Avtoprevozniki načeloma sicer podpirajo stavko, a je predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Andrej Klobasa opozoril, da zaradi stavke vsak dan nastane za okoli dva milijona evrov škode. Foto: BoBo
Avtoprevozniki načeloma sicer podpirajo stavko, a je predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Andrej Klobasa opozoril, da zaradi stavke vsak dan nastane za okoli dva milijona evrov škode. Foto: BoBo
Cariniki
Na mejnih prehodih s Hrvaško so zaradi doslednega izvajanja nadzornih postopkov carinikov in mejnih policistov čakalne dobe dolge več ur. Foto: MMC RTV SLO
Gneča na mejnih prehodih

Razlogi za to so humanitarne narave, saj bodo z omilitvijo stavke omogočili ljudem lažje prehajanje meje, je še dejal. Na mejnih prehodih s Hrvaško je zaradi doslednega izvajanja nadzornih postopkov carinikov in mejnih policistov čakalna doba več ur. Hitro pokvarljivo blago, žive živali in drugi nujni tovori imajo prednost pred drugimi. Policijski sindikat in sindikat carinikov pa razmišljata, da bi s hrano in vodo oskrbela voznike tovornjakov, ki že več ur čakajo na mejnih prehodih.

Avtoprevozniki načeloma sicer podpirajo stavko, a je predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Andrej Klobasa opozoril, da zaradi stavke vsak dan nastane za okoli dva milijona evrov škode. Poleg tega bodo morali avtoprevozniki plačevati tudi pogodbene kazni, če podjetjem ne bodo mogli pravočasno dostaviti tovora. V sredo se bodo odločili tudi, ali bodo kot protiukrep zaprli dostop do Luke Koper. Tam jim zaračunajo vstop, carinskih obveznosti pa zaradi stavke ne morejo opraviti. Poleg tega morajo, čeprav je bil sklenjen dogovor, da jih bodo spustili mimo, čakati tudi prazni tovornjaki.

V Luki pozivajo, naj avtoprevozniki še enkrat premislijo
V Luki Koper ob tem avtoprevoznike pozivajo, naj še enkrat premislijo o svoji nameri, saj bi s tem povzročili poslovno škodo družbi in bodo morali v Luki ukrepati. Blokada Luke bi bila za pristanišče, ki je že tako v resnih operativnih težavah zaradi stavje v javnem sektorju, dokončen udarec, so še dejali v pristanišču.

Čakalne dobe na mejnih prehodih za tovorna vozila:

vstopizstopos.vozila
Obrežje7 ur 3,5 ure
Središče ob Dravi2,5 ure
Gruškovje 8 ur 6 ur vstop 30 min
Zavrč 9 ur6 ur
Starod 4 ure 40 min
Jelšane 2 uri
Dobovec 2,5 ure2 uri vstop 1 ura
Petišovci1 ura3 ure
Slovenska vas vstop 1 ura
Sečovlje vstop 2 uri

Na upravnih enotah je gneča nekoliko manjša kot v ponedeljek, zaposleni pa zatrjujejo, da lahko ljudje kljub stavki dobijo dokumente, a je za to potrebne nekoliko več potrpežljivosti. Zaposleni v zdravstvu, na policiji, v davčnih uradih opravljajo vse z zakonom predpisane naloge, državljani pa, kot kaže, stavke ne občutijo.

Pazniki in vojaki ne smejo stavkati
Sicer pa zaradi zakonske omejitve ne stavkajo v zavodih za prestajanje kazni, so pa že prejšnji teden sprejeli sklep, v skladu s katerim bodo pravosodni policisti preklicali pisna soglasja za opravljanje več kot 170 nadur. Tudi v vojski ne smejo stavkati, a so se odločili, da bodo podporo stavki izrazili z objavljanjem pozivov pripadnikom Slovenske vojske k podajanju zahtev za varstvo pravic. Kot je zapisal predsednik sindikata Gvido Novak, "ministrstvo za obrambo nezakonito ne priznava pripadnikom Slovenske vojske". Vprašanja, ki jih izpostavlja vojska, so dodatek za delovno dobo, napredovanje v nazivu javnih uslužbencev in priznavanje dodatkov za znanstvene nazive, so zapisali na spletni strani.

Gneča na mejnih prehodih