Andrej Grah Whatmough in Valentin Areh. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Andrej Grah Whatmough in Valentin Areh. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj/RTV Slovenija

"Potem ko je vodstvo ukinilo edino zunanjepolitično oddajo Globus in drastično omejilo prostor za zunanjepolitične vsebine v dnevnoinformativnih oddajah, je s prenosom BBC-jevega novičarskega programa na drugem sporedu javne RTV konec tedna jasno pokazalo, da želi popolnoma razvrednotiti in marginalizirati delo zunanjepolitične redakcije na TV Slovenija," so zapisali zunanjepolitični novinarji in dopisniki TV Slovenija. Prepričani so, da je takšna odločitev v. d. direktorja TV Slovenija močno okrnila ugled javne Radiotelevizije Slovenija, kar se že vidi v odzivih gledalcev in strokovne javnosti.

"Naša integriteta kljub temu ostaja nedotaknjena, saj v prostoru, ki nam je namenjen, delujemo profesionalno še naprej, gledalci pa nam zaupanje izkazujejo z odzivi ter z informacijami in stiki Ukrajincev, ujetih v vojni. Torej, to dokazuje, da naše gledalce in slovensko javnost vojna v Ukrajini zanima in si želijo na prvem sporedu javne RTV še več poročanja o njej," so izpostavili.

Spomnili so, da vse od septembra opozarjamo, da je načrtovan Programsko-produkcijski načrt za leto 2022 nestrokoven in ruši funkcijo javne radiotelevizije: "Vodstvo nas je v nasprotju s statutom RTV Slovenija izrinilo iz soustvarjanja novega PPN-ja in zavajalo javnost, da z uredništvi vodi dialog, sprejet namreč ni bil prav noben naš predlog in razumeli smo, da je cilj vodstva ukinitev zunanjepolitičnih vsebin. Tako se je ob prvem velikem dogodku – vojni v Ukrajini – pokazalo, kako nepremišljeno je bilo ukinjanje specializiranih oddaj, krajšanje informativnih oddaj in ukinitev Jutranjih poročil."

Vodstvo pa tudi ni zagotovilo programskega prostora za obveščanje javnosti in poglobljeno poročanje ob tem izrednem dogodku, temveč je predvajalo program druge javne televizije. "Prenos BBC-ja razumemo kot nezaupnico uredništvu in v. d. urednika zunanjepolitične redakcije," pravijo.

Sploh ker so v zadnjih desetletjih pripravili kar nekaj oddaj o vojnah po svetu, nazadnje v četrtek s Posebno oddajo o Ukrajini, ko so na prvi dan napada v manj kot 12 urah, "kljub omejenim produkcijskim zmožnostim, ki so v mnogočem posledica odločitev sedanjega vodstva, v redakciji organizirali in pripravili kakovostno analitično oddajo". Ob tem so navedli, da je bila oddaja v samem vrhu po meritvah gledanosti. "Po nam dostopnih podatkih je bila gledanost oddaje več kot 10,5-odstotna, torej si je oddajo ogledalo več kot 200.000 gledalcev." Glede na to, da se vodstvo sklicuje na gledanost, novinarji pravijo, da bi pričakovali načrtovanje novih takšnih oddaj in razporejanje zunanjepolitičnih novinarjev na teren.

A namesto tega je bil v program umeščen program BBC-ja, tudi s s športnimi poročili o kriketu, vremenu v Veliki Britaniji in grafiki, ki je bila v angleščini. "Med osnovnimi poslanstvi javne RTV je tudi skrb za kulturo govora in jezik," so ob tem opozorili novinarji. Prav tako je vodstvo po njihovem mnenju z najavo, da oddaja nastaja v sodelovanju z BBC-jem, grobo zavajalo javnost.

"V zunanjepolitični redakciji smo zavezani novinarskemu kodeksu, profesionalnim in produkcijskim merilom RTV, temelj našega poročanja je posredovanje dejstev in resnice. Očitno ima trenutno vodstvo drugačna merila, ki močno odstopajo od profesionalnih standardov in poslanstva javnega RTV-ja," pravijo podpisani novinarji, ki so prepričani, da s takimi potezami vodstvo RTV-ja vse bolj odkrito kaže "bodisi svoje namene uničenja Informativnega programa RTV in izčrpavanja kolektiva ali pa popolno nerazumevanje medija".

Zato se od potez vodstva distancirajo in menijo, da morata v. d. direktorja TV Slovenija Valentin Areh in v. d. odgovornega urednika Jadranka Rebernik nemudoma odstopiti, "preden nastane večja škoda tako za uredništvo kot za celotno javno RTV Slovenija".

Aktiv novinarjem izpostavlja tudi na zamudo pri napovedanem projektu

Zaradi tega dogajanja sta se na generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha obrnila tudi izvršni odbor Aktiva novinarjev IP TV Slovenija in Sindikat novinarjev TV Slovenija, ki prav tako zahtevata razrešitev v. d. direktorja TV Slovenija Zdravka (Valentina) Areha, "ker je s svojimi (ne)odločitvami in popolno odsotnostjo zavedanja dramatičnosti dogajanja v svetu povzročil hudo programsko škodo in okrnil (že dodobra) načeti ugled RTV Slovenija".

Prav tako od direktorja zahtevajo pojasnilo, kako je mogoče, da dolgo napovedani projekt informativnih oddaj na drugem programu, za katerega je generalni direktor izrecno zaprosil Programski svet RTV Slovenija za začetek oddajanja takoj po zimskih olimpijskih igrah, ni zaživel, "čeprav so bile obsežne produkcijske in kadrovske osvežitve oziroma okrepitve, ki jih doslej obstoječi programi zaradi varčevanja niso bili deležni".

