Predstavniki sodstva in minister Zalar so se prvič sestali, da bi razpravljali o plačah. Foto: MMC RTV SLO
Predstavniki sodstva in minister Zalar so se prvič sestali, da bi razpravljali o plačah. Foto: MMC RTV SLO
Zalar se je sešel s sodniki

Že pred sestankom s predstavniki sodstva o uskladitvi plač z odločbo ustavnega sodišča, je Zalar poudaril, da želi vlada s sodniki vzpostaviti konkreten dialog, in pri tem opomnil, da jim zaradi finančne krize okoliščine pri iskanju rešitve niso naklonjene.

Zalar je sodnikom med drugim znova razložil, da masa za plače ostaja enaka: "Vprašanje pa je, kako lahko pridemo do prihrankov znotraj te mase, in o tem se bomo pogovarjali s sodniki."

Sodniki pričakujejo konkreten predlog
Po mnenju predsednika vrhovnega sodišča Franca Testena pa enaka masa za plače pomeni, da se nimajo o ničemer pogajati. Pred sestankom je sodnik še poudaril, da pričakuje predstavitev konkretnega predloga, podobna pričakovanja pa ima tudi predsednica sodniškega društva in stavkovnega odbora Janja Roblek. Testen je sicer še napovedal, da si bodo vzeli čas, dobiti pa morajo tudi ustrezen mandat sodnikov, preden bodo oblikovali svoje stališče.

Pogovori končani v dveh mesecih?
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs pa je prepričana, da je pomembno le to, da se bodo pogovori s predstavniki sodne veje oblasti začeli. "Prepričani smo, da so izhodišča korektna in da bomo v nadaljnjih pogovorih dosegli dogovor s ciljem, da bomo sodnikom in sodnicam vrnili tisto potrebno avtoriteto in ugled ter hkrati zagotovili sojenje v razumnem roku," je pojasnila ministrica, in dodala, da ne pričakuje dolgih pogovorov. Če bodo konstruktivni in bodo sledili istim ciljem, upa, da jih bodo končali v mesecu ali dveh.

Vlada in sodniki so se na sestanku sicer dogovorili, da bodo pogovori potekali za zaprtim vrati in da se bodo udeleženci vzdržali javnega komentiranja vsebine pogovorov.

T. K.

Zalar se je sešel s sodniki