Črna statistika kaže, da je na slovenskih cestah od osamosvojitve umrlo 6.450 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Črna statistika kaže, da je na slovenskih cestah od osamosvojitve umrlo 6.450 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Svečke v Ljubljani
V Ljubljani so svečke zagorele na Prešernovem trgu. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

Ministrica Katarina Kresal ob dnevu spomina žrtev nesreč opominja na cilj, da smrtnih žrtev na cestah ne bi bilo več.

Od leta 2007 se tretjo nedeljo v novembru na predlog Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) spominjamo žrtev prometnih nesreč. Po ocenah WHO-ja vsak dan na cestah po vsem svetu umre najmanj 3.560 ljudi, kar na leto pomeni približno 1,3 milijona udeležencev v prometu.

Vsako leto se v prometnih nesrečah poškoduje okoli 50 milijonov ljudi, pet milijonov pa jih za vedno ostane invalidnih. Evropske ceste so v letu 2001 zahtevale 50.000 življenj, leta 2009 pa je v prometnih nesrečah umrlo okoli 35.000 ljudi, 1.7 milijona se jih je poškodovalo.

V soboto po Sloveniji prižigali sveče
Osrednji dogodek ob dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč, ki letos poteka pod sloganom Dobre želje uresničujemo z dejanji, je bil v soboto pozno popoldne, ko so v spomin umrlim v 21 slovenskih mestih zagorele svečke.

V Ljubljani so na žrtve prometnih nesreč spomnili na Prešernovem trgu. Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je ob tej priložnosti dejala: "Tukaj smo zato, da bi opozorili na nedoumljivo praznino, ko odidejo iz naših življenj ljudje, ki smo jih imeli radi. Predvsem pa smo se zbrali zato, da bi nekaj spremenili." Kot cilj je zato izpostavila slovenske ceste brez smrtnih žrtev.

Prireditve v spomin na žrtve nesreč že od leta 1993
Prvo prireditev, na kateri so se spomnili žrtev prometnih nesreč, je že leta 1993 organizirala britanska nevladna organizacija Road Peace. Sledile so aktivnosti Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč, ki je žrtvam posvetilo evropski dan spomina. Z zamislijo francoske nevladne organizacije Esperanza - prižiganjem lučk v spomin in sloganom "Spomni se in premisli" - pa je gibanje dobilo nov zagon in se razširilo po vsem svetu.

V letu 2005 so gibanje podprli tudi Združeni narodi, leta 2007 pa je WHO imenoval tretjo nedeljo v novembru za svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč.