Foto:
Foto:
Zdenko Pavček
Prah okoli afere Patria se nikakor ne poleže. Foto: MMC RTV SLO

Leban pravi, da ga je finski novinar Magnus Berglund ni nikoli spraševal o tem, ali je v poslu s Patrio prejel 5 milijonov evrov.

Leban: Govorila sva o 3,6 mio. evrih
Govorila naj bi o številki 3,6 milijona evrov. Kot trdi Leban, je v pogovoru z novinarjem finskega TV-ja navedbe, da naj bi od Patrie dobil toliko denarja, zanikal. Prav zato meni, da je Berglund na pogovor k njemu prišel s "točno določenim ciljem" in ga "prevaral".

Naj spomnimo, da v oddaji Resnica o Patrii novinar pred pogovorom z Lebanom gledalcu pojasni: "Po novem pregledu Patriinega seznama je finsko podjetje dve pogodbi sklenilo tudi z Rudolfom Lebanom. Pogodbi sta vredni pet milijonov evrov. Za kaj so plačali Rudolfu Lebanu?" Nato sledi posnetek pogovora, v katerem novinar Lebana vpraša: "Menite, da ste upravičeni do plačila?" In Leban mu odgovori: "Da."

Leban: Oddajo je zmontiral tako, kot mu je ustrezalo
Leban poudarja, da je številko 5 milijonov evrov Berglund v oddajo umestil pozneje (po njunem pogovoru). To je po njegovem mnenju dokaz, da je novinar v Slovenijo prišel s točno določenimi nameni "in je iskal samo daljše razgovore, da je potem oddajo lahko zmontiral tako, kot je njemu ustrezalo".

"Če bi me takrat vprašal za 5 milijonov, bi bil takoj pozoren na to, da se je pojavila neka nova številka," poudarja podjetnik. Novinarju naj bi povedal le, da je prejel predujem in da je bilo tega denarja 169.000 evrov, vključno z davkom pa 203.000 evrov.

Leban trdi, da je v oddaji na vprašanje novinarja, ali meni, da je upravičen do teh sredstev, odgovoril pritrdilno, pri čemer naj bi imel v mislih navedenih 203.000 evrov - vključno z davkom. V oddaji pa je po besedah Lebana dialog zmontiran tako, da je bilo videti, kot da Leban odgovarja na vprašanje o 5 milijonih evrov.

Pavček: Sistemska tehnika je slovensko podjetje
Direktor podjetja Viator & Vektor Zdenko Pavček je dejal, da ga bolijo polresnice in laži, ki jih sliši pri zgodbah o nakupu oklepnikov 8 X 8. Zanikal je navedbe, da Sistemska tehnika ni slovensko podjetje. "Sistemska tehnika je slovensko podjetje. Je v 83-odstotni lasti Viator & Vektorja in 17-odstotni lasti Steyrja iz Avstrije," je poudaril.

Zanikal je tudi navedbe, da je bil krpan, s katerim je Sistemska tehnika na razpisu za oklepnike konkurirala finski Patrii, pripeljan s Češke. "Najbolj odgovorni ljudje so ga videli tukaj. Tudi risalna deska, na kateri je nastajal, je tukaj," je dejal.

Pavček: Zgodila se nam je krivica
Pavček je ponovil, da se jim je na razpisu za nakup oklepnikov 8 X 8 ministrstva za obrambo zgodila krivica. Kot je dejal, so na dan, ko je bila znana odločitev o dobavitelju, ob 15.15 na vložišče ministrstva za obrambo dostavili 1.500 strani dodatne dokumentacije, ki jo je zahtevalo ministrstvo, ob 18. uri istega dne pa je bila za dobavitelja izbrana Patria.