Osebna in zdravstvena izkaznica bosta odslej združeni v eni izkaznici. Foto: MMC RTV SLO
Osebna in zdravstvena izkaznica bosta odslej združeni v eni izkaznici. Foto: MMC RTV SLO

Komisija notranjega ministrstva bo ponudnika izbrala po pregledu dokumentacije, najpomembnejšo vlogo pri odločitvi pa bo imela cena. To pomeni, da bo najverjetneje izbran celjski Cetis, ki pravi, da bi 1,8 milijona izkaznic, kolikor naj bi jih izdelali v naslednjih 10 letih, stala okoli 22.433.000 evrov, KIG pa za 1,5 milijona več.

Na ministrstvo pa sta podjetji Inter Expo in CD Plastikkarten že poslali zahtevo po reviziji glede vsebine objave in razpisne dokumentacije. Postopka oddaje javnega naročila revizija ne zadrži, sklenitev pogodbe pa.

Sicer pa tako politiki kot pravniki opozarjajo na prenagljeno odločitev ministrstva za notranje zadeve, da objavi mednarodni javni razpis, še preden je bil zakon o novih osebnih izkaznicah sploh sprejet. Predlog zakona bi namreč lahko doživel spremembe in tako bi bila razpisna dokumentacija neustrezna, opozarjajo. Na ministrstvu na to odgovarjajo, da je postopek ooddaje naročil zahteven in dolgotrajen.

Nove osebne izkaznice, ki bodo poleg identifikacijske funkcije opravljale tudi funkcijo zdravstvene kartice, obenem pa bodo tudi ključ do storitev e-uprave, naj bi začeli izdelovati 24. oktobra.