Predsednik policijskega sindikata Branko Prah pravi, da bodo uporabili vse oblike sindikalnega boja, da zaščitijo delavce. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik policijskega sindikata Branko Prah pravi, da bodo uporabili vse oblike sindikalnega boja, da zaščitijo delavce. Foto: MMC RTV SLO

Policijski sindikat Slovenije je pretekli teden ostro protestiral proti reorganizaciji in racionalizaciji, ki so jo začeli izvajati na notranjem ministrstvu, Od ministrstva so pričakovali predlog, kako težave rešiti, in ker ga niso dobili, napovedujejo, da bodo delavce branili z vsemi sredstvi sindikalnega boja, tudi s stavko.

Z reorganizacijo in racionalizacijo na notranjem ministrstvu se je zgodilo, da so nekateri strokovni delavci izgubili tudi po več, celo enajst plačnih razredov, pravijo policisti in dodajajo, da se s tem nikakor ne strinjajo, saj so prepričani, da gre le za nekakšen začetek in model, ki bo kasneje uporabljen v celotnem javnem sektorju.

Predsednik sindikata policistov Branko Prah zato pravi, da so trdno odločeni, da "te delavce, ki so že na splošno ogroženi in imajo zelo nizke osebne dohodke, ščitimo z vsemi sindikalnimi sredstvi".

Podobne težave tudi drugje?
Ministrstvo skuša zdaj stvari reševati skozi spremembe akta o sistematizaciji, to pa bi pomenilo da bi rešitve lahko našli šele čez pet let ali še kasneje, saj bi zakonodajalec ugotovil, da je podobno stanje tudi drugje - na primer v šolstvu, v katerem je zaposlenih 2.600 snažilk, ki bi imele ob reorganizaciji podobne težave, poroča Robert Škrjanc za Radio Slovenija.

Prah tako še pravi, da v Policijskem sindikatu ne mislijo čakati na tovrstne rešitve: "Včeraj smo imeli sejo, na kateri smo napovedali, da se bo v četrtek sešel stavkovni odbor, na katerem bomo dorekli vse oblike nadaljnega boja policijskega sindikata."

Stavka naj bi se zgodila 23. decembra
Ob tem je izvršni odbor sklenil tudi, da se vse nadaljne odločitve prenesejo na stavkovni odbor, kar pa pomeni da očitno stavka bo - po nekaterih infomacijah že 23. decembra. Več bo znano po četrtkovi seji.