Poplavne vode so prizadele številne stanovansjke objekte in podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Poplavne vode so prizadele številne stanovansjke objekte in podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Podjetjem 11 milijonov pomoči

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je povedala, da morajo program pomoči zdaj posredovati Evropski komisiji, upajo pa, da bo ta čim prej dala soglasje.

Po besedah ministrice je to že za tretje tovrstno dejanje, saj je vlada že 14 dni po poplavah ponudila pomoč podjetjem prek podjetniškega sklada. Prijavilo se je 118 podjetij, do konca decembra pa bo po zagotovilih Radićeve izplačan že prvi milijon evrov.

Na podlagi ocene škode na 18 milijonov evrov so pripravili tudi program odprave posledic škode v gospodarstvu, kjer bodo vsem podjetjem, ki bodo v roku 30 dni vložila vloge z dokazili škode, omogočili pridobitev nepovratnih sredstev. Podjetjem se lahko skladno z zakonom krije škoda na strojih, opremi in zalogah ter škoda zaradi izpada prihodka.

Podjetjem povrnjeno do 60 odstotkov škode
Upravičencem se po tem programu lahko dodelijo sredstva v vrednosti največ 50 odstotkov škode, če so bili proti naravni nesreči zavarovani, pa v vrednosti največ 60 odstotkov. Najnižja prijavljena škoda, ki bo upoštevana pri dodeljevanju pomoči, znaša 1.000 evrov. Upravičencem se bodo odštela morebitna sredstva, ki so jih prejeli od podjetniškega sklada.

Sredstva bodo upravičencem, ki bodo škodo prikazali z verodostojnimi dokazili in na predpisan način, izplačana leta 2011 v največ 90 dneh od potrditve Evropske komisije, da je program skladen s pravili o državnih pomočeh, in po potrditvi višine sredstev za odpravo posledic poplav za posameznega upravičenca, ki jo bo določila pristojna komisija.

Podjetjem 11 milijonov pomoči