Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 12. okt. 2024

TV Slovenija 1 • Sob, 12. okt.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

07:00
Program za otroke in mlade

Kakadudu se bo naslednjo soboto slabo počutil. Vse ga bo bolelo. Joj, da ne bo zbolel! Pepetu se bo zdela njegova bolezen malo sumljiva. Da ni zanjo kriva lepa Kakadudujka, ki je prišla na izlet v njihov zaliv? Kakadudujeve otožnosti ne bo pregnala niti pesmica. Ga bo v dobro voljo spravila vsaj posebna solata, ki jo bodo otroci pripravili v rubriki Mali spretni prstki? Ne skrbite, na koncu se bo vse dobro končalo.

Profesor Baltazar je izumitelj, ki vedno najde ravno pravo rešitev za vsako težavo.

Ernest in Celestinca se igrata »igro tišine«. Tisti, ki bo prvi spregovoril, bo poraženec. Vsi v mestu pa so zaskrbljeni zaradi tega molka. Sta Ernest in Celestinca drug na drugega jezna?

Obiščimo kmetijo, kjer čas preživljata sestrici Julija in Janja, z bratrancema Nikom in Vitom. Najprej pride na vrsto pestovanje kokoši, zatem druščina veselo zbira semena in sadike za gredice na njivi. Ste vedeli, da je treba skupaj posaditi takšne rastline, ki si pomagajo in ne nagajajo? Kriškraški v studiu se hitro učijo od Julijine saditvene ekipe, le da morajo najprej razrešiti zmešnjavo z Lovrom. Ali je res vesoljec?

Gaki se je prebudil v pikasto jutro. Zakaj pikasto? Po tleh je ogromno pik. Kdo je popikal Zofkina tla? In zakaj ima tudi Gaki na obrazu čudno piko? V družbi nove prijateljice Julijane in zdravnika Denisa se bomo z lupo zazrli v največji človeški organ … G kot glejte nas!

Firbcološki zajtrk, ki ga je mojstrsko pripravil Filip, prekine glasno trkanje. Vrnila se je Pia, jeeej! Firbcologi jo že navdušeno pozdravljajo, zanjo pospravljajo stanovanje (kar ji seveda ni najbolj po godu), Pia pa jim pove, da ima zanje osupljivo novico. Tara in Tristan medtem raziskujeta vesolje, Lars in Zoja analizirata prah iz firbcološkega sesalnika, Filip in Maša pa obiščeta šolsko kuhinjo. Ali tudi tebe zanima, kakšno novico skriva Pia?

Tokrat se usmerjamo v trajnostno in samosvojo modo. Tekstilna inženirka in pedagoginja Nina Logar – Ninarozina vsako leto pripravlja delavnice, na katerih oblačilom podaljšujejo življenjsko dobo in ustvarjalne prenove se bosta lotila tudi Gaja in Klemen. Z nami bo tudi ena najmlajših modnih oblikovalk, najstnica Žani Luisa, katere strast je kvačkanje. Slavko bo ob komercialni potrošnji oblek izbrskal zanimivo statistiko, na terenu pa nadaljujemo s spoznavanjem sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka, tokrat bo to domače maslo. V gibalnem izzivu se bomo z učenci OŠ Alojzija Šuštarja in profesorico športa Petro Filipič preizkusili v ravnotežju. Za konec pa s svetovnega prvenstva naravnost na Krompirjev oder prihajajo mladi breakdancerji Plesne šole Miki.

Prav vsakdo si zasluži lepo otroštvo - v tem duhu je minil Teden otroka, ki ga je pripravila Zveza prijateljev mladine Slovenije. Z mladimi iz OŠ Matije Čopa Kranj smo v Infodromu govorili o tem, česa bi moral biti deležen prav vsak otrok na tem svetu. Četrtina mladostnikov v Sloveniji se spopada z duševnimi stiskami, a večina o njih ne spregovori z odraslimi, ampak jih poskuša reševati sama. Naša Tina se je javila s Trga republike v Ljubljani, kjer je Unicef Slovenija pripravil poseben projekt: "Stiske iz omaric". Skupaj z učenci OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled smo obiskali majhen italijanski otok Lampedusa in odkrivali zgodbe tistih, ki v iskanju boljšega življenja bežijo iz Afrike v Evropo. Spoznali smo tudi Pio, ki dokazuje, da lahko dosežemo prav vse, če se le potrudimo. Naučila se je skejtati in risati - govori celo japonsko! Otroci z OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio pa bodo zapeli himno Otroci za boljši svet.

