Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Gre za ukrep, ki smo ga snovali skupaj z vsemi dobavitelji električne energije. S predsednikom sekcije pri Energetski zbornici Slovenije za dobavitelje električne energije sva se večkrat slišala v preteklih dneh, kako lahko elektrogospodarstvo pomaga v teh težkih časih vsem gospodinjstvom, in porodila se je ideja, da bi lahko pomagali skozi račune," je pojasnil minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer in dodal, da je v stanovanjskih objektih, kjer se odpravljajo posledice naravne katastrofe, povišana poraba električne energije tudi "zaradi čezmerne uporabe črpalk, sušilnih strojev in drugih električnih naprav, kar pomeni, da bi bil lahko ta ukrep še posebej usmerjen njim v pomoč."

"To ne bo edini ukrep, ki ga ministrstvo snuje. Nekaj ukrepov smo že oznanili. Eden takšnih je, da smo skupaj s civilno zaščito naredili hitrejše intervencijske ekipe za vzpostavitev napajanja in oskrbe z električno energijo. Za interventni zakon pa tudi snujemo še nekaj ukrepov, ki bodo prav tako pripomogli k izboljšanju situacije za najbolj prizadete in ranljive gospodinjske odjemalce. Kakšen bo ta učinek imel na obče stanje ... gre za približno po naših ocenah od štiri tisoč do sedem tisoč gospodinjstev, to so prve grobe ocene, evidence še nastajajo," je dejal Kumer in pojasnil, da se bo mesečni račun v skupnem znesku za povprečnega slovenskega gospodinjskega odjemalca znižal za 40 evrov. "Račun se bo znižal za skoraj za 60 odstotkov na mesečni ravni," je poudaril minister Kumer.

Okoljski minister je grobo ocenil, da bo ukrep, če bo prizadetih gospodinjstev pet tisoč, vreden okoli milijon in pol evrov.

Točne evidence poplavljenih gospodinjstev še pripravljajo. Na delu so občinske komisije, natančen seznam upravičencev do znižanih cen pa bo za dobavitelje električne energije pripravil sistemski operater. Cilj je, da bi bil vzpostavljen v 14 dneh, je povedal minister.

Iskanje rešitev in ukrepov za najbolj prizadete

"Tako z lastnim delom kot tudi z določenimi svojimi akcijami smo pristopili k reševanju nastalega položaja, vendar je bilo treba nekako sistemsko rešiti vprašanje, kako pomagati ljudem na daljši rok. Začenjajo se akcije sušenja in veliko večje porabe električne energije. Ukrep je bil hiter, verjamem, da je tudi učinkovit in na mestu. Vse, kar lahko rečemo, je, da smo se brez obotavljanja priključili temu, da pomagamo, kolikor je še v naši moči," je ob predstavitvi ukrepa dejal predsednik sekcije dobaviteljev električne energije pri EZS-ju in direktor ECE-ja Sebastijan Roudi.

Da je nujno pristopiti k iskanju rešitev in ukrepov v pomoč najbolj prizadetim, da se jim omogočijo vsaj minimalni pogoji za odpravo posledic poplav, je dejal tudi predsednik uprave Gen-I-ja Maks Helbl. Izpostavil je še, da je primat Gen-I-ja prav skrb za skupnost. Brez tega si ne predstavljajo zelene transformacije in trajnostne prihodnosti.

Tudi član uprave Petrola Jože Smolič je navedel, da je pobuda dobrodošla. Petrol si prizadeva Slovencem omogočiti možnost čim bolj nemotenega življenja, ob tem pa v podjetju obžalujejo, da je nekaj njihovih bencinskih servisov v državi še vedno zaprtih.

Nižje cene elektrike za prizadeta območja