Na Zvezi potrošnikov Slovenije ugotavljajo, da je zelenjava v Italiji in Avstriji bolj kvalitetna kot v Sloveniji. Foto: Zveza potrošnikov Slovenije
Na Zvezi potrošnikov Slovenije ugotavljajo, da je zelenjava v Italiji in Avstriji bolj kvalitetna kot v Sloveniji. Foto: Zveza potrošnikov Slovenije
Na ZPS-ju so preverili tudi kakovost piščančjih hrenovk: preverili so 12 vzorcev. Foto: MMC RTV SLO
Kakovost zelenjave v Sloveniji

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je objavila test 12 vzorcev piščančjih hrenovk in pregled ponudbe zelenjave pri slovenskih, italijanskih ter avstrijskih trgovcih. Pri zelenjavi, kjer je bilo odvzetih 110 vzorcev, so se osredotočili na kakovost, pravilnost označevanja in cene. Največkrat odkrite nepravilnosti so se nanašale na označevanje kakovostnih razredov.

Kakovost zelenjave in izvor ...
Pregledanih je bilo 66 vzorcev zelenjave iz slovenskih trgovin in 44 iz tujih trgovin - iz Italije in Avstrije. Prvi vtis ob pregledu zelenjave je bil v vseh trgovinah razmeroma dober, so povedali na ZPS-ju. Bolj poglobljeno opazovanje pa je pri vsakem ponudniku pokazalo, da je na policah tudi zelenjava, ki ni primerna za prodajo - je gnila, sluzasta, plesniva ali uvela.

Kakovost zelenjave se spreminja tudi glede na uro in je najvišja pozno dopoldne, slabša pa popoldne. 7,7 odstotka zelenjave ni imelo označenega izvora ali pa izvor na predpakirani zelenjavi ni bil enak tistemu, ki ga je označil trgovec. "Zanimivo je, da je bila večina zelenjave na italijanskih policah iz Italije, v Avstriji pa avstrijskega, italijanskega in nemškega porekla," dodajajo na ZPS-ju.

... nepravilnosti glede kakovosti in označevanja ...
Brez označbe kakovostnega razreda je bilo 19 odstotkov paradižnika, paprike in solate, 12 odstotkov vzorcev - paradižnik, paprika in solata - ni ustrezalo označenemu razredu, 15 odstotkov zelenjave ni ustrezalo minimalnim pogojem kakovosti oz. ni bilo primerno za prodajo ter 7,5 odstotka zelenjave ni bilo primerno označeno s ceno.

"Pregled je pokazal, da naši sosedje ponujajo bolj kakovostno zelenjavo, ki je tudi bolj jasno in pregledno označena. Pri večini zelenjave je bil označen I. kakovostni razred," pojasnjujejo na ZPS-ju, kjer ugotavljajo tudi, da je bila v tujini večja ponudba ekološke zelenjave.

"Za kakovost so odgovorni tudi kupci"
Prehranska strokovnjakinja ZPS-ja Tanja Pajk Žontar zato poudarja, da so za kakovost zelenjave v trgovini odgovorni tudi kupci. "Rokavice uporabljajo le maloštevilni kupci, premetavanje, brskanje in stiskanje zelenjave seveda vplivajo na njeno kakovost ter je nekorektno do kupcev, ki bodo prišli za nami. Pri zelenjavi v akcijski ponudbi pa potrošnikom svetujemo, naj natančno preverijo, koliko odstotkov zelenjave je še užitne oz. ali gre res za ugoden nakup, saj je naš pregled pokazal, da ni bilo uporabno vsaj 70 odstotkov delov zelenjave, znižanje cene pa običajno ni bilo tolikšno," je še povedala.

Strokovnjakinja ZPS-ja Marjana Peterman tudi ob upoštevanju okužbe z bakterijo Ehec, seva bakterije E.coli, kupcem svetuje, naj ne kupujejo gnile, plesnive ali uvele zelenjave.
Zelo pomembna je tudi higiena rok - te je treba po njenem priporočilu militi toliko časa, da vmes dvakrat zapojemo pesem Ringaraja.
Hkrati priporoča, da zelenjavo in sadje na začetku 30 sekund umivamo z mlačno oz. toplo vodo, ki ji lahko dodamo žličko sode bikarbone, nato pa večkrat speremo. Sadje in zelenjavo je tudi dobro podrgniti, saj s tem z zunanje površine lahko odstranimo precejšnjo količino mikroorganizmov.
Svetuje tudi pranje cele zelenjave in sadja, ne razrezanega. Zelenjavo in sadje je treba razrezati tik pred uporabo, pri nakupu pa je treba biti vedno pozoren na vidne poškodbe, uvelost, tudi vode in vlage na zelenjavi ne sme biti, saj je škropljenje vlage lahko vir okužbe.

Sestavine piščančjih hrenovk ...
Na ZPS-ju so preverili tudi kakovost piščančjih hrenovk. Preverili so 12 hrenovk in podatki na deklaracijah so pokazali, da piščančje hrenovke vsebujejo različno količino mesa, večina vzorcev pa je vsebovala tudi sojine beljakovine. V piščančjih hrenovkah so našli tudi veliko aditivov.

Prehranska strokovnjakinja ZPS-ja še dodaja, da "dodajanje ojačevalca arome ni upravičeno, saj naj bi piščančje hrenovke vsebovale zadostne količine kakovostnega mesa". "Pri mesnih izdelkih si seveda želimo, da vsebujejo čim več mesa in manj maščobe, piščančje hrenovke na testu pa so se med sabo pomembno razlikovale, saj so vsebovale maščobe nad zakonsko dovoljeno mejo."

... in cene piščančjih hrenovk
Tudi razlike v cenah so lahko zelo velike, tokrat so bili cenejši izdelki tudi kakovostno slabši. Na ZPS-ju zato kupcem svetujejo, naj bodo pozorni na cene, saj lahko iste piščančje hrenovke v različnih trgovinah dosegajo različno ceno.

Na spodnjih fotografijah si lahko pogledate nekaj primerov neprimerne zelenjave.

Kakovost zelenjave v Sloveniji