Cena olivnih olj, po raziskavi zveze potrošnikov, ne odraža tudi kakovosti. Foto: EPA
Cena olivnih olj, po raziskavi zveze potrošnikov, ne odraža tudi kakovosti. Foto: EPA

Na testu so ocenjevali 21 vzorcev olja, in sicer 15 iz trgovske ponudbe, tri iz biopridelave in tri z označbo porekla.

Najvišjo oceno sta dobili olji Vanja in Ronkaldo iz Slovenske Istre z označbo geografskega porekla, sledi pa jim znatno cenejši italijanski Rocchi, ki ga za 4,6 evra prodajajo v Tušu.

Sledijo jim olja, ki so senzorično povprečna oziroma na meji sprejemljivega. Po nekaj mesecih skladiščenja, na prodajnih policah pa že veliko prej, se bo njegova kakovost, izražena predvsem kot žarkost, tako poslabšala, da ne bo več sodilo v kategorijo višje kakovosti, torej ne bo več ekstra deviško oilvno olje, sporočajo v zvezi potrošnikov.

Najvišje izmed njih so se uvrstili sicer grški Minos iz Hoferja, Luccese iz Lidla, slovenska Gea iz Mercatorja ter šest drugih. Devet testiranih vzorcev pa je bilo slabše kakovosti od deklarirane, zato sploh ne bi smeli nositi oznake "ekstra".