IVZ bo izid svojega testa o (morebitni) okužbi sporočil v ponedeljek. Foto: EPA
IVZ bo izid svojega testa o (morebitni) okužbi sporočil v ponedeljek. Foto: EPA

Bolnika so sprejeli v ponedeljek, v četrtek pa je bil zaradi boljšega zdravstvenega stanja odpuščen v domačo oskrbo. Bolnik se je v bolnišnici oglasil zaradi krvave driske in visoke vročine, prvi test pa je pokazal na prisotnost bakterije E. coli.

V bolnišnici čakajo še na morebitno potrditev okužbe Inštituta za varovanje zdravja, ki še ne ve, ali je bil slovenjgraški bolnik okužen z nevarnim sevom E.coli, bolnišnico pa naj bi o svojih ugotovitvah obvestil v ponedeljek.

Bolnik je bil vseskozi v Sloveniji, zato po mnenju vodstva slovenjgraške bolnišnice ni možnosti, da bi se z bakterijo okužil, denimo, v Nemčiji, kjer je več kot 1.600 primerov okužb. Zaradi okužbe s smrtonosno bakterijo je do zdaj umrlo 22 ljudi, le eden zunaj Nemčije.

Escherichia coli je bakterija, ki je v okolju zelo razširjena. Primarno se nahaja v prebavnem traktu različnih toplokrvnih vrst živali, zlasti goveda in drugih prežvekovalcev. V okolje pride z živalskimi iztrebki in odplakami. V zunanjem okolju lahko preživi dalj časa in se lahko razmnožuje na zelenjavi in drugih živilih. Prenos okužbe na človeka je možen z okuženo hrano ali vodo, prek stika z živalmi, možen je tudi neposreden prenos z dotikom človek-človek. V Sloveniji letno zboli za E. coli več bolnikov.

Ločimo seve, ki so za človeka neškodljivi, in seve, ki lahko povzročijo različna obolenja. Med slednje spada tudi enterohemoragična E. coli (STEC), ki tvori toksine. Značilni bolezenski znaki pri okužbi z STEC so driska, pogosto krvava, bolečine v trebuhu, lahko nekoliko povišana telesna temperatura. V večini primerov je bolezen blaga in v tednu dni mine sama od sebe.

Za preprečevanje okužb z enterohemoragično E. coli je ključnega pomena ustrezna higiena; temeljito umivanje rok, temeljito pranje svežega sadja in zelenjave še preden jo olupimo, uživanje le dobro prepečenih, kuhanih ali pasteriziranih živil, meso mora tudi v notranjosti doseči 70 stopinj Celzija, mleko vedno prekuhamo, izogibamo se uživanju nepasteriziranih sokov.
Vir: Spletna stran Inštituta za varovanje zdravja