Damjan Janković nima težav govoriti o tem, kar počne v življenju. Foto: MMC RTV SLO
Damjan Janković nima težav govoriti o tem, kar počne v življenju. Foto: MMC RTV SLO
Alenka Jeraj
Predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS) je sicer predlagala, da se med zaslišanjem Seliškarja in Jelovčanove izključi javnost, saj se priči v navzočnosti javnosti nočeta izpovedati. Foto: MMC RTV SLO
Preiskovalna komisija kazensko ovadila Jureta Jankovića

V principu naj bi se vsa kazniva dejanja zgodila na komisiji, je po seji preiskovalne komisije potrdila Alenka Jeraj.

Na komisiji DZ-ja, ki preiskuje gradbene posle, je bil zaslišan starejši sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića Damjan Janković, lastnik podjetja Electa.

Janković zanika zahteve za spremembo namembnosti zemljišč
Pojasnil je, da ne ve, kako je mogoče, da je cenilec državnega zbora parcele podjetja Electa na Barju po starem OPN-ju ocenil na 11,5 milijona evrov, po novem pa na 18 milijonov. Povedal je, da sta dva njegova cenilca parcele po starem OPN-ju ocenila na 25 milijonov evrov, podjetje Branton pa jih je bilo po predpogodbi pripravljeno odkupiti za 32 milijonov, kar pa naj bi bila po njegovih besedah njihova lastna odločitev.

Kot pravi, nikoli ni dal pobude za spremembo namembnosti zemljišč na Barju, temveč je ob nastanku novega prostorskega načrta podal le predlog za gradnjo višjih zgradb in zmanjšanje zelenega pasu. Kot pravi, se s tem ni spremenila namembnost zemljišča, saj je količnik njegove zazidljivosti ostal 1,2.

Zatrdil je tudi, da ne ve nič o tem, da naj bi si njegov brat Jure sposojal denar za nakup zemljišč v Ljubljani, na vprašanje, ali se je kdaj z Zoranom Jankovićem pogovarjal o ureditvi zemljišč na Barju po novem OPN-ju, pa ni želel odgovoriti. "Odgovor je enak prejšnjemu," je dejal Janković, pri čemer je mislil na odgovor na prejšnjem zaslišanju, ko je zatrdil, da ne bo razkrival zasebnih pogovorov z očetom.

Med drugim je tudi povedal, da je soustanovitelj več družb v tujini, od katerih pa se nobena ni ukvarjala z zemljiškimi posli ali pa se prijavljala na javne razpise v Sloveniji. Na novinarsko vprašanje po seji, zakaj ni na zaslišanju molčal, kot je to storil njegov brat Jure, je odgovoril, da govori, kar sam počne v življenju in da nima težav s tem.

Potočnik: Kolikor vem, Hypo leasing ni nikoli sklepal spornih poslov
Komisija je želela zaslišati tudi nekdanjega generalnega direktorja družbe Hypo leasing Andreja Potočnika, vendar je ta pričanje zavrnil, saj naj bi 9. februarja letos, ko je bil odstavljen s položaja generalnega direktorja podpisal izjavo, na podlagi katere mu ni dovoljeno podajanje izjav v zvezi z družbo. Komisija bo zato verjetno zdaj poskušala pridobiti dovoljenje delodajalca, da bo lahko zaslišala Potočnika, ki je sicer še zmeraj zaposlen v Hypo leasingu.

"Kolikor vem, Hypo leasing ni nikoli sklepal spornih poslov. Tudi jaz nisem nikoli silil nikogar v sporne posle v Liechtensteinu. Če bi Kdo v Hypu sklepal sporne posle, bi mi sigurno ukrepali, sicer pa poslov ne morem komentirati," je Potočnik poudaril po seji.

Brantonov italijanski partner ostaja skrivnost
Pred komisijo je stopil tudi Bruno Filipič iz družbe Branton, ki je imela sklenjeno predpogodbo za nakup Electinih zemljišč ob obvoznici na Barju, vendar je posel zaradi aretacije Filipiča, ki je trgoval z anhidrid ocetno kislino, propadel. Filipič je zatrdil, da mu Janković ni dal nobenega zagotovila, da bo na zemljišču, ki je bilo stvar predpogodbe, po novem OPN-ju dovoljena gradnja višjih stavb, kot je to določal stari OPN, v času katerega je tudi bila podpisana omenjena predpogodba.

