To, kar sem povedal sam, ni nobena tajnost, meni Černač. Foto: MMC RTV SLO
To, kar sem povedal sam, ni nobena tajnost, meni Černač. Foto: MMC RTV SLO
NPU
Klemenčič meni, da Černač svojo funkcijo predsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb izrablja za interese svoje stranke. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Kresalovo je o besedah Černača, ki bi lahko pomenile razkritje nadzornega centra policije, obvestila sama policija. Foto: MMC RTV SLO
Kresalova ovadena, policija pri Brezigarjevi
Klemenčič: Nihče še ni tako v interesu ene stranke deloval na tej funkciji

"Po mojem osebnem mnenju, kar sem gospodu Černaču tudi povedal, mi je zelo žal, da ga ščiti poslanska imuniteta, ker mislim, da je on storil to kaznivo dejanje, da je zlorabil svojo funkcijo in da je njegova obramba, češ da bobu ni rekel bob, pač pa trojanski krof, sicer medijsko in politično všečna, pravno pa ne bo zdržala, saj je on v vlogi predsednika zelo občutljive komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb izdal podatek in povedal vse, kar za tiste, ki so zainteresirani za tak podatek, zadošča," je dejal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Goran Klemenčič.

Goran Klemenčič je povedal tudi, da bo državni sekretar na ministrstvu le še do 1. junija. Pojasnil je, da sta na začetku z ministrico imela dogovor, da pride samo za polovico mandata, dokler se ne izpeljejo ključni projekti, a bo zdaj odšel nekoliko prej.

O morebitni selitvi nadzornega centra bo odločala uprava kriminalistične policije
Dejal je še, da so na mestu, ki ga zaseda Černač od osamosvojitve naprej sedeli različni poslanci, levice in desnice (France Bučar, Polonca Dobrajc, Jožef Jerovšek, Pavel Gantar) "a še nihče doslej ni tako prozorno v interesu ene stranke deloval na tej občutljivi funkciji, kot to počne Černač, ob izdatni podpori njegovega kolega Vinka Gorenaka. "

O spremembi lokacije nadzornega centra je Klemenčič dejal, da bo o tem treba povprašati policijo. Poudaril pa je, da se tisti trenutek, ko je Černač to povedal, ni odzvalo ministrstvo, ker tega niti niso takoj zaznali, pač pa uprava kriminalistične službe in njihova odločitev bo, kaj s tem storiti.

Gorenak na seji DZ-ja: V stavbi NPU-ja najsodobnejši elektronski sistemi
Na seji je poslanec in predsednik komisije za nadzor varnostno-obveščevalnih služb Zvonko Černač dejal, da so v stavbi NPU-ja tudi najsodobnejši elektronski sistemi, kar je ministrica Katarina Kresal označila za škandalozno izjavo. Po njenih besedah je namreč s tem razkril lokacijo nadzornega centra, od koder se izvajajo policijske naloge s pomočjo posebnih policijskih ukrepov.

A Černač je prepričan o nasprotnem, saj pravi, da je lokacijo v ihti razkrila sama Kresalova. Zato je proti notranji ministrici vložil kazensko ovadbo zaradi žaljive obdolžitve in izdaje tajnih podatkov.

Černač je v pojasnilu zapisal, da so se po sredini seji DZ-ja v javnosti pojavila ugibanja o tem, ali je bil med razpravo o interpelaciji zoper Kresalovo razkrit kakšen tajni podatek oziroma se je to očitalo njemu. "Sam nisem razkril ničesar zaupnega. To, da policija, pa ne le policija, tudi drugi represivni organi razpolagajo z najsodobnejšo elektronsko opremo, ni noben tajni podatek. Zaradi njenega odziva in njene navedbe o lokaciji nadzornega centra pa je javnost očitno njeno izvajanje razumela kot izdajo tajnega podatka," meni Černač.

Poslanec še dodaja, da je edini način, da se zadeva razčisti, preiskava, ki je v interesu same Kresalove. Zato je na pristojno tožilstvo vložil ustrezen predlog, saj naj o bi o tem, ali je ministrica razkrila kakšen tajni podatek, odločili pristojni organi, ne pa javno mnenje.

Zares za razkritje obtožuje Černača
S Černačem se ne strinjajo niti v Zaresu. "Razkritje tovrstnih informacij lahko za nepoučene pomeni manjši spodrsljaj, vendar gre za zelo ignorantski odnos, saj lahko tisti, ki imajo interes, ta podatek izkoristijo in ogrozijo sposobnost izvajanja policijskega dela," je zagotovil podpredsednik Zaresa in profesor na na fakulteti za varnostne vede Branko Lobnikar.

Kako je potekala sredina razprava v državnem zboru, lahko preberete tukaj.
Več preberite:
Lobnikar: Černačevo vedenje resno ogroža nacionalno varnost

Zoper Kresalovo že več ovadb
Kresalova je že pod drobnogledom policistov, saj je bila pred tedni proti njej vložena anonimna ovadba zaradi negospodarnega najema prostorov, kjer je Nacionalni preiskovalni urad, in kot kaže, tudi nadzorni center policije. Tako ovadbo je zoper ministrico dan pred interpelacijo vložila še stranka SNS.

Kresalova ovadena, policija pri Brezigarjevi
Klemenčič: Nihče še ni tako v interesu ene stranke deloval na tej funkciji