Vladi se z dokončno odločitvijo o falconu ne mudi najbolj, saj mora letalo najprej na redni servis in bo za letenje nared šele aprila. Foto: MMC RTV SLO
Vladi se z dokončno odločitvijo o falconu ne mudi najbolj, saj mora letalo najprej na redni servis in bo za letenje nared šele aprila. Foto: MMC RTV SLO
Vlada
Vlada bo obravnavala časovni načrt za izvajanje strategije izhoda iz krize. Foto: MMC RTV SLO

Vlada ima na izbiro dve slabi možnosti, to je odprodaja letala ali to, da ga v upravljanje prevzame Slovenska vojska in opravlja državniške polete. Za zdaj je vse odvisno od števila ur, ki bi jih letalo opravilo, je dejal vodja posebne skupine za falcona in državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Krek.

Večina parlamentarnega odbora za to, da falcon ostane doma
Tudi premier Borut Pahor je pred kratkim dejal, da bi se sam takoj zavzel za uporabo falcona za državniške polete, če mu kdo pokaže, da je to ceneje, kot zdajšnje potovanje vlade in ministrov.

Tudi večina članov parlamentarnega odbora za obrambo je naklonjena ideji, da se letalo uporablja, v vladi pa so že napovedali, da bodo predsednike koalicijskih strank pozvali, naj podprejo odločitev, da letalo sami uporabljajo, poroča Radio Slovenija. Po Krekovih besedah se z odločitvijo vlade sicer še ne mudi, saj mora letalo, preden lahko znova začne leteti, še na obvezni servis, in ga bo mogoče uporabljati šele aprila.

Ljubljani del dohonine
Vlada bo danes obravnavala tudi časovni načrt za izvajanje strategije izhoda iz krize, prav odsotnost časovnega načrta pa je eden izmed opozicijskih očitkov strategiji. Med drugim je na dnevnem redu ministrov tudi uredba, ki določa nakazovanje dohodnine Mestni občini Ljubljana. MOL ima namreč v skladu z novelo zakona o glavnem mestu nov vir financiranja, to je 0,73 odstotka dohodnine, vplačane v predpreteklem letu, kar pomeni, da bo Ljubljana letos v štirih delih prejela 16 milijonov evrov. Prvo nakazilo bo izvedeno prvo sredo v marcu.