Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 26. sep. 2024

Prvi • Čet, 26. sep.

00:00
Poročila

V prvi urni nočnega programa se bomo pogovarjali z naravovarstvenikom z mariborskega Zavoda za varstvo narave Andrejem Grmovškom. Govorili bomo o naravi in naravnih znamenitostih, ki jih moramo varovati, če želimo preživeti, pa o razprodaji in uničevanju narave, ki smo mu priča v sodobnem času. Po eni se bomo spomnili 40. obletnice izdaje albuma Born in the U.S.A. Brucea Springsteena, po drugi pa prisluhnili še Maji Keuc.

01:00
Poročila

01:10
Ponovitev: Ritem mesta: Obletnica albuma Born in the U.S.A.

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev: Radiogram: Maja Keuc

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:05
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodnozabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodnozabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Dobro jutro, drage poslušalke in poslušalci, današnjo duhovno misel bom začela s kratko pravljico. Za to imam najmanj dva razloga: ker imam rada pravljice in ker v njih navadno zmaga dobro. Dejstvo, da se v pravljicah dogajajo neverjetne, samo v domišljiji mogoče stvari, bom spregledala. Ne nazadnje je prav živa domišljija tista, ki nam v težkih preizkušnjah, trpljenju in nesreči pomaga, da preživimo.
Nekoč je živel kralj, ki je bil zmeraj bolan. Imel je devetindevetdeset bolezni in vsi zdravniki so rekli, da mu ne morejo več pomagati. Eden izmed zdravnikov pa je dejal: »Če bi se našel človek, ki ni bil nikoli nezadovoljen, temveč zmeraj z vsem zadovoljen, in bi kralj oblekel srajco tega srečnega človeka, bi odšlo od njega vseh devetindevetdeset bolezni.« Kraljevi sli so se razšli po vsem svetu in iskali človeka, ki ni bil nikoli nezadovoljen, temveč zmeraj z vsem zadovoljen. Iskali so ga, a zaman. Nekega dne pa je eden izmed kraljevih hlapcev prišel na velik travnik in tam zagledal bosonogega, razcapanega človeka, kako spi pod drevesom in se v spanju nasmiha. To bi bil lahko srečen človek, si je dejal in ga zbudil. »Hej, človek, zbudi se! Ali si zadovoljen na svetu?« »Seveda sem zadovoljen, zakaj bi ne bil?« je odgovoril popotnik. »In še nikoli nisi bil nezadovoljen?« »Še nikoli. Le zakaj naj bi bil nezadovoljen?« »Torej pojdi z menoj k našemu kralju!« »Le zakaj?« »Dal ti bo na kupe denarja.« »Zakaj? Saj ne potrebujem denarja.« Slednjič se je popotnik vendarle dal pregovoriti in je šel s hlapcem na kraljevski dvor. Ko ga je kralj zagledal, se je razveselil. »Brž mi daj srajco,« je ukazal. »Zakaj?« »Ne vprašuj! Sleci suknjič, potegni s sebe srajco in mi jo daj! Dobil boš zanjo kup denarja!« Srečni človek je slekel suknjič, toda, joj, pod njim ni imel srajce na sebi. Ko je bolni kralj to videl, je globoko vzdihnil in umrl. Srečni človek pa je spet ogrnil svoj suknjič in odšel.
Raziskave o sreči kažejo, da nas denar osrečuje, vendar le do neke mere. Če smo revni, nas bo dotok denarja osrečil, če pa smo premožni, zaradi njega ne bomo še srečnejši. Imeti ga moramo ravno dovolj, sicer pa je sreča odvisna od drugih dejavnikov. Še najmanj od srajce. Junak iz pravljice je bil zadovoljen in srečen celo brez nje. Nesrečni kralj si je verjetno tudi zaradi večnega nezadovoljstva nakopal katero od devetindevetdesetih bolezni. Čeprav je imel denar, si zdravja in srajce srečnega človeka ni mogel kupiti.
Srečo lahko definiramo na več načinov. Ena najsplošnejših (filozofskih) definicij je, da je sreča stanje popolne zadovoljitve in odsotnost vsakršne želje.
Ljudje srečo razumemo različno glede na zunanje okoliščine, ki vplivajo na naše življenje in na naš občutek sreče, sami pa nanje velikokrat ne moremo vplivati.
Zato vam v tem jutru želim, da bi v svojih dušah našli mir in sami spoznali, kaj je sreča (prim. Žal 3,17).

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 26. september

06:15
Vreme z meteorologom

V Lokalnem času raziskujemo vrednost ansambla Štirje kovači za slovensko narodno izročilo in pomen mladih narodnozabavnih ansamblov, ki vznikajo danes. Več o tem ob 6.45 s koroško dopisnico Metko Pirc.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

London, 1986. Genetik, dr. John Hardy, je delal v bolnišnici St Mary's v Londonu in skupaj z ekipo objavil pomembno pobudo. Kot odziv nanjo je dobil pismo, ki ga je označil s številko 23. Poslala ga je takrat 32-letna Carol Jennings iz Nottinghama. To je bilo pismo, ki je spremenilo potek raziskovanja Alzheimerjeve bolezni in tudi njeno razumevanje. O vsem tem se bo Mojca Delač pogovarjala s prof. sirom Hardyjem ob 7.35.

