Okužba z bakterijo Ehec lahko vodi v zelo različne težave, od
Okužba z bakterijo Ehec lahko vodi v zelo različne težave, od "običajnih" bolečin v trebuhu do odpovedi ledvic, poškodb živčnega sistema in smrti. Foto: EPA
Kumare
Potem ko so španske kumare oprali krivde, znanstevniki vneto iščejo vir bakterije. Foto: EPA
Vse več okuženih z nevarno bakterijo

O prvem primeru okužbe poročajo iz Češke, kjer je ameriška turistka po vrnitvi s severa Nemčije zbolela za drisko, ki jo je povzročila okužba z bakterijo Ehec, pri kateri gre za sev bakterije E.coli (Ehec) serotipa 0104, ki naj bi v Nemčiji sprožil val okužb. Američanka je povedala, da je pripotovala s severa Nemčije, kjer je jedla solato.

Slovenski inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano je danes prejel potrjene prve rezultate analiz vzorcev sveže zelenjave, ki so jih na slovenskem trgu vzeli konec prejšnjega tedna. Ti kažejo, da bakterija escherichia coli (E.coli) na trgu ni bila najdena. Rezultate mikrobioloških analiz drugih vzorcev na inšpektoratu pričakujejo v prihodnjih dneh.

Z okužbo na Češkem so primere okužb do zdaj obravnavali v osmih evropskih državah, največ v Nemčiji, kjer se je število okužb v sredo dramatično povečalo za 365 novih primerov.

Na Švedskem je okuženih 41 ljudi, na Danskem šest, na Nizozemskem trije in v Veliki Britaniji dva. O okužbah poročajo tudi iz Avstrije, Španije in Švice. Pri večini primerov okužb v tujini gre za nemške državljane ali ljudi, ki so bili v Nemčiji.

Avstrijske zdravstvene oblasti so medtem bakterijo Ehec odkrile tudi v jelenovi salami italijanskega proizvajalca Norc Toscana in posvarile pred njenim uživanjem. Sev bakterije Ehec v salami lahko vodi v hudo drisko in posledično tudi v odpoved ledvic. Avstrijska agencija za zdravje in prehransko varnost ob tem opozarja, da preiskava ni povezana s trenutnim izbruhom okužb z bakterijo Ehec v Nemčiji.

Komu verjeti?
Podatki o številu okužbe se razlikujejo glede na poročanje iz Nemčije ali Evropske unije. Medtem ko iz Nemčije poročajo o številnih novih primerih, pa je evropski komisar za zdravje John Dalli dejal, da število novih primerov upada.

"Glede na zadnje dostopne informacije iz Nemčije je videti, da je izbruh v upadanju. Manj ljudi je bilo hospitaliziranih v zadnjih dneh v primerjavi s prejšnjimi dnevi," je zatrdil Dalli, ki je ob tem pozval k intenzivnemu iskanju izvora nevarne bakterije.

Španija ogorčena nad Nemci
Nemške oblasti so najprej izvor bakterije pripisale organsko pridelanim kumaram iz Španije; v torek so testi v nemškem laboratoriju na omenjenih kumarah sicer odkrili bakterijo Ehec, niso pa potrdili prisotnosti smrtonosnega seva HUSEC041, zaradi katerega je umrlo 17 ljudi. Tako še vedno ni jasno, ali je do okužbe kumar prišlo v Španiji, med prevozom ali v Nemčiji.

Zaradi izgube, ocenjene na 200 milijonov evrov, ki so jo španski kmetje utrpeli zaradi nemških navedb, bodo oblasti v Madridu zahtevale odškodnino, ne izključujejo pa niti pravnih korakov proti oblastem v Hamburgu v Nemčiji, ki so prejšnji teden sporočile, da so za širjenje bakterije najverjetneje krive španske kumare.

Nemška ministrica za kmetijstvo in varstvo potrošnikov Ilse Aigner je stopila v bran oblastem v Hamburgu in njihovo ravnanje ob soočenju z nevarno bakterijo branila pred kritikami iz tujine. Spominla je, da so oblasti v Hamburgu ravnale pravilno, saj so na španskih kumarah vendarle našli bakterijo Ehec, zato so morali v skladu z evropskimi pravili hitro izdati ustrezno opozorilo.

Vse več okuženih z nevarno bakterijo