Foto:
Foto:
V koaliciji Slovenija so prepričani da se bo z novelo o Darsu gradnja slovenskih avtocest izmaknila javnemu nadzoru.
Prvi namestnik predsednika računskega sodišča bo po odločitvi DZ-ja Tomaž Vesel.

Poslanci so sprejeli novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, zakon o kolektivnem dodatnem pokojninskem zavarovanju za javne uslužbence in novelirali zakon o Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars).

Z novelo o plačah v javnem sektorju, za katero je glasovalo 40 poslancev, dva pa sta bila proti, se datum, ko se začne uporabljati zakon, prestavlja za pol leta, in sicer s 1. januarja na 30. junij 2004. Do 1. januarja 2004 namreč na vseh področjih še ne bo možno priti do uskladitev in sklenitve kolektivnih pogodb.

Uzakonjeno preoblikovanje Darsa
Novela zakona o Darsu bo podlaga za preoblikovanje iz javnega podjetja v gospodarsko družbo. Spremembe zakona bodo predstavljale temelj za morebitno odprodajo 49-odstotnega deleža države v tej družbi, ki je sicer v 100-odstotni lasti države. Poslanske in poslanci opozicijskega SDS-a in NSi-ja so glasovanje obstruirali, saj se bojijo, da bo zakonska rešitev onemogočila javni nadzor gradnje avtocest. Novelo je nato podprlo 44 poslancev, dva pa sta bila proti.

Proti imenovanju Bohlove 39 poslancev


Imenovanje sedanje svetovalke prve namestnice predsednika računskega sodišča Florjane Bohl na mesto predsednice računskega sodišča za devetletni mandat je DZ zavrnil z 32 glasovi za in 39 proti.

Vnovično imenovanje Mitje Deisingerja za predsednika vrhovnega sodišča pa so poslanci zavrnili s 23 glasovi za in 42 proti. Podprlo ga je devet poslancev ZLSD-ja, sedem poslancev SLS-a, pet poslancev NSi-ja in po en poslanec LDS-a in DeSUS-a. Proti je glasovalo 27 poslancev LDS-a, deset poslancev SDS-a, dva poslanca SNS-a, poslanka NSi-ja ter po en poslanec DeSUS-a in SMS-a. O Deisingerjevi kandidaturi se ni moglo odločiti šest poslanecv LDS-a, po trije poslanci SLS-a, SDS-a in SMS-a ter po dva poslanca ZLSD-a, NSi-ja, SNS-a in DeSUS-a.

Bohnec in Vesel dobila zadostno podporo
Poslanke in poslanci so z zadostno dvotretjinsko večino vseh (62 za, 8 proti) izvolili prvega namestnika predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela. Z 52 glasovi za in 19 proti pa je bil na mesto viceguvernerja Banke Slovenija v šestletni mandat izvoljen dosedanji viceguverner in član sveta banke Darko Bohnec.

Mandat Deisingerja se izteče že 17. decembra
Ker kandidatka za predsednico računskega sodišča ni prejela zadostne podpore, bo še enkrat moral steči postopek izbire predsednika računskega sodišča. Sedanjemu predsedniku Vojku A. Antončiču se namreč mandat izteče 31. januarja 2004. Takšna odločitev državnega zbora je bila deloma pričakovana, saj je predsednik državnega zbora po opravljenih posvetovanjih s predstavniki poslanskih skupin 7. novembra državnemu zboru predlagal Florjano Bohl, največje podpore poslanskih skupin pa je bila med kandidati deležna Silva Jamnik.

Glede na to, da so poslanke in poslanci zavrnili ponovno imenovanje Mitje Deisingerja za predsednika vrhovnega sodišča, bo moral sodni svet razpis za mesto predsednika vrhovnega sodišča ponoviti, saj Deisingerju mandat poteče 17. decembra. Do izbire Deisingerjevega naslednika pa bo naloge predsednika vrhovnega sodišča opravljal podpredsednik vrhovnega sodišča Marko Šorli.

DZ sprejel še zakon o predmetih kulturne dediščine
Državni zbor je v nadaljevanju novembrske seje ratificiral devet mednarodnih sporazumov oziroma konvencij. S 47 glasovi za in nobenim proti pa je sprejel tudi zakon o vračanju protipravno odstranjenih predmetov kulturne dediščine v EU-ju. Poslanke in poslanci so spremenili še poročilo o gospodarskih družbah, podjetjih ali zavodih, za katere velja prepoved poslovanja z državo, javnimi podjetji in javnimi zavodi. Sprejeli pa so tudi pet uradnih prečiščenih besedil.

DZ je sprejel tudi zakon o žičniških napravah za prevoz oseb (46 za, 5 proti) ter noveli zakonov o trošarinah in zakona o zaščiti živali; za prvo je glasovalo 49 za drugo pa 60 poslank in poslancev, medtem ko novelama ni nasprotoval nihče.