Dušan Miščević je s stavko za zdaj zadovoljen. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Miščević je s stavko za zdaj zadovoljen. Foto: MMC RTV SLO
Stavkajoči zadovoljni, premier ne

Vodja stavkovnega odbora velikega dela sindikatov javnega sektorja je ob tem pojasnil, da je odbor na sestanku, ki je potekal 13 ur po začetku stavke, ocenil, da je ta glede na zakonske možnosti potekala praktično v vseh okoljih in da se ji je pridružilo okoli 80.000 zaposlenih v javnem sektorju.


Pritiski na stavkajoče

Po Miščevićevih besedah na nekaterih delovnih mestih opravljajo zakonsko predpisane naloge, so pa tudi področja (denimo, nekateri zavodi in upravni organi), kjer zaposleni izvajajo klasično stavko.

Skoraj za vsa področja je značilno, "da je poslovodna struktura po navodilu višjih organov, torej ministrstev, poskusila pridobiti popis oz. sezname, kdo stavka in kdo ne". Prav zato so marsikje posredovali sindikati, tako da so se te vrste "popisi" ponekod nehali, spet drugje pa se nadaljujejo, je povedal vodja stavkovnega odbora in ob tem zaradi takšnih pritiskov zagrozil s kazenskimi ovadbami.

Kmalu še več stavkajočih
Pojasnil je še, da so odzivi na stavko dobri in da v stavkovnem odboru pričakujejo, da se bodo stavkajočim priključili tudi tisti, ki ne sodijo v krog sindikatov, pa so kljub temu napovedali, da bodo prekrižali roke.

Stavkajoči zadovoljni, premier ne