Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 26. sep. 2024

Val 202 • Čet, 26. sep.

00:00
Novice

01:00
Novice

02:00
Novice

03:00
Novice

04:00
Novice

05:00
Novice

05:30
Prva jutranja kronika, Na sporedu ob 5.30

05:45
Dobro jutro

06:00
Novice

06:30
Novice

Z devetimi tekmami prvega kola se je začela nova sezona evropske lige v nogometu. V prenovljenem formatu tekmovanja nastopa šestintrideset ekip, med katerimi so nekatera najuspešnejša moštva stare celine. Iz angleškega prvenstva Manchester United in Tottenham, oba rimska velikana Roma in Lazio, frankfurtski Eintracht, nizozemski Ajax, carigrajska večna tekmeca Fenerbahče in Galatasaray ter številni drugi. Finale bo 21. maja prihodnje leto na stadionu San Mames v Bilbau, na katerem domuje baskovski klub Athletic.

07:00
Druga jutranja kronika, Na sporedu ob 7.00

Gost oddaje bo geodet, ki se je pred 15 leti skupaj z nekdanjo partnerko, ki je šla tja zaradi dela na nekem projektu, odpravil v Kenijo. Popolnoma brez načrtov in, kot pravi, kot popoln naivnež. Že po nekaj mesecih je spoznal, da ga življenje in delo tam bistveno bolj osebnostno izpolnjujeta, kot bi ga npr. klasično (in dolgočasno) merjenje parcel slovenskih lastnikov, vožnja z avtomobilom na leasing in lagodno bivanje s solidno plačo tu v Sloveniji. V intervjuju med drugim pripoveduje o svojem umeščanju v novo okolje, o navezovanju stikov z ljudmi iz kenijskih lokalnih skupnosti na podeželju in v prestolnici Nairobi iz resnično vseh družbenih slojev, tudi raznimi kriminalci in "reformiranimi gangsterji" iz revnih barakarskih naselij, s katerimi se je moral povezati na povsem osebni ravni, da je lahko omenjenim skupnostim predstavil dragocenost svojih strokovnih storitev z ozaveščanjem o tem, na kakšne načine lahko kartiranje določenih naseljenih območij s kar najmanj finančnega vložka pripomore k boljšemu življenju vseh.

08:30
Novice

Košarkarji Olimpije so novo sezono evropskega pokala začeli sinoči v Romuniji, kjer so se pomerili s Clujem. Slovenski prvaki, ki so v preteklih dveh sezonah ostali brez uvrstitve v izločilne boje, si želijo v letošnji nastopiti med najboljšimi šestnajstimi ekipami tekmovanja. Danes se bodo nadaljevale še kvalifikacije za uvrstitev v nogometno ligo prvakinj. Nogometašice Mure bodo na povratni tekmi 2. kola gostile avstrijsko ekipo iz Sankt Pöltna.

09:30
Novice

09:37
Popevka tedna: Popevka tedna - jingle

10:30
Novice

En svet, več sto načinov premikanja, več tisoč mest. Kaj lahko sploh rečemo o tem, kako se ljudje premikajo po svetu? To vprašanje si je zastavil dr. Rafael Prieto-Curiel, ki je s sodelavci preučil načine premikanja v 800 mestih po vsem svetu. Ustvarili so tri kategorije načinov premikanja (aktivna mobilnost, javni prevoz in avtomobili) in analizirali neverjetne količine podatkov, da so lahko ustvarili pregledno sliko mestne mobilnosti in rezultate primerjali med seboj. Izsledki? V Zeleni luči ob 10.45 na Valu 202!
Gosta:
– dr. Rafael Prieto-Curiel, Complexity Science Hub Vienna
– Marko Peterlin, Inštitut za politike prostora IPoP

11:30
Novice

11:38
Obvestila

Je biblična zgodba o Noetovi barki znanstveno sploh mogoča? Bi se vrsta res lahko ohranila na podlagi enega samca in ene samice? V zadnji epizodi Xkurzije na Valu 202 se podajamo v svet molekularne biologije z raziskovalci Univerze na Primorskem, ki skušajo s pomočjo genetike razumeti, kako hitre spremembe v okolju vplivajo na ogroženost posameznih vrst živih bitij. Pri tem stavijo tudi na pomoč javnosti in bioinformatike. Obiščemo jih v četrtek ob 12.00 na Valu 202.

12:30
Novice

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

V tokratnih Kulturnicah bomo obiskali znamenito dunajsko galerijo Albertina, v kateri septembra odpirajo tri večje razstave. Ob 70. rojstnem dnevu enega najuspešnejših in najbolj znanih sodobnih umetnikov na svetu Erwina Wurma so pripravili njegovo retrospektivo, pri njih gostujejo velike hiperrealistične risbe Newyorčana Roberta Longa, po 20 letih pa spet na ogled postavljajo skoraj 100 del Marca Chagalla.

14:20
Obvestila

14:30
Novice

15:03
Radio napoveduje

Osrednja popoldanska informativna oddaja Radia Slovenija traja približno 35 minut. Vanjo uvrščamo najpomembnejše aktualne dogodke tekočega dne in odmeve na preteklo dogajanje. Vsebinsko je zelo raznovrstna, saj zajema politiko, gospodarstvo, afere, zdravstvo, šolstvo in kulturo, ob koncu pa še petminutni športni prispevek.

16:30
Novice

Evropski teden športa ponuja številne dogodke, povezane z gibanjem in udejstvovanjem v različnih dejavnostih. Triindvajsetega septembra, ko zaznamujemo dan slovenskega športa, je bil v Ljubljani predstavljen mednarodni projekt SportWay z namenom organizacije inkluzivnih športnih dogodkov in izmenjave dobrih praks.

17:30
Novice

17:35
Obvestila

17:36
Popevka tedna

Tekmovalni spored svetovnega kolesarskega prvenstva v Švici prinaša cestni dirki mladink in mladincev. V Ljubljani pa se je predstavila pomlajena ženska rokometna reprezentanca, ki se bo na prijateljski tekmi v Prelogu pomerila s Hrvaško.

V oddaji Obletnica albuma zaznamujemo 25 let od izida albuma The Battle of Los Angeles, ki je zadnji dolgometražni studijski album zasedbe Rage Against the Machine. Po njem je skupina izdala le še album s priredbami. Letos so člani potrdili, da je zasedba dokončno razpadla, kljub temu pa je pustila pečat, zlasti aktivističnega v glasbenem ustvarjanju. Zasedba je znana po močnih političnih sporočilih in angažiranih besedilih, s katerimi kritizirajo družbene krivice, kapitalizem, imperializem in zlorabo oblasti.

18:30
Radijski dnevnik, Na sporedu ob 18.30

Ali lahko dokumentarni film izboljša svet? Takšen je bil naslov pogovora v okviru festivala dokumentarnega filma DOKUDOC, ki se je zaključil prejšnji vikend v Mariboru. Med sogovorniki sta bila tudi Tomo Križnar in Bojana Pivk Križnar, ki sta predstavila skupni filmski projekt Trohnenje 2022 o gobavosti med Nubami.

Borja Močnik poskrbi za glasbeni del oddaje.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov