Zaradi visokih temperatur in pomankanja dežja so ogroženi tudi pridelki na poljih. Foto: EPA
Zaradi visokih temperatur in pomankanja dežja so ogroženi tudi pridelki na poljih. Foto: EPA
Zemlja v Italiji je zaradi pomanjkanja padavin povsem izsušena. Foto: EPA

Temperature v Franciji so se povzpele do 40 stopinj Celzija, oblasti pa se bojijo, da bi se ponovile razmere iz leta 2003, ko je zaradi vročine umrlo 15.000 ljudi.

V pregretem avtomobilu je v Alzaciji umrla deklica in v Parizu zaradi vročinske kapi 74-letnik, o smrtnih žrtvah zaradi vročine pa poročajo tudi iz juga Francije.

Francoska vlada je bolnišnicam namenila 180 milijonov evrov, s čimer naj bi olajšali razmere predvsem na urgentnih blokih. Pred dvema letoma je vlada doživela kritike, da se je odzvala prepozno na vročinski val, ki je terjal na tisoče življenj.

Ogroženih milijon ljudi
Zaradi vročinskega vala je v Italiji ogroženo zdravje milijona ljudi, oblasti pa opozarjajo, da se razmere lahko še poslabšajo. Po ocenah italijanske vlade bi bilo lahko letošnje poletje še hujše od poletja leta 2003, ko je zaradi visokih temperatur umrlo 20.000 ljudi.

Vročina naj bi trajala do četrtka, saj v petek na severu države pričakujejo prve nevihte. Najbolj so ogroženi starejši prebivalci, zato so oblasti pozvale zdravnike, naj bodo posebej pozorni na ljudi, ki so starejši od 75 let.

Neka 75-letna turistka se je v bližini Bolzana hotela ohladiti v bazenu, vendar je zaradi nenadne spremembe temperature doživela kolaps. O smrtnih žrtvah med starejšimi ljudmi so poročali tudi v preteklih dneh.

Najhuje je v mestih na severu Italije, kjer naj bi se temperature povzpele na 36 stopinj Celzija. Veliko težav povzroča pomanjkanje vode in kmetje trdijo, da lahko namakajo polja le še dva tedna.