V tej je bilo tudi zapisano, da posel ne bo izveden, če novi OPN ne bo dovoljeval gradnje višjih zgradb, čeprav Filipič poudarja, da višina zgradb zanj sploh ni bistvena in da ne ve, zakaj je to spremembo Janković sploh predlagal. Filipič je v poslu sodeloval s partnerskim podjetjem iz Italije, katerega naziva pa ni želel izdati, ker je tako "obljubil".

Del zaslišanj zaprt za javnost
Za zaprtimi vrati je bil zaslišan nekdanji lastnik zemljišča na Smodinovcu Peter Seliškar. Brez prisotnosti javnosti je pričala tudi Nevenka Jelovčan iz agencije Vaš dom, ki je po poročanju Financ dejala, da naj bi zemljišče na Smodinovcu v imenu županovega sina Jureta Jankovića kupil Klemen Šešok preko svojega podjetja. Na ljubljanski občini so nato obravnavali prostorski načrt, ki naj bi to zemljišče spremenil v zazidljivo, a je bila sprememba pred sprejetjem iz načrta umaknjena.

Komisija naj bi napisala ovadbe in pripravila delno poročilo
Po zaprtem delu seje je Alenka Jeraj povedala, da je Nevenka Jelovčan potrdila prisotnost Jureta Jankoviča na sestanku med Klemnom Šešokom in Alešem Seliškarjem. Šešok in Seliškar sta pred komisijo zatrjevala, da Jankovića tam ni bilo.

Jerajeva je novinarjem potrdila izjavo Petra Seliškarja, ki je za MMC povedal, da ni odgovarjal na vprašanja, saj o prodaji zemljišča naj ne bi vedel nič. Po njenih besedah Seliškar o prodaji zemljišča Šešokom ni vedel povedati ničesar, ker naj bi za prodajo pooblastil svojega sina Aleša, je pa zatrdil, da podpisi na prošnjah za spremembo namembnosti omenjenega zemljišča niso njegovi. Jerajeva je dodala, da bodo poskušali izvedeti, kdo je dejanski podpisnik prošenj za spremembo namembnosti vloženih na MOL-u, saj sta v tem primeru prošnji ponarejeni.

Člani komisije so sicer na seji sprejeli tudi sklep, na podlagi katerega bodo pripravili delno poročilo v zvezi z domnevno spornimi zemljiškimi posli v Mestni občini Ljubljana. Časovno niso določili, kdaj naj bi bilo poročilo pripravljeno, saj naj bi predtem zaslišali še nekaj prič. Po seji je predsednica komisije dejala, da bo poročilo pripravljeno približno v enem mesecu, da pa bodo morda napisali nekaj kazenskih ovadb zaradi krivega pričanja pred komisijo, to pa naj bi bila po besedah Jerajeve do zdaj edina kazniva dejanja v primeru, ki ga preiskuje komisija.

Vložene ovadbe, Janković zaslišan na sodišču
Parlamentarna komisija preiskuje spremembe namembnosti zemljišč v Ljubljani, s katerimi naj bi se okoristila tudi družina župana Zorana Jankovića. V posle naj bi bili povezani tudi družbi Branton in Hypo leasing. Komisija je na preteklih sejah že zaslišala župana Jankovića, ki je zanikal, da so člani družine Šešok dobili notranje informacije v zvezi s spremembo namembnosti zemljišča na Smodinovcu. Na vprašanja sta odgovarjala tudi Klemen Šešok in sin Petra Seliškarja Aleš Seliškar, ki sta tudi zanikala dogovarjanje. Zaradi suma krivega pričanja je nato Jerajeva napovedala ovadbo Aleša Seliškarja. Županov sin Jure Janković na vprašanja komisije ni želel odgovarjati, zato je bil sredi januarja zaslišan na sodišču.

Preiskovalna komisija kazensko ovadila Jureta Jankovića