Tavčar želi predstaviti kršitve na področju varstva kulturne dediščine mednarodni javnosti. Foto: RTV SLO
Tavčar želi predstaviti kršitve na področju varstva kulturne dediščine mednarodni javnosti. Foto: RTV SLO

Predsednik združenja Etbin Tavčar meni, da bi varovano območje najbolje zaščitila uvrstitev na Unescov seznam kulturne dediščine, zato si prizadeva, da bi se s tematiko ohranjanja kulturne dediščine v Lipici seznanila širša, tudi mednarodna javnost. Nevladno združenje se je že povezalo s hrvaško skupino, ki želi zaščititi mesto Motovun pred gradnjo dveh igrišč za golf in enega za polo.

Tavčar opozarja, da sta obe lokaciji v nevarnosti pred uničevalno politiko trenutne oblasti, ki ni sposobna razmišljati dlje od svojega mandata, in da so se oblasti lotile posegov brez infrastrukturnih in drugih potrebnih analiz.

V obeh mestih naj bi se pojavljala netransparentnost in klientelizem znotraj vodilnih strank, kar lahko vodi v divjo privatizacijo nepremičnin v državni lasti in s tem "v popolno izgubo kontrole nad razvojem kulturnih okolij nadnacionalnega pomena", zatrjuje Tavčar.

Za uvstitev na Unescov seznam tudi Pust
Direktor Kobilarne Lipica Matjaž Pust sicer ni seznanje s pobudo Mednarodnega združenja za Lipico, a predlog, da se kobilarna uvrsti naUnescov seznam, podpirajo. Uvrstitev na seznam bi pripomogla k njeni ureditvi, razvoju in prepoznavnosti, je še dodal Pust. Na ta način bi tudi zaščitili evropsko kulturno dediščino, ki jo predstavljajo lipicanci in kobilarna.

Pust je še povedal, da najverjetneje postopek traja leta, zato ni prepričan, da bi pobuda zaustavila gradnjo golfigrišča.