Izpostavljajo, da je nezaupanje privedlo do točke, ko se bo treba odločiti: "ali za – na eni strani – posameznike na funkcijah, ki jih iz kdo ve kakšnega razloga nočejo ali niso sposobni opravljati, in na drugi strani za večji del kolektiva, ki želi delati in poročati, a tega preprosto ne more početi na način in v obsegu, ki ga želi in ga zaradi odgovornosti do občinstva tudi mora".

Poziv ima podporo Aktiva novinarjev Radia Slovenija, Aktiva MMC-ja, Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija, Društva novinarjev Slovenija in Sindikata novinarjev Slovenije.

Kritični tudi režiserji Televizije Slovenija

Dodano 1. 3. 2022

Na prenos programa BBC World News so se odzvali tudi režiserji TV Slovenija, ki prav tako menijo, da je odločitev vodstva, da v informativni pas med 20. in 22. uro na drugem program TV Slovenija uvrsti simultano prevajani prenos tujega novinarskega kanala, omalovažujoča in nespoštljiva do lastnih ustvarjalcev, hkrati pa podcenjujoča in neprofesionalna do gledalcev in plačnikov RTV-prispevka. "Po drugi strani pa nad dogajanjem nismo presenečeni, saj razgradnjo javne radiotelevizije zaskrbljeno opazujemo že daljši čas," so dodali.

Poziv k razrešitvi direktorja TV Slovenija

Generalni direktor zarisal vzporednice z letom 2003 in napadom na Irak

Generalni direktor Andrej Grah Whatmough je na seji programskega sveta povedal, da so v vodstvu opazili to zgražanje na spletu in tudi znotraj hiše ter da se bodo do tega opredelili. Pravi, da ni prvič, da bi se TV Slovenija odločila za prenašanje živega programa tujega ponudnika, ki ima 24-urni novičarski program. Tako je bilo tudi leta 2003 ob napadu na Irak in sam meni, da so bile tudi ta konec tedna takšne izredne okoliščine, ki so opravičevale to odločitev.

Podatki o gledanosti po njegovih besedah kažejo, da je bila v tem pasu ta konec tedna zelo dobra gledanost z 12-odstotnim deležem, medtem ko je bil ta čas teden prej 2,5 oziroma dveodstotni delež gledanosti. Takrat je bila na TV Slovenija 2 na sporedu film Zelena knjiga, a je treba ob tem povedati, da pa je bila na TV Slovenija 1 v tistem času EMA, ki je tradicionalno ena najbolj gledanih oddaj TV Slovenija. "Podatki potrjujejo, da si gledalci očitno želijo spremljati te vsebine, saj je bilo v nedeljo pred zaslonom celo več gledalcev kot v soboto," pa pravi generalni direktor.

"Zagotovo je zadnje, kar si želimo, dajati komur koli zaušnico," je dejal in dodal, da naj bi bilo v. d. odgovorne urednice sporočeno, da zaradi kadrovske situacije ob koncu tedna ni mogoče pripraviti takšnega programa. Zato so se v vodstvu odločili za predvajanje BBC-jevega programa.

Ob tem se je zahvalil BBC-ju in EBU-ju, vklop pa da je bil brezplačen. A že od ponedeljka tega prenosa ne bo več, saj je bo ta teden dogajanje v Ukrajini dodatno pokrival slovenski informativni program, in sicer z oddajo Odmevi plus, vsak večer že od 21. ure dalje. "Tako bi po mojem mnenju moralo biti že ta konec tedna, a kot vemo, to ni bilo mogoče," je dodal.

V. d. odgovorne urednice razočarana nad kolegi

S tem se je na seji programskega sveta strinjala tudi v. d. odgovorne urednice televizijskega informativnega programa Jadranka Rebernik, ki je pojasnila, da se gotovo "pozna tudi to, da dopoldne pri nas ni toliko zaposlenih v službi kot na primer na radiu." Napad Rusije se je začel zgodaj zjutraj, je spomnila. Po njenih besedah je bilo tudi za četrtkovo večerno oddajo najprej predvidena ena ura, "nakar sem jim odredila, da delajo dve uri in da smo imeli časovno dostojno obdelan ta napad. Ko sem jih spraševala, kaj predlagajo za naslednje dni, posebnih predlogov ni bilo, zato smo se odločili ukiniti čez vikend Slovensko kroniko ter podaljšati Dnevnik in nekoliko podaljšati tudi druge informativne oddaje. Več kot toliko ni bilo mogoče, sem razumela kolege."

"Nad kolegi sem razočarana, tako nad dopisi kot pomanjkanjem predlogov z njihove strani. Ne želim ugibati, kaj je tukaj zadaj. Gotovo se bomo o tem v nadaljnjih dneh pogovorili," je še dodala.

Programski svet podprl vodstvo

Programski svetniki so na koncu seje z 19 glasovi podpore sprejeli izjavo ob nedavnem poročanju RTV Slovenija o vojni v Ukrajini in pozdravili "odločitev vodstva TV Slovenija, da na drugem programu zagotovi prenos BBC World News o vojni v Ukrajini in ga opremi s slovenskim prevodom. Programski svet razume, da je to v dani kadrovsko in organizacijsko nevzdržni situaciji na RTV začasen ukrep, ki omogoča vsaj minimalno izpolnjevanje poslanstva RTV, tj., zagotavljati ljudem verodostojno in celovito poročanje o pomembnih dogodkih, med katere zagotovo sodi tudi vojna v Ukrajini".

Po mnenju programskega sveta je sicer trenutno stanje na RTV Slovenija mogoče spremeniti zgolj z dosledno uporabo zakonskih določb in internih pravil. Tudi na način, da se ob zaznanih in dokazanih kršitvah teh pravil ustrezno ukrepa.