Novi poslanec SMC-ja Jani Möderndorfer je v parlamentarni postopek vložil zakon o partnerski zvezi, ki naj bi odpravil diskriminacijo istospolnih parov. Foto: BoBo
Novi poslanec SMC-ja Jani Möderndorfer je v parlamentarni postopek vložil zakon o partnerski zvezi, ki naj bi odpravil diskriminacijo istospolnih parov. Foto: BoBo

Zadnja zamenjava, ki se je zgodila v slovenskem političnem prostoru, je bil vstop dosedanjega nepovezanega poslanca Janija Möderndorferja v največjo parlamentarno stranko SMC in njeno poslansko skupino, ki se je zgodil v zadnjih januarskih dneh.

Möderndorfer je bil v zadnjem času precej dejaven pri ustvarjanju številnih novih zakonskih predlogov. Najodmevnejši je bil predlog zakona o partnerski zvezi, ki ga je vložil le nekaj dni po zavrnitvi novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Med njegovimi zakonskimi predlogi pa sta tudi novela zakona o varstvu javnega reda in miru ter zakona o parlamentarni preiskavi.

SMC se še ni odločil
Odbor za pravosodje DZ-ja je že začel predhodno obravnavo zakona o parlamentarni preiskavi, pri čemer gre za drugi primer v zgodovini DZ-ja, da poslanci uporabljajo institut predhodne obravnave zakona. Kakšna pa bo usoda prvih dveh zakonskih predlogov, ali ju bo SMC podprl ali pa jih bo novi poslanec SMC-ja umaknil iz postopka, v največji parlamentarni strani še niso odločeni.

"V tem trenutku še ni znano, kaj se bo s predlogi dogajalo, sam vstop poslanca v poslansko skupino pa ne vpliva na to, ali bo PS SMC predlog podprl ali ne. Poslanska skupina SMC o vseh predlogih razpravlja na sejah poslanske skupine, zakonske predloge pa obravnava skladno s programom stranke in koalicijskim sporazumom glede na njihovo časovnico v zakonodajnem postopku. Poslanci SMC-ja so o nekaterih predlogih izhodiščno že razpravljali, odločitve o ne/podpori pa v nobenem primeru še ni," so razložili v poslanski skupni SMC-ja. Več znanega o usodi Möderndorferjevih zakonov naj bi bilo v prihodnjih dneh.