Stavka se nadaljuje že tretji dan. Foto: Reuters
Stavka se nadaljuje že tretji dan. Foto: Reuters

Stavka je psihično in fizično naporna, zato smo se odločili za takšno taktiko, da nekatere stavkajoče nekoliko spočijemo in v tem času udarijo drugi. To smo pripravljeni izvajati, če bo treba, tudi leto dni.

Dušan Miščevič

Vladna stran je tudi uradno predstavnike stavkajočih sindikatov povabila na pogajanja. Ta bodo v četrtek popoldne. Najverjetneje bo pred tem še sestanek sindikalnih central. Tudi ta naj bi bil v četrtek ob 11. uri.

Dušan Miščević
Dušan Miščevič pravi, da so sindikati pričakovali pogajanja, vendar vlada nanje ni pripravljena in od sindikatov pričakuje izključno podpis spornega dogovora ter aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, kar za njihovo članstvo ni sprejemljivo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Stavka javnega sektorja: tretji dan
Na mejnih prehodih bolje
Stavka na ZZZS-ju

Stavka se zaostruje. Sindikalisti so napovedali zaostrovanje v policiji, zdravstvu in v upravnih enotah. Cariniki bodo stavko zaostrili v notranjosti države.

Sindikat policistov Slovenije je napovedal, da bo 100 policistov umaknilo soglasja o neenakomernem delovnem času, je povedal sekretar sindikata Borut Jakopin. Umike soglasij bodo predali generalnemu direktorju policije Janku Goršku, kar pomeni, da bodo policisti, ki imajo otroke, mlajše od treh let, delali le še dopoldne med tednom. S tem bo načeta operativna sposobnost nekaterih enot, kar pomeni, da bodo nekatere enote le še dežurale, na terenu pa ne bo njihovih policistov. Če dogovora ne bodo dosegli, bodo zbrali še več podpisov za umik soglasij.

Po Gorškovem mnenju bo nesoglasja oddalo največ do 500 policistov. Generalni direktor policije sicer podpira prizadevanja policistov za boljše pogoje dela, opozarja pa, da to v nobenem primeru ne sme ogroziti temeljnega poslanstva policije - varnosti ljudi in premoženja. "Stavka ne sme biti usmerjena proti državljanom, zakoni in pravilniki pa so jasni," je dejal. Ocenjuje, da zaradi oddajanja nesoglasij o delu ponoči in neenakomernem delovnem času ne bo večjih težav, saj bodo kadre po potrebi prerazporejali med policijskimi postajami.

"Hudi pritiski na stavkajoče na upravni enoti v Sevnici"
Drago Ščernjavič, sekretar sindikata državnih organov, je povedal, da bodo na upravnih enotah nadaljevali stavko, a v zaostreni obliki. To pomeni, da bodo delali počasneje kot do zdaj. Med drugim so pripravljeni na določen dan ob določeni uri tudi zapreti vrata upravnih enot. Stavkajo na 45 upravnih enotah, kar pomeni, da je v stavko neposredno vključenih 1.800 zaposlenih od 2.600 na upravnih enotah. Na nekaterih upravnih enotah delodajalci od zaposlenih zahtevajo, da se izrečejo, ali stavkajo ali ne, nekatere upravne enote pa so sprejele tudi sklepe o tem, kaj morajo zaposleni opravljati. Omenil je tudi hude pritiske nad zaposlenimi in posebej izpostavil upravno enoto v Sevnici. Poleg bodo predlagali ministrstvu za javno upravo, da naj načelniki upravnih enot spoštujejo pravico zaposlenih do stavke, omenjali pa so tudi možnost, da bi ministrstvu predlagali zamenjavo nekaterih načelnikov.