Pet prijateljev ugotovi, da so zaprti v rovu, ki je zelo blizu železniške postaje. Z vlakom se odpeljejo do tja, kjer so doma Dick, Julian in Anne. Tam George najde staro fotografijo.

- literarna predloga: Enid Blyton
- igra: Diaana Babnicova, Elliott Rose, Kit Rakusen, Flora Jacoby Richardson
- režija: Tim Kirby

Bungee je aktivnost, ki vsakemu požene adrenalin po žilah. Pogled s Solkanskega mostu se sprva zdi strašljiv. Bo vsem uspelo zbrati pogum in skočiti? Na začetku adrenalince spremljajo kriki navdušenja, nato pa se iz neba prikrade strah.

11:10
Televizijsko prodajno okno

Raziskave so pokazale, da imajo telesno zmogljivejši otroci v šoli boljši uspeh. Zlati maturanti so po gibalnih sposobnostih podobni vrhunskim športnikom. Gibanje nam torej pomaga pri učenju. Danes je količina znanja čedalje večja, zato iščemo nove načine za učinkovito učenje. Eden izmed njih je učenje z gibanjem. Telesna dejavnost močno vpliva na delovanje možganov. Ko se gibamo, prejemajo naši možgani več krvi in hranil, kar krepi povezave med različnimi možganskimi centri. Pokazali vam bomo, kako se uspešno učijo učenci, dijaki in študentje in tudi dramski igralci.

11:55
Televizijsko prodajno okno

Zbirka Smisel, Evropski dnevi judovske kulture
V Celjski Mohorjevi družbi vsako leto z novimi naslovi dopolnijo Zbirko Smisel, ki nas s temeljnimi deli Viktorja Frankla in njegovih naslednikov postavlja v središče sodobne logoterapevtske misli. Letos sta izšli dve novi, pomembni deli: »Posameznik in njegova religioznost« Gordona W. Allporta in »Eksistencialno potovanje« Micaha R. Sadigha.

Evropski dnevi judovske kulture so letos posvečeni družini. Temo letošnjih dni so v Judovskem kulturnem centru Ljubljana obeležili s predstavo, ki pripoveduje zgodbe ljubljanskih judovskih družin. Predstavljamo vam zgodbo družine Kapper-Lorant.

Romski akademski klub je v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti pripravil sproščen klepet ob branju literature Romov z naslovom Kar zapišejo Romi. Na ogled je bila tudi razstava z naslovom Me som – Jaz sem. V Murski Soboti je potekala že tradicionalna mini romska olimpijada, na kateri so se otroci lahko preizkusili v več športih. Mariborsko društvo Kralji ulice je za romske ženske pripravilo ekskurzijo v Mursko Soboto. S posnetkom koncerta se bomo spomnili glasbenika Igorja Misdarisa, pevca zasedbe Šukar.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Predstavljamo bordojske doge. Obiskali smo Evrospko razstavo psov v Celju. Preverjamo, kaj počnejo v pasjem varstvu kadar dežuje. Opozarjamo na možne posledice stika med našim psom in močeradom. Vabljeni k ogledu. ozivalih@rtvslo.si

Zgodbo o uspehu piše mojstrica zlatarka Katja Marolt. Strast do ustvarjanja jo je vodila na samostojno pot, polno kreativnih izzivov. Spoznali bomo še mojstrico Anjo Musek, ki pa obvlada eno najstarejših tehnik izdelave tkanin, polstenje.

14:20
Televizijsko prodajno okno

Boštjan se je iz toplic vrnil z dobro novico. Spoznal je izredno žensko, ki pride zvečer k njemu na obisk. Povabil jo je na večerjo, težava pa je v tem, da Boštjan ni kaj prida kuhar. Pri Fraklju se Jaka zopet smuka okoli natakarice, kar ne mine neopaženo, pri Poldetu in Pavletu pa je spet vse po starem, saj neutrudnim
prepirljivcem nikoli ne zmanjka vzrokov za prerekanje. Boštjanovo zadrego z večerjo za dobro mačko na koncu razreši Cene, ki bo kuhal namesto njega, a ko je zvečer že vse nared, skrbno pripravljen načrt spremeni telefonski klic. Toda riba je izvrstna in vino vrhunsko, tako, da večera ne more pokvariti nič.

15:05
Televizijsko prodajno okno

Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče je 21. septembra s ponosom gostilo praznovanje ob mednarodnem dnevu gluhih. V kulturnem domu v Slovenskih Konjicah so na slavnostni prireditvi pod geslom Želimo biti del vključujoče družbe poudarili pomen enakopravnosti, pravice do znakovnega jezika in dostopa do informacij za osebe z izgubo sluha.

15:35
Televizijsko prodajno okno

Njiva zemljanov je medgeneracijski učni in izobraževalni projekt, katerega cilj je ozaveščanje o skrbnem in trajnostnem ravnanju z naravnimi viri, v projektu so sodelovali tudi učenci Evropske šole Šmihel – reportažo je pripravila Tanja Kranjec.
V Sarajevu so pripravili slovenska dneva ob 90 letnici društva Cankar. Koncert Primorskih fantov so jim pripravili sodelavci Radia Koper, obiskali pa so jih tudi člani Kluba gremo plesat. V soboto pa so ob razstavi pripravili osrednjo prireditev. Z besedo so se sprehodili skozi preteklost društva in ga obogatili s kulturnim programom. 90 letnico delovanja je spremljal Dušan Tomažič.
Še enkrat smo se odpravili na avstrijsko Koroško in sicer k priznanemu umetniku Albertu Mesnerju, ki razstavlja tako doma kot v tujini.
Gramatik, deejay elektronske glasbe je odraščal je v Portorožu, kjer je skupaj s somišljeniki sanjal o uspehih. Danes živi pretežno onkraj oceana, a nikoli ni pozabil na svoje korenine. V družbi Gramatika je bila Claudia Raspolić. Vabljeni k ogledu.

Ekipa oddaje Na lepše je obiskala celjsko umetniško četrt, ki praznuje 20-letnico delovanja, in vas Vrsno pri Kobaridu, v kateri se letos spominjajo 180. obletnice rojstva pesnika Simona Gregorčiča. Na Zelenem krasu pa smo preverili, kako pospešeno širijo ponudbo za gibalno ovirane.

Mali Timotej in njegov prijatelj krtek ne moreta spati. Polna luna premočno sveti. Zato se odpravita v vesolje raziskat, od kod prihaja svetloba. In koga tam spoznata?

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Danes bomo govorili o eni izmed najzanesljivejših stalnic v življenju – spremembah. Te prinašajo nove priložnosti in nove začetke. Od zamenjave poklica do popolne osebne preobrazbe – ob osebnih zgodbah bomo raziskovali, kako nas spremembe oblikujejo.
Naš prvi gost, Borut Veselko, je precej drzno spremenil svoje načrte: tik pred začetkom zdravniške kariere je zavil v svet umetnosti in postal dramski igralec. Tudi Marija Jakopin je zamenjala poklic: danes je gozdarka, toda iz gozdarstva je diplomirala šele pri 42 letih. Prej je z diplomo iz matematike delala kot programerka, lotila se je celo marketinga. Včasih pa nimamo izbire, ko nam življenje načrte obrne na glavo. Nino Batagelj je bil mlad, ambiciozen športnik in študent multimedije, ko ga je usoden trenutek postavil pred nepričakovano preizkušnjo. Zaradi nesrečnega skoka v vodo je postal tetraplegik, rolanje pa je zamenjal invalidski voziček.
S psihoterapevtom dr. Urošem Perkom bomo spregovorili o tem, kako se ljudje najpogosteje odzivamo na spremembe, zakaj se jim pogosto upiramo, tudi kadar so te nujne ali koristne, in kako se lahko na spremembe pripravimo.
Tudi spremembe na digitalnem področju so hitre, na trg vsak teden prihajajo novosti. V rubriki Ah, ta splet nam bo Nina Cijan tokrat predstavila pogovorne asistente, ki nam lajšajo vsakodnevna opravila in nam podajajo informacije, ki jih potrebujemo.
Zadnja, a še zdaleč ne najmanj pomembna gostja pa nam bo pogumno in iskreno zaupala življenjsko zgodbo o tem, kako je iz Nenada postala Salome, ki se ne skriva in ne molči.

