Že v drugi polovici prihodnjega tedna se bo spet segrelo na okoli 30 °C. (Slika je simbolična.) Foto: EPA
Že v drugi polovici prihodnjega tedna se bo spet segrelo na okoli 30 °C. (Slika je simbolična.) Foto: EPA

Arso na omrežju X navaja, da sta bila v letošnjem poletju dva izrazita vročinska vala, prvi v juliju (večinoma med 8. 7. in 19. 7.) ter zdajšnji, ki se je na Primorskem začel že na začetku meseca, v večini krajev pa poteka od devetega avgusta naprej in se bliža koncu. Vročina s popoldanskimi temperaturami med 30 in 36 stopinjami Celzija bo po Sloveniji vztrajala še v soboto.

"Ker bo ozračje in tudi morje precej pregreto, k nam pa bo v višinah pritekal postopno bolj vlažen in nekoliko hladnejši zrak, bodo v nedeljo izpolnjeni pogoji za nastanek razmeroma močnih neviht. V ponedeljek se bo z dotokom hladnejšega zraka v spodnjih plasteh ozračja labilnost ozračja nekoliko zmanjšala, a ob krajevnih plohah in nevihtah se bodo še vedno lahko pojavljali močnejši nalivi. Če bodo najvišje dnevne temperature v nedeljo ponekod še dosegle okoli 30 stopinj Celzija, pa bodo v ponedeljek večinoma le še blizu 25, ali celo manj. Dokaj nestanovitno vreme se bo verjetno nadaljevalo tudi v torek. Na Primorskem bo pihala burja," navaja Arso.

Napovedi skupne količine padavin v obdobju med nedeljo in torkom, kot še pojasnjuje Arso, se še zelo spreminjajo: "Najverjetneje lahko pričakujemo povečini med 10 in 40 milimetrov dežja, a krajevno zaradi nalivov tudi več."

Kljub osvežitvi v prvi polovici tedna se poletje še ne bo poslovilo. Že v drugi polovici prihodnjega tedna se bo namreč spet segrelo na okoli 30 stopinj Celzija.

Požarna ogroženost na Primorskem

Arso je za večino Slovenije, razen severozahoda za soboto izdal oranžno opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve. Na Primorskem pa velja velika požarna ogroženost naravnega okolja.

V soboto bo večinoma sončno, popoldne in zvečer bo nastalo nekaj neviht. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 22, najvišje dnevne od 30 do 36 stopinj Celzija.