Ščernjavič je pojasnil še, da so v uradih davčne uprave opravili analizo in ugotovili, da so prvi dnevi stavke uspeli tako po številu vključenih kot po intenzivnosti. Pripravljeni so na nadaljevanje in zaostritev. Opozoril je še, da imajo na davčni upravi nekatera zelo pomembna delovna mesta in zaostrovanje stavke teh zaposlenih bi vplivalo na izplačevanje v zdravstveno blagajno, proračun in Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Kako ugotoviti, ali delavec stavka?
Da prihaja do pritiskov na upravnih enotah, predvsem v Sevnici, je potrdil tudi dejal Janez Posedi. Pritiski naj bi se izvajali koordinirano, preko elektronskih sporočil, ki naj bi z elektronskih naslovov sekretarjev ministrstev, romala na naslove vodilnih na upravnih enotah in druge delodajalce, vsebovali pa naj bi tudi navodila o tem, kako ugotoviti, ali delavec stavka, je pojasnil Posedi. Sindikati bodo zdaj zadeve proučili in vložili morebitne tožbe.

Carinska služba bo stavko zaostrila v notranjosti države
Vodja stavkovnega odbora Dušan Miščevič je povedal, da se bo zaostrila tudi stavka v zdravstvu, na kakšen način bo to potekalo, pa ni povedal. Dodal je, da Fides dejavno sodeluje pri stavki, tako v stavkovnem odboru kot na pogajanjih. Carinska služba bo po drugi strani normalizirala stanje na mejnih prehodih, bo pa prenesla stavko v notranjost države. Če se vlada ne bo začela pogajati s stavkovnim odborom, bodo sprejeli sklep o ponovni zaostritvi na mejnih prehodih.

V četrtek nadaljevanje pogajanj
Vlada in sindikati bodo za pogajalsko mizo znova sedli v četrtek. Obe strani sta razmere pripeljali do skrajnosti. Vlada sindikatom ni pripravljena popuščati, pripravljena je dati le večja zagotovila, da bo do poplačil za odpravo plačnih nesorazmerij prišlo, ko bodo to dopuščale gospodarske razmere. Sindikati tega ne sprejemajo in vladi sporočajo, da je za zaostritev stavke še veliko možnosti, hkrati pa se pripravljajo na dolgotrajnejšo stavko. Državni proračun naj bi zaradi stavke policistov dnevno izgubil dva milijona evrov, je dejal predsednik policijskega sindikata Branko Prah. Vlada je medtem napovedala vložitev tožbe za razveljavitev člena kolektivne pogodbe, ki določa izplačevanje dolga javnim uslužbencem po četrtinah.

Miščevič svari: V tej državi bo 'prava štala'
Miščevič je dejal, da se stavkajoči soočajo z "enormnimi pritiski", med katerimi so tudi grožnje z odpuščanjem, ki naj bi jih, po njegovih besedah, preko posrednikov izvajala oblast. "Če se bodo grožnje nadaljevale ali celo uresničile, bo v tej državi "prava štala", je še dodal Dušan Miščevič.

Na pomoč čakajočim z vodo, s sendviči in sanitarijami
Stavka se najbolj pozna na mejnih prehodih. Direkcija za ceste RS bo za vse, ki že več ur čakajo v zastojih na mejnih prehodih Zavrč, Središče ob Dravi, Dobovec, Petrina, Jelšane, Starod in Dragonja, zagotovila dostavo vode in sendvičev. Okrepčilo bodo zagotovili tudi čakajočim pred vhodom v Luko Koper. Kjer je izvedljivo, bodo postavili dodatne začasne sanitarije, so sporočili iz direkcije.

Razmere na mejnih prehodih

vstopizstop
Gruškovje6 ur 4 ure
Obrežje 5 ur
Središče ob Dravi1 ura 2 uri
Dobovec3 ure 40 min
Bistrica ob Sotli30 min30 min
Petišovci 1 ura 30 min
Zavrč1 ura2 uri 30 min
Jelšane3 ure
Dragonja (os. voz.)1 ura 30 min

Stavka je psihično in fizično naporna, zato smo se odločili za takšno taktiko, da nekatere stavkajoče nekoliko spočijemo in v tem času udarijo drugi. To smo pripravljeni izvajati, če bo treba, tudi leto dni.

Dušan Miščevič

Vladna stran je tudi uradno predstavnike stavkajočih sindikatov povabila na pogajanja. Ta bodo v četrtek popoldne. Najverjetneje bo pred tem še sestanek sindikalnih central. Tudi ta naj bi bil v četrtek ob 11. uri.

Stavka javnega sektorja: tretji dan
Na mejnih prehodih bolje
Stavka na ZZZS-ju