V teh dneh veliko prahu dviguje predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki jo je vlada poslala v javno obravnavo. Ena od ključnih rešitev je , da zdravniki, zaposleni v javnem sektorju ne bodo smeli več opravljati samoplačniških storitev v praksi. Zdravniške organizacije opozarjajo, da to vodi v propad javnega zdravstva, daljše čakalne dobe in slabšo kakovost storitev. In, da politika nima nobene ideje kaj je ključni problem v zdravstvu in kako ga rešiti. Na ministrstvu za zdravstvo pa odgovarjajo, da je javno razprava o noveli namenjena temu, da vsi deležniki podajo pripombe in da so odprti za vse predloge in izboljšave. V oddaji Ob osmih se bomo danes pogovarjali z družinskim zdravnikom – koncesionarjem.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.

V Radiosferi tokrat o zdravilu, ki je popolnoma spremenilo zdravljenje revmatoidnega artritisa, luskavice, kronične vnetne črevesne bolezni in še nekaterih drugih avtoimunskih obolenj. O njegovi veliki učinkovitosti in uporabnosti govori podatek, da gre za tretje najbolj prodajano zdravilo na svetu. Samo leta 2023 je promet z njim znašal 13 milijard dolarjev. To je tarčno zdravilo Humira z učinkovino adalimumab. Ob pomoči sodelavcev in velikega farmacevtskega koncerna ga je razvil eden od najuglednejših in hkrati tudi finančno uspešnih znanstvenikov na svetu, Nobelov nagrajenec Gregory Winter. Ob njegovem obisku v Sloveniji je z njim govoril Iztok Konc.

08:48
Obvestila

09:00
Poročila

Očiščene kurilne in dimovodne naprave zagotavljajo optimalno in varno delovanje ogrevalnega sistema, ki posledično prinaša tudi finančne prihranke. Kaj morajo pred začetkom ogrevanja narediti lastniki toplotnih črpalk? Kateri energenti in kateri sistemi ogrevanja so energetsko najučinkovitejši? Kateri imajo najmanj škodljivih izpustov? Kako preverimo delovanje obtočnih črpalk? Kakšen je optimalen tlak vode v ogrevalnem sistemu? Zakaj je dobro vzpostaviti energetsko knjigovodstvo? Gost četrtkovega svetovalnega servisa bo energetski svetovalec v mreži ENSVET Aleš Borut Ivanko.

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Gospod Jože Borštnar, doma je v Silovi pri Velenju, na življenje gleda z optimizmom, čeprav mu marsikdaj ni prizaneslo. Kljub vsemu si dneve zna obogatiti in osmisliti. Že precej let je v pokoju, bil je rudar. Ko je pred leti ovdovel, si je moral na novo zapolniti vsakdan in utrnila se mu je misel za prav posebno miselno namizno igro iz lesa. Poimenoval jo je Slepi zajček. Z Jožetom Borštnarjem se je pogovarjala Lucija Fatur.

11:00
Poročila

Strokovnjaki ocenjujejo, da se s humanim papiloma virusom enkrat okuži skoraj vsak; pravijo, da mu je tako rekoč nemogoče uiti. Celo najbolj zadržani ocenjujejo, da je z njim okuženih najmanj 80 odstotkov ljudi. Vse to so dejstva o humanem papiloma virusu, znanem s kratico HPV. Dejstvo pa je tudi, in to podkrepljeno s podatki, da se proti temu virusu lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem. To je v Sloveniji od začetka letošnjega leta brezplačno za vse mlade do 26. leta starosti. Več pa v Ultrazvoku. Sogovornika sta kirurg doc. dr. Boštjan Mlakar (Zdrav splet) in ginekologinja doc. dr. Nina Jančar (Ginekološka klinika UKC Ljubljana), ki vsak v svoji ambulanti pomagata pacientkam in pacientom z bradavicami na zadnjiku in spolovilu ter s predrakavimi in rakavimi spremembami v grlu, na penisu in materničnem vratu. Za vse našteto je namreč krivec prav humani papiloma virus.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodnozabavnima vižama.

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Drugi poudarki oddaje:
- Na Srednji šoli Slovenska Bistrica se veselijo nove delavniške učilnice in vse večjega vpisa v program trgovec.
- Cesta Kozina - Starod pred dnevi spet terjala življenje. Ustrezne rešitve ni na obzorju.
- Kmetje iz Vipavske doline se povezujejo.
- V Triglavskem narodnem parku bi radi mlade vzgojili v okoljsko odgovorne odrasle.

