Pod peticijo proti davku na nepremičnine se je podpisalo 80.000 ljudi, kar je tudi predsednik republike Borut Pahor označil za upoštevanja vredno številko. Foto: BoBo
Pod peticijo proti davku na nepremičnine se je podpisalo 80.000 ljudi, kar je tudi predsednik republike Borut Pahor označil za upoštevanja vredno številko. Foto: BoBo
Ministrstvo za finance
Na finančnem ministrstvu upajo, da bodo lahko odločbe za leto 2014 odposlali pravočasno. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Očitno je torej, da je vlada ravnala napak, ko je želela ljudem vsiliti nepremičninski davek na nepravičen način in je preslišala opozorila tudi NSi-ja, stroke, zainteresirane javnosti ter državljanov.

NSi
Möderndorfer
Ustavno sodišče opravlja svojo nalogo, kar ni dajanje nezaupnice vladi, je dejal prvi med poslanci PS-ja v odziv na stališče Tomčeve (SDS). Foto: BoBo
SD
V SD-ju menijo, da je odločitev ustavnega sodišča priložnost, da se zakon izboljša. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Ustavno sodišče zadržalo davek

Ustavno sodišče je zadržalo tisti del zakona, ki nalaga izdajo odločb zavezancem, ne pa tudi preostalega zakona, za kar so štirje ustavni sodniki napisali ločeno odklonilno mnenje.

Na ministrstvu za finance so zato zadovoljni, saj bodo lahko nadaljevali vse preostale priprave na davek, piše v sporočilu za javnost. Upajo pa, da bo davek za leto 2014 mogoče še pravočasno odmeriti.

Dodali so še, da so že v odgovoru na predlog za začasno zadržanje izvajanja zakona opozarjali na težko popravljive posledice tako za proračun kot za lokalne skupnosti, če bi bil zakon zadržan v celoti.
PS: To je razumen in logičen korak
Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je z odločitvijo ustavnega sodišča, kolikor je z njo seznanjen, zadovoljen. "Še posebej zato, ker se zadržanje zakona nanaša samo na del, povezan z izdajo davčnih odločb," je izjavil. Zadržanje izvajanja zakona je po oceni PS-ja razumen in logičen korak, ki obenem omogoča vladi, da sprejme načrtovane popravke zakona v delu o množičnem vrednotenju nepremičnin, pristojnim državnim organom pa zagotavlja ureditev evidence in pridobivanje vseh potrebnih podatkov za odmero davka.

Möderndorfer je dejal, da bo končna odločitev sodišča jasna šele ob sami presoji, kar pomeni, da zakon o tem še vedno velja. To pa po njegovih besedah daje še večjo spodbudo in odgovornost vsem pripravljavcem pri izvedbi zakona.

Na vprašanje, ali odločitev ustavnega sodišča vidi kot nezaupnico vladi, ki je pripravila zakon, pa je vodja poslanske skupine PS-ja odgovoril, da ne. "Ustavno sodišče samo opravlja svojo nalogo," je dejal.

Han: Varovalo interesa zavezancev
Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je dejal, da odločitve ustavnega sodišča ne vidijo kot odločitve, ki bi govorila v prid ali proti nepremičninskemu davku, temveč kot varovalo, ki pred dokončno odločbo ščiti tako interes davčnih zavezancev kot tudi države.

V poslanski skupini DL-ja sklepa ustavnega sodišča do končne odločitve glede zakona ne komentirajo.

SDS: To je nezaupnica vladi
V SDS-u odločitev US-ja pozdravljajo in so jo tudi pričakovali. Poslanka SDS-a Romana Tomc je v izjavi za javnost spomnila, da je njena stranka že v času priprave zakona opozarjala na številne težave in nedorečenosti, a je ostala brez posluha pri vladi.

Ta je kot pripravljavec zakona od ustavnega sodišča na neki način dobil nezaupnico, je zatrdila.

Poslanci SDS-a so bili med pobudniki ustavne presoje. Tomčeva upa, da bo ustavno sodišče zakon povsem razveljavilo.

Po njenih besedah bi sicer to lahko prineslo resne težave za državni proračun, saj je vlada računala, da bo s tem davkom pobrala vsaj 200 milijonov evrov novih davčnih prihodkov. Tako pomemben zakon, ki strukturno posega na neko področje, bi moral biti, kot je dejala, bolje pripravljen in dorečen.

NSi: Vlada je očitno ravnala napak
Takšno odločitev so pričakovali tudi v NSi-ju, katerega poslanci so bili med pobudniki presoje. "Očitno je torej, da je vlada ravnala napak, ko je želela ljudem vsiliti nepremičninski davek na nepravičen način in je preslišala opozorila tudi NSi-ja, stroke, zainteresirane javnosti ter državljanov," so to odločitev ustavnih sodnikov še komentirali v stranki.

SLS in OZS zadovoljna
Obrtna zbornica Slovenije in stranka SLS sta izrazili zadovoljstvo ter opozorili, da se tako zahtevni zakoni ne smejo sprejemati po nujnem postopku.

Organizaciji sta pobudnici peticije proti davku na nepremičnine, ki jo je podpisalo več kot 80.000 državljanov. Prvi mož SLS-a Franc Bogovič je spomnil na številne negativne posledice davka na obrtnike, kmete, občine, upokojence in socialno šibke.

Ker je izvajanje zakona začasno zadržano, občine pa ne bodo izdale odločb za nadomestilo za uporabo stavnega zemljišča, je po njegovi oceni ogroženih 200 milijonov evrov občinskih prihodkov, kar predstavlja 10 odstotkov vseh prihodkov slovenskih občin. Bogovič predsednico vlade Alenko Bratušek poziva, naj "prevzame odgovornost za fiasko".

Podpredsednik OZS-ja je ocenil, da je ustavno sodišče zadržalo "škodljiv zakon", ki bi še dodatno prizadel številne obrtnike in male podjetnike. Z uveljavitvijo zakona bi se po njegovih besedah gospodarska kriza po državi še bolj poglobila.

Združenje občin: Davek je poseg v avtonomijo
V Združenju občin Slovenije, enem izmed pobudnikov ustavne presoje zakona, menijo, da izpodbijani zakon neustavno posega v finančno avtonomijo občin in jim neutemeljeno nalaga nove finančne obveznosti. To znižuje financiranje osnovnih nalog za življenje občanov v lokalnih skupnostih ter ne nazadnje tudi neustavno posega v pravice občanov in občank, so zapisali v odzivu.

Do 1. aprila bo znano več
Če ustavno sodišče odločitve o ustavnosti izpodbijanih določb ne bo sprejelo do 1. aprila - ki je presečni datum za uporabo podatkov iz registra nepremičnin za odmero davka za letos - bo ponovno pretehtalo potrebo po začasnem zadržanju drugih določb, za katere je ob tej presoji ugotovilo, da niso izpolnjeni pogoji za začasno zadržanje.








Očitno je torej, da je vlada ravnala napak, ko je želela ljudem vsiliti nepremičninski davek na nepravičen način in je preslišala opozorila tudi NSi-ja, stroke, zainteresirane javnosti ter državljanov.

NSi
Ustavno sodišče zadržalo davek