Prejeti ponudbi. Foto: MMC RTV SLO
Prejeti ponudbi. Foto: MMC RTV SLO

Očitno ta ponudnik ni sposoben pripraviti popolne ponudbe. Mi smo pa jo.

Vojko Kraševec, KIG tablice
Predrage registrske tablice?

Ministrstvo za infrastrukturo je aprila objavilo javno naročilo za izdelavo registrskih tablic. Med dvema podjetjema pa so izbrali domačega izdelovalca, čeprav je bila nasprotna ponudba za skoraj 10 milijonov ugodnejša.

Izbrano slovensko podjetje KIG tablice izdeluje za Slovenijo, Bosno in Hercegovino ter Kosovo. 2,5 milijona kosov bi izdelali za dobrih 18 milijonov evrov brez DDV-ja. Podjetje UTSCH iz Nemčije, ki registrske tablice izdeluje za 130 držav po svetu, bi isti posel opravilo za skoraj 10 milijonov manj.

"Tablice so po Evropi narejene po skoraj enakih standardih, zato je največji dejavnik cena. Najpomembnejša razlika med proizvajalci je tako cena," je komentiral Tilman Schwinn iz UTSCH-a.

Ministrstvo za infrastrukturo svoje odločitve za dražjega ponudnika ni želelo komentirati, saj je nemško podjetje vložilo zahtevek za revizijo.

"Očitno ta ponudnik ni sposoben pripraviti popolne ponudbe. Mi smo pa jo," pa je dejal predstavnik KIG tablice, Vojko Kraševec.

Nemški ponudnik naj med drugim ne bi priložil vseh certifikatov o ustreznosti uporabljenih barv, razporeditev zvezd v logu Evropske unije naj bi od zahtevane odstopala za milimeter in pol, prav tako naj ne bi navedli, kdo in kako skrbi za varovanje poslovnih prostorov v Nemčiji.
"Pri nas je, kar se tiče javnih naročil, mogoče vse, tudi nekdo z vseevropskimi referencami na celotnem evropske trgu mogoče ni dovolj. Še zlasti v primerih, ko se včasih skuša tudi s konkretnimi navedbami v razpisni dokumentaciji izločiti konkurenco, ki je v napoto vnaprej izbranemu ponudniku," je komentiral Igor Šoltes, evropski poslanec in nekdanji predsednik Računskega sodišča.

Bomo torej registrske tablice znova preplačali, tokrat za 120 odstotkov? Spomnimo, da se je moral zaradi očitkov o izboru dražjega ponudnika ob interpelaciji leta 2014 zagovarjati tudi takratni minister Samo Omerzel. Nemškega ponudnika, ki je konkuriral KIG-u, so pred petimi leti odpravili s tako rekoč enakimi argumenti kot letos.
Oddaja Koda v celoti:

Očitno ta ponudnik ni sposoben pripraviti popolne ponudbe. Mi smo pa jo.

Vojko Kraševec, KIG tablice
Predrage registrske tablice?