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Evropska unija opozarja Slovenijo, da ne upošteva dovolj dosledno direktive o vodah. Slovenija je sicer sprejela nekaj uredb o vodovarstvenih območjih, na primer za vodno telo vodonosnikov Ljubljanskega barja in okolice Ljubljane, pa za vodonosnike Rižane in Dravsko - Ptujskega polja ter še nekatere. Če pogledamo Atlas voda, pa ugotovimo, da jih je še precej nezavarovanih in da niso prikazana tista, ki naj bi jih zavarovali v prihodnosti. Zakaj je tako in ali se v času podnebnih sprememb in obdobju, ko je voda postala strateška dobrina, sploh zavedamo, kaj to pomeni? O tem v tokratnem Studiu ob 17-ih.


Gostje:

dr. Lidija Globevnik, generalna direktorica Direktorata za vode;

prof. dr. Mihael Brenčič z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, sicer tudi član Društva hidrogeologov Slovenije in Slovenske akademije znanosti in umetnosti:

Margareta Srebotnjak Borsellino, nekdanja podžupanja občine Postojna;

dr. Luka Serianz, Geološki zavod Slovenije.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

18:54
Obvestila

V zadnjem septembrskem četrtkovem pravljičnem večeru, v katerem v oddaji Lahko noč, otroci! gostujejo Lahkonočnice s ciklom novih pravljic za sladke sanje, boste lahko prisluhnili pravljici Cvetke Sokolov: Tri čarovnije na noč v interpretaciji dramske igralke Marijane Brecelj. V peti, zadnji pravljici se tri čarovnice pripravljajo na noč čarovnic. Da bi večer uspel in bi se nato neopaženo izmuznile z zabave, morajo prihraniti tri čarovnije …

Pripovedovalka: Marijana Brecelj.
Avtorica besedila: Cvetka Sokolov.
Fonetičarka: Mateja Juričan.
Napovedovalec: Aleksander Golja.
Mojstrica zvoka: Sonja Strenar.
Avtor glasbe: Rudi Pančur.
Režiserka: Špela Kravogel.
Urednica oddaje: Alja Verbole.
Urednica Uredništva izobraževalnega, otroškega in mladinskega ter dokumentarno-feljtonskega programa: Špela Šebenik.
Cikel pravljic za sladek sen v okviru projekta Lahkonočnice v oddaji Lahko noč, otroci!. Posneto v studiu 2 Radia Slovenija avgusta 2024.

Tokrat, čeprav z majčkeno zamudo, praznujemo, in sicer okroglih osemdeset let priljubljenega pevca zabavne in narodnozabavne glasbe Alfija Nipiča. Sedemnajstega septembra leta 1944 je Mariborčan privekal na svet, njegova glasbena kariera pa traja že petinšestdeset let. Ob praznovanju osemdesetletnice so mu prejšnji teden pred njegovim muzejem v Jarenini, kjer zdaj živi, pripravili pravo presenečenje. Igralo in pelo mu je več kot sto muzikantov, gasilci pa so mu pripravili mlaj in vodomet. Čestitkam ob okroglem jubileju se seveda pridružujemo sodelavci oddaje Četrtkov večer domačih pesmi in napevov, vas, spoštovane poslušalke, cenjeni poslušalci, pa zdaj prepuščamo žametnemu glasu Mariborčana, Štajerca in pa seveda večnega muzikanta Alfija Nipiča.
Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodnozabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravlja glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

Zamejski umetnik Gustav Januš je slikar in pesnik. Devetnajstega septembra je dopolnil 85 let. Sam se ima v prvi vrsti za slikarja, čeprav je tudi vrhunski pesnik, dobitnik številnih nagrad, leta 2015 je dobil v Celju, na primer, zlatnik poezije za celoten pesniški opus. Piše v obeh jezikih, slovenščini in nemščini, saj ima do obeh poseben intimen odnos. Njegove pesmi interpretirata dramska igralca Polde Bibič in Igor Samobor.

Bralca Nadja Jarc in Igor Velše,
tonski mojster Staž Janež,
režiser Igor Likar.
Oddaja je bila posneta jeseni 2004.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Blaž Mencinger, prejemnik srebrne kante na festivalu Kantfest 2020, se po kantavtorskem prvencu, mali plošči Ujetnik spominov iz leta 2022, obrača od akustike s pridihom džeza in v družbi nove ekipe glasbenikov raziskuje igrivost, ki mu jo ponuja indie pop. V Pesem v žepu nam prinaša svoj prvi veliki album Delček srca.

23:00
Poročila

Srbski pisatelj judovskega rodu David Albahari se je podpisal pod vrsto občutenih kratkih zgodb in romanov, morda manj znano pa je, da je bil tudi pesnik. Po zaslugi prevajalke Mateje Komel Snoj bomo izvedeli vsaj nekaj malega o njegovi poeziji.

Prevajalka Mateja Komel Snoj,
režiser Jože Valentič,
interpret Željko Hrs,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojstra zvoka Nejc Zupančič in Matjaž Miklič,
urednik oddaje Marko Golja.
Posneto 2016.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov