Vlada pohval opozicije ni pričakovala, a ji očita pomanjkanje objektivnosti. Foto: Vlada/Grega Wernig
Vlada pohval opozicije ni pričakovala, a ji očita pomanjkanje objektivnosti. Foto: Vlada/Grega Wernig

Predvsem SDS tako navzven ustvarja vtis o dobronamernosti in sodelovanju v kriznih časih in ponuja predloge rešitev, hkrati pa opozarja na nesposobnost vlade in daje predloge, ki so proračunsko nesprejemljivi, meni Kontič ter dodaja, da "gre za populizem, ceneno demagogijo".

Podpredsednik DZ-ja Miran Potrč meni, da je namen opozicije zagotoviti dominacijo tem, ki jih "sama 'forsira', namesto da bi skupaj s koalicijo sodelovala pri uresničevanju glavnih nalog", med katerimi je omenil reševanje finančne in gospodarske krize.

Kritična je bila tudi SD-jeva poslanka Melita Župevc, ki se ji zdi najbolj problematičen opozicijski odnos do kadrovanja. Dejala je, da je sicer prav, da ima opozicija kadrovski števec, a je opozorila, da ga je vzpostavila prav stranka, ki je v prejšnjem mandatu "brutalno kadrovsko posegla na vsa področja". Vlada dela dobro, a bi bilo morda včasih bolje sprejeti kakšen kompromis manj, "če je ta kompromis slab", še meni Župevčeva.

V SDS-u "počaščeni"
Na navedbe poslancev SD-ja so se v SDS-u odzvali z besedami, da so "kar počaščeni, ker je največja koalicijska stranka ključni poudarek na novinarski konferenci posvetila prav njim".

Prav zato je vodja poslanske skupine SDS-a SD-ju predlagal, naj se bolj ukvarja sam s sabo in svojimi rešitvami ter ugotovi, kje so tiste šibke točke, ki so koaliciji v tako kratkem času načele dobro javnomnenjsko podporo.

Glede očitkov poslancev SD-ja pa Tanko odgovarja, da so njihova dozdajšnja ravnanja bila konstruktivna, vlado pa kritizira zaradi počasnosti. Tanko meni še, da je Slovenijo mogoče voditi precej bolje.

A. K. K./S. Z.