V gosto poraščenem kočevskem gozdu so dolga stoletja živeli Kočevarji, ki so dobro znali prisluhniti naravi in živeti v sožitju z njo. Njihovo izročilo in dediščino danes na najlepši način ohranja samooskrbna lepotica, ki je zrasla na ruševinah stare kočevarske hiše.
'Otroci so naše največje bogastvo' se glasi znan pregovor, ki še kako drži. Zato je prav, da odraščajo v okolju, obdanem s prijetnimi naravnimi materiali, v okolju, kakršnega ponuja novi Vrtec Bohinj. Slednji je med drugim zgleden primer, kako dediščino in naravne materiale umestiti v nadvse sodoben objekt.
Glavno vodilo arhitektov, ki se ukvarjajo z načrtovanji individualnih domov, je ustvariti prijeten in prijazen dom, ki je kar se da najbližja različica sanjskega doma naročnika. Pokazali bomo dom, kjer je arhitektom v tesnem sodelovanju z lastniki uspelo prav to.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Štiri mesece po trojnem posvetovalnem referendumu preverjamo, kako so pristojni upoštevali voljo ljudstva in kaj se bo iz referendumov izcimilo. Zakonski podlagi za uporabo konoplje za medicinske in osebne namene ter prostovoljno končanje življenja naj bi bili pripravljeni do konca leta. Pri slednji pristojni napovedujejo veliko spremembo – namesto zdravnika naj bi umirajoči sam sprožil postopek končanja življenja. Bo to pomirilo zdravnike, ki uzakonjenju evtanazije močno nasprotujejo?

19:25
Utrip

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Svoje znanje in srečo bo v kvizu Joker preizkusil Srečko Knafelc, gonilna sila za oživitev dogajanja v Krvavi Peči. Grafični oblikovalec je idejni oče in financer gledališča Lojzov Teater v Krvavi Peči, soavtor knjige Svet med Mokrcem, Mačkovcem in Iško – to je knjiga o Krvavi peči, prav tako je avtor prve slovenske redne znamke in izredne znamke o markacistu A. Knafelcu. Je tudi čebelar, rokodelec, fotograf, dobrotnik ... Njegova super pomoč bo prijatelj Iztok Kariž. Dodatno joker vprašanje bo tokrat zastavil izjemen vokalist Gregor Ravnik.

Zunaj verjetno dežuje, zato raje prižgite TV in si oglejte Kaj dogaja? Kaj narediti s prepolnimi zapori, skoraj polnimi vodotoki in praznimi obljubami? Na terenu smo odkrivali, zakaj cene gob letijo v nebo, v rubriki Super hit tedna pa nas je ob tednu otroka obiskala glasbena skupina gozdnih živali. Telenovela Palomar postreže s skritim zakulisjem odstopa Anžeta Logarja, naš gost v studiu pa bo dobitnik zlate medalje na olimpijadi iz astronomije in astrofizike Peter Andolšek. V Glasu ljudstva vam tokrat svetuje povratnik na slovensko politično sceno Karel Erjavec, na Mali terasi pa zapoje sam vodja opozicije Janez Janša skupaj z vokalno-instrumentalno skupino Postlanci.

21:45
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:00
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Zgodba iz povojne Nemčije, ko so oblasti kljub padcu nacističnega režima množično zapirale istospolno usmerjene.

Hansa po drugi svetovni vojni vedno znova pošiljajo v zapor samo zato, ker je homoseksualec. Komajda pozna življenje v zunanjem svetu in ta ustanova je edini prostor, kjer lahko razvije trajna razmerja. In tam Hans končno najde ljubezen, ob moškem, ki ne bi mogel biti bolj drugačen od njega – ob Viktorju, obsojenem morilcu. Odlok, s katerim so oblasti v Nemčiji zapirale homoseksualce, je bil v veljavi 123 let. V povojnem obdobju je samo v Zahodni Nemčiji stopilo pred sodnika več kot sto tisoč moških.

Izvirni naslov: GROSSE FREIHEIT
Leto produkcije: 2021
Država: Avstrija, Nemčija
Žanr: drama
Režija: Sebastian Meise
Scenarij: Sebastian Meise, Thomas Reider
Igrajo: Franz Rogowski, Anton von Lucke, Georg Friedrich, Thomas Prenn

Kako pomembna naloga za arhitekte in urbaniste je saniranje ruševin in kako so z ruševinami ravnali v preteklosti? Sanacija ruševin je pravzaprav tudi vsaka obnova v požaru razdejanih spomenikov kulturne dediščine. Kako so se prenove in ohranjanja poškodovane dediščine lotili v pariški katedrali Notre-Dame? O tem in o novicah v zvezi s še nekaj francoskimi arhitekturnimi spomeniki v tokratni oddaji Svetovno.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

00:40
Napovedujemo

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov