepov, in optimistično napovedal, da naj bi z nadaljnjim upoštevanjem navodil prve stopnje redukcije vode vse do konca turistične sezone lahko zdržali brez prehoda na drugo, ostrejšo stopnjo.

Ponedeljek bo zelo vroč - najvišje temperature bodo po nižinah okoli 34, v vzhodni Sloveniji tudi do 36 stopinj Celzija. Sredi dneva in popoldne bo velika toplotna obremenitev, opozarjajo na agenciji za okolje (Arso). V torek bo vročina začela popuščati, le na Primorskem bodo temperature še nad 30 stopinj Celzija.

V Sloveniji še ni tako kritično
Poklicali pa smo tudi na Rižanski vodovod Koper, ki skrbi za vodooskrbo celotnega obalnega območja, da bi preverili, kakšna je situacija v slovenskem primorju: "Pri nas smo stabilni, sicer smo še vedno omejeni z zalogami vode, vendar so odjemalci tako skrajno resno vzeli te prepovedi rabe vode in varčevanje z vodo, da smo uspeli privarčevati 17 odstotkov vseh količin. Zato ocenjujemo, da bi morali ta teden - vključno s koncem tedna - še zdržati brez prekinitev v dobavi vode. To seveda govorimo pod pogojem, če bomo tako varčni, kot smo bili do zdaj, ali pa še bolj. Za naprej pa je še prezgodaj govoriti, saj se te stvari spreminjajo iz dneva v dan," so nam povedali.

Nato pa so opozorili, da se tudi oni lahko odločijo za iste ukrepe glede zapiranja vode kot njihovi hrvaški kolegi, če bo to potrebno. "Občinske inšpekcije so pristojne za nadzor in kaznovanje, če vidijo, da se neki odjemalec ne drži prepovedi oziroma omejitev, nam lahko naloži demontažo vodomera, prekinitev dobave vode," so pojasnili in hkrati izrazili zadovoljstvo, da takih primerov za zdaj še ni bilo.

Denarne kazni za neposlušne so predvidene z odlokom - 250 evrov za fizične in 1.250 za pravne osebe, so še povedali in dodali, da bo ob morebitni redukciji stopilo v veljavo tudi prekuhavanje vode, do takrat pa je voda v vseh pipah na vsej Obali in je normalno uporabna brez prekuhavanja.

Na svoji spletni strani pa je Rižanski vodovod objavil tudi nekaj ukrepov, kako lahko privarčujemo še več vode:
- v kopalnici:
- med umivanjem zob, miljenjem rok ali med britjem vedno zapirajmo pipo, saj tako lahko privarčujemo 18 litrov vode na minuto
- poskrbimo, da pipe dobro tesnijo. Zaradi pipe, iz katere kaplja 1 kapljica na minuto, lahko dnevno izgubimo do 50 litrov vode
- preverimo, ali straniščni izplakovalnik pušča
- stari izplakovalnik zamenjajmo z novim, ki ima dve stopnji splakovanja
- namesto kopanja se raje oprhajmo in pri tem skrajšajmo čas prhanja

- v gospodinjstvu:
- količina vode za kuho naj ne bo po nepotrebnem prevelika
- pralne in pomivalne stroje vključimo šele tedaj, ko so napolnjeni.
- za pitje lahko večkrat uporabimo isti kozarec in tako zmanjšamo število pranj
- ne uporabljajmo vode za odmrzovanje zamrznjene hrane.
- vodo, v kateri smo oprali sadje in zelenjavo, ponovno uporabimo za zalivanje rastlin.