Predsednik komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami je Zvone Černač (SDS). Foto: MMC RTV SLO
Predsednik komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami je Zvone Černač (SDS). Foto: MMC RTV SLO
Dušan Kumer
Kumer je poročilo označil za SDS-ovo "skropucalo". Foto: MMC RTV SLO

Predsednik komisije Zvone Černač (SDS) je pojasnil, da v poročilu izpostavljajo predvsem vprašanje neodvisnosti služb in njihove vpetosti v dnevno politiko. Kot pravi, je vse bolj politično kadrovanje slaba popotnica za strokovno in neodvisno delo nadzorovanih služb.

Zatrdil je, da nekateri primeri kažejo, da te službe niso imune pred politično zlorabo. Državnemu zboru zato predlagajo, da vladi predlaga sprejetje ukrepov, ki bodo preprečili politizacijo nadzorovanih služb in erozijo pravne države.

"Ne spoštujejo načela sorazmernosti, racionalnosti in učinkovitosti"
"Ugotavljamo, da normativna ureditev uporabe prikritih preiskovalnih ukrepov ne preprečuje možnosti zlorab njihove uporabe, saj se v posameznih primerih ne spoštujejo načela sorazmernosti, racionalnosti in učinkovitosti, zato od pristojnih služb pričakujemo, da zakonodajo tolmačijo s ciljem odkrivanja kaznivih dejanj in da preprečijo politične diskreditacije, ki se dogajajo," opozarja.

Komisija naj bi še ugotovila, da posamezni primeri kažejo na to, da se posamezna preiskovalna dejanja usmerjajo v potencialne storilce kaznivih dejanj, ki določeno politično opcijo najmanj ogrožajo in jih žrtvujejo kot sporočilo javnosti o učinkovitosti kazenskega pregona.

"Poročilo je ogledalo politike Zaresa, LDS-a in SD-ja"
"Še huje, ukrepi in policijske akcije se tudi, ko ni utemeljenega suma, sprožajo proti političnim konkurentom z namenom njihovega zastraševanja, po drugi strani pa se posamezni sumi najtežjih kaznivih dejanj tistih, ki so pripadniki oz. simpatizerji vladajoče politične opcije, ne preiskujejo ali obležijo na dnu predalo in čakajo na zastaranje," je izpostavil Černač.

To, da poročila nista podprla Dušan Kumer (SD) in Tadej Slapnik (Zares), je komentiral z besedami, da predstavlja poročilo ogledalo politike Zaresa, LDS-a in SD-ja. Kot pravi, s podobo, ki je odsev razmer v državi, vladajoča politika ne more biti zadovoljna, vendar za to ni krivo ogledalo, temveč tisti, ki podobo kažejo, in "na njih leži največja odgovornost, da se ta podoba v prihodnje spremeni".

Kumer: Poročilo tipičen prikaz "skropucala" stranke SDS
Po seji komisije je izjavo podal tudi Kumer. Povedal je, da se mu zdi teoretični del poročila dober, v delu, ki opisuje dejstva in naloge komisije, pa je po njegovem pisca popolnoma zaneslo. Trdi, da je vsebina poročila tipičen odraz "skropucala" stranke SDS in da v njem mrgoli vrednostnih sodb in političnih ocen sodstva, tožilstva in policije, ki so podane brez kakršnih koli dokazov.

Pojasnil je, da je med sejo izrazil pomisleke, ker pa komisija ni sprejela njegovih sugestij, ga je nato zavrnil. Vrednostne sodbe, ki se pojavljajo v poročilu, bi morale biti stvar drugih odborov. "Ena takih floskul, oz. če uporabim Černačeve besede, pobalinskih ocen, je ta, da se kadruje v teh službah, predvsem v civilni obveščevalni službi, po političnih kriterijih in da politika vpliva zunaj pristojnosti predsednika vlade," pojasnjuje.

"Poročilo problematizira zamenjavo direktorja SOVE"
Ob tem je razložil je, da ima po zakonu predsednik vlade popolno ingerenco nad imenovanjem in razrešitvijo direktorja SOVE, vendar je v poročilu zapisana drugačna ocena, ki problematizira zamenjavo direktorja te službe.

"Druga takšna latovščina je govor o anonimkah, ki so vplivale na delo služb in na kadrovske zamenjave. Uporabljena je tudi sintagma, da so ljudje razrešeni na podlagi anonimk in neanonimnih podpornikov teh anonimk. Ta posebna stavčna zveza kaže na posebno umnost teh, ki so pisali poročilo," dodaja.