Janja Roblek ugotavlja, da je zaradi bele stavke rešenih od 20 do 30 odstotkov manj zadev. Foto: MMC RTV SLO
Janja Roblek ugotavlja, da je zaradi bele stavke rešenih od 20 do 30 odstotkov manj zadev. Foto: MMC RTV SLO
Janja Roblek
Po besedah vodje stavkovnega odbora vladna ponudba ni dovolj resna, da bi bili sodniki pripravljeni prekiniti stavko. Foto: MMC RTV SLO
Ponudba za sodnike nesprejemljiva

Ponudba vlade za uskladitev plač z ustavno odločbo je po njihovem mnenju nesprejemljiva, pa tudi ni dovolj konkretna, da bi se stavkovni odbor o njej lahko izjasnil, je povedala. Stavkovni odbor za zdaj vztraja pri stavkovnih zahtevah, kar pomeni devet dodatnih plačnih razredov za sodnike in osem dodatnih plačnih razredov za vrhovne sodnike.

Državni sekretar ministrstva za pravosodje Boštjan Škrlec ob tem opozarja, da postopek usklajevanja ne pomeni, da ena stran nepreklicno vztraja pri svojih zahtevah. Poleg tega zatrjuje, da je vlada pripravila predlog, ki je bil znotraj danih okvirov najboljši mogoč. Predlog bi poleg tega vsem sodnikom zvišal plače, zato ne more razumeti, da se jim zdi tako žaljiv.

Škrlec je povedal še, da pričakuje, da bodo sodniki pripravili protipredlog, na kar pa Roblekova odgovarja, da ga še nimajo. Sicer je dejala, da usklajujejo tudi to, vendar pa je zdaj na potezi vlada, popuščanje sodnikov pa naj bi bilo po njenih besedah odvisno tudi od pripravljenosti druge strani.

Pogajanja medtem potekajo za zaprtimi vrati.

Masa za plače ostaja enaka
Vlada je svoj predlog stavkovnemu odboru in predstavnikom vrhovnega sodišča, sodnega sveta in Slovenskega sodniškega društva predstavila preteklo sredo, vsebina pa podrobneje ni znana, saj nosi oznako interno. Vendar je minister za pravosodje Aleš Zalar že pred tednom dni dejal, da masa za plače ostaja enaka, okoliščine pri iskanju rešitve pa jim zaradi finančne krize niso naklonjene.

Po neuradnih informacijah naj bi vlada sodnikom plače dvignila za tri plačilne razrede. Sodnik začetnik na okrajnem sodišču bi tako bil premeščen iz 40. v 43. razred, čeprav si je Zalar prizadeval, da bi bil dvig za pet razredov.

Napovedanih manj sodnikov
Vlada je napovedala še zmanjšanje števila sodnikov in prenovo kariernega sistema, do česar so sodniki zadržani.

Sodniki imajo glede vladne ponudbe tudi posebno izjavo, ki pa bo javnosti predstavljena, potem ko bo z njo seznanjena vladna skupina.

S. Z./E. S.

Ponudba za sodnike nesprejemljiva