Preučevanja vzorca bakterije v bolnišnici v Hamburgu. Foto: EPA
Preučevanja vzorca bakterije v bolnišnici v Hamburgu. Foto: EPA

V bolnišnici pri Hannovru v Spodnji Saški je danes umrla 83-letna ženska, v Bremnu pa mlajša ženska.
83-letnico so že sredi maja sprejeli v bolnišnico v Diepholzu zaradi driske. Laboratorijski testi so potrdili, da je bila okužena z bakterijo Enterohaemorrhagic Escherichia coli (Ehec).

Iz Bremna pa so sporočili, da je v tamkajšnji bolnišnici v noči na torek umrla mlajša ženska, ki bi lahko bila okužena z bakterijo. Oblasti zdaj čakajo na potrditev izvidov testov.

Število okuženih z bakterijo na severu Nemčije strmo narašča, posamezni primeri pa se pojavljajo tudi že na jugu države. Številni ljudje so morali poiskati pomoč v bolnišnici. Samo v severni deželi Schleswig-Holstein se je število okuženih v enem dnevu podvojilo na 200. Nevarna bakterija se zelo hitro širi. Doslej so okužbe zaznali v Spodnji Saški, v Schleswig-Holsteinu, Hamburgu, Bremnu in Hessnu, pa tudi na Bavarskem.

Močna driska, krvavenje
Znak okužbe je močna driska, ki jo včasih spremlja tudi krvavenje. Bakterija lahko povzroči notranje krvavitve in odpoved ledvic. Živi v črevesu prežvekovalcev, prenaša pa se prek neopranih in nepogretih živil.

Strokovnjaki svetujejo prebivalcem previdnost pri uživanju sveže zelenjave, v kateri je pogosto bakterija, pa tudi, naj upoštevajo visoke higienske standarde pri pripravi hrane. Da so med bolniki najpogosteje ženske, je mogoče pojasniti s tem, da te pogosteje pripravljajo hrano od moških.

Po doslej znanih podatkih so se prvi okuženi z bakterijo v Nemčiji pojavili 10. maja. V Nemčiji se s to bakterijo letno okuži od 800 do 1.200 ljudi.