Kako bodo o predlogu premierja Pahorja glede razrešitve ministra glasovali poslanci? Foto: EPA
Kako bodo o predlogu premierja Pahorja glede razrešitve ministra glasovali poslanci? Foto: EPA
Parlament
Predsednik vlade Borut Pahor bo državnemu zboru v 15 dneh predlagal, naj razreši ministra za okolje in prostor Karla Erjavca. To je Pahor povedal po tem, ko se je z ministrom Erjavcem pogovoril o danes objavljenem pozivu Računskega sodišča k njegovi razrešitvi. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Erjavcu so očitno šteti dnevi v vladi. Na zadnjih državnozborskih volitvah pa tudi ni bil izvoljen za poslanca, zato se že postavlja vprašanje, če in kje v politiki bo našel svojo mesto. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič, Katarina Kresal, Borut Pahor
Tri stranke koalicije, Zares, LDS in SD, bodo Erjavečvo odločitev podprli. V DeSUS-u se bodo še odločili. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanja poslanca DeSUS-a Franc Žnidaršič in Vili Rezman
Resna trenja v stranki in poslanski skupini DeSUS so se pokazala ob imenovanju ministra Henrika Gjerkeša, ki sodi v DeSUS-ovo "kvoto" ministrov. Erjavec je takrat po mnenju teh dveh poslancev ravnal po svoje. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec in Borut Pahor
Erjavec sicer pravi, da sam ne misli odstopiti, če pa ga bo parlament razrešil, svoje stranke ne misli povleči iz koalicije. Država namreč po njegovem potrebuje močno koalicijo. Foto: MMC RTV SLO
Pahor bo predlagal razrešitev Erjavca
Odzivi in namere politike

DeSUS bo po besedah vodje poslanske skupine Joška Godca na glasovanju podprl Karla Erjavca, sicer predsednika te stranke. Godec je še dejal, da bi razrešitev podprli le, če bi bile obtožbe in Erjavčeva objektivna odgovornost pravno argumentirani. V koaliciji nameravajo ostati ne glede na rezultat. Odločitev o glasovanju sicer še ni dokončna, analizirali jo bodo še na sestanku poslanske skupine, nato pa v petek še na odboru izvršilnega odbora in sveta stranke.

Tudi Cveta Zalokar Oražem, vodja poslanske skupine Zaresa, je za MMC dejala, da o tem, kako se bo odločilo vseh devet poslancev njihove stranke, še ne more govoriti, lahko pa pove, da so se v poslanski skupini večkrat pogovarjali o delu ministra Erjavca. "Večina naših poslancev je bila do njegovega dozdajšnjega dela silno kritična, saj se je po našem mnenju bolj posvečal drugim stvarem kot pa delu v svojem okolijskem resorju. Večkrat smo se pogovarjali, da je zelo šibek člen vlade in da se vidi, da mu resor ni pisan na kožo," je pojasnila.

Sama je bila do zdaj do Erjavčevega dela zelo kritična, saj meni, da je v zadevi Patria Erjavec tudi subjektivno in ne le objektivno odgovoren. "Zlagal se je, da bomo dobili 135 popolnoma opremljenih patrij, javnost pa mu je to laž opravičila. To pa je bistveno hujši greh, kot je bila kakšna druga laž, ki smo jo bili priča v politiki. Odnesel jo je silno poceni," še meni Zalokar Oražmova. Omenila pa je tudi možnost, da bo morda Erjavec zdaj dobil glasove SDS-a, glede na to, da je izvedel velik posel s Patrio.

SD in LDS podpirata Pahorjev predlog
Uradnega stališča svoje poslanske skupine nima niti Bojan Kontič, vodja poslanske skupine Pahorjevega SD-ja, je pa za MMC dejal, da predvideva, da bodo premierjev predlog za razrešitev podprli. "Predsednik vlade je namreč tisti, ki sestavlja svojo vlado, in če predsednik vlade presodi, da so potrebne spremembe oziroma zamenjave, mu bomo pri tem prisluhnili."

PRAVNA PODLAGA ZA UKREP RAČUNSKEGA SODIŠČA

(11) Če je podana huda kršitev obveznosti dobrega poslovanja / ... / Računsko sodišče izda tudi poziv za razrešitev odgovorne osebe

(14) Organ, ki mu je bil vročen poziv za razrešitev odgovorne osebe, mora odločiti o pozivu in svojo odločitev pisno sporočiti Računskemu sodišču v 15 dneh po vročitvi poziva.

29. člen Zakona o Računskem sodišču

Pahorjev predlog o razrešitvi Erjavca pa podpira tudi tretja koalicijska stranka LDS. Predsednica stranke in notranja ministrica Katarina Kresal je namreč dejala, da bodo poslanci LDS-a glasovali za Erjavčevo razrešitev.

Jelinčič: "Nekje je treba začeti"
Glasovi opozicije so še precej nejasni, do zdaj so svojo odločitev sporočili le iz SNS-a. Zmago Jelinčiča je za MMC dejal: "Glasovali bomo za Pahorjev predlog, saj sodimo, da je Erjavec minister, ki ga je res treba zamenjati. Ob tem menimo tudi, da bi bilo treba zamenjati še več ministrov te vlade, a nekje je pač treba začeti. Naša stranka je postavila kar nekaj poslanskih vprašanj v zvezi z delom zdajšnjega okolijskega ministra. O njegovem delu namreč nimamo kakšnega dobrega mnenja,".

"Naj sami razrešijo, kar so zakuhali"
Iz SLS- tako še niso sporočili, kako bodo glasovali, temveč so le komentirali dogajanje. V stranki menijo, da bi Erjavec moral sam ponuditi odstop. Pojasnili so, da če se Erjavec resnično strinja s takšnim potekom dogodkov, potem to verjetno pomeni, da priznava svoj del odgovornosti pri prodaji državnega deleža Energetike Projekt. Poleg tega se jim zdi nenavadno in neodgovorno, da se tako Erjavec kot Pahor strinjata, da premier nima druge možnosti kot predlagati razrešitev. "Tako pa se s predlogom razrešitve obremenjuje DZ," so zapisali v stranki, njen predsednik Radovan Žerjav pa je dodal: "Naj sami razrešijo, kar so zakuhali".

SDS spomnil na dvojna merila
Tudi v SDS-u so se odzvali le s komentarjem, v katerem so spomnili na dvojna merila premiera Pahorja in predsednika Računskega sodišