Okoljevarstveniki fracking močno kritizirajo in opozarjajo na njegovo škodljivost. Foto: EPA
Okoljevarstveniki fracking močno kritizirajo in opozarjajo na njegovo škodljivost. Foto: EPA

Tako se bo končala več kot desetletje trajajoča polemika o t. i. frackingu v Združenem kraljestvu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Podjetje bo edini tovrstni vrtini v državi zaprlo kljub nasprotovanju izvršnega direktorja Caudrille Francisa Egana. Po njegovem mnenju bi se z domačim plinom iz skrilavca lahko spopadli s krizo naraščanja cen energentov, ustvarili delovna mesta in izboljšali energetsko varnost Združenega kraljestva.

Direktor nezadovoljen, okoljevarstveniki odločitev pozdravljajo

"Plin iz skrilavca na severu Anglije lahko zadovolji energetske potrebe Združenega kraljestva v prihodnjih desetletjih, vendar so se ministri odločili, da nas do tega pripeljejo zdaj, na vrhuncu energetske krize," je opozoril in dodal, da odločitev ni bila ustrezno premišljena.

Uradni tiskovni predstavnik predsednika vlade pa je dejal, da plin iz skrilavca, pridobljen s frackingom, "ni kratkoročna rešitev in da je kot vir v Združenem kraljestvu še nepreverjen".

Medtem pa so novico pozitivno sprejeli okoljevarstveniki, ki se že dolgo bojujejo proti tej metodi pridobivanja plina in pozivajo k naložbam v "boljše in bolj zelene domove" za zmanjšanje računov za energijo in podnebnih emisij.

Vodja podnebnega oddelka Greenpeacea v Združenem kraljestvu Kate Blagojevic je bila kritična do ideje, da bi lahko plin iz skrilavca pomagal pri reševanju energetske krize. Kot je dejala, so enako trdili že pred desetletjem. "Leta pozneje nam je ta industrija dala le nekaj lukenj na blatnem polju in nekaj manjših potresov," je poudarila.

Fracking prepovedali zaradi sprožanja potresnih dejavnosti

Hidravlično lomljenje oziroma fracking je proces, v katerem mešanico vode, kemikalij in peska vbrizgajo v podzemne plasti kamnin. To povzroči lomljenje teh plasti, kar na površje sprosti zemeljski plin, ujet v kamnini.

Fracking na lokaciji Preston New Road, kjer sta vrtini, so avgusta 2019 oblasti za nedoločen čas zaustavile po za tiste kraje rekordnem potresu z magnitudo 2,9 stopnje po Richterjevi lestvici. Britanska vlada je nato novembra 2019 zaradi nevarnosti sprožanja potresnih fracking prepovedala. OGA je zdaj izdal navodila, naj se vrtine zaprejo in opustijo.