Foto: Civilna zaščita Gorenjska
Foto: Civilna zaščita Gorenjska

Preiskovanje incidentov in nesreč letalnikov, vpisanih v civilni register, je v pristojnosti službe za preiskovanje letalskih, pomorskih in železniških nesreč in incidentov na ministrstvu za infrastrukturo. Preiskovalec je ogled dogodka končal in sprostil letalo lastniku, so sporočili.

Sorodna novica Air tractor si je ob pristanku poškodoval podvozje

Španski pilot, ki je letalo upravljal sam, v dogodku ni bil poškodovan, letalo pa je bilo po ponedeljkovem dogodku umaknjeno s pristajalne steze. Pri tem so pomagali pripadniki Civilne zaščite Gorenjske s posebno opremo in vozilom z dvigalom.

Uprava za zaščito in reševanje letalo podrobno pregleduje, skladno s predpisanim protokolom. "Glede na dosedanje ugotovitve upamo, da bo proizvajalec letala potrdil, da je letalo plovno in lahko še naprej leti," so še zapisali.

V ponedeljek popoldne je po udaru strele zagorelo v okolici Ilirske Bistrice. Na pomoč so poklicali tudi air tractorja, ki sta na požarišče odvrgla vodo, pri vrnitvi na portoroško letališče pa je imelo eno od letal težave, saj se med pristankom niso spustila kolesa. Drugo letalo se je, ker je prvo letalo obstalo na stezi, vrnilo v bazo na Brnik in normalno opravlja svojo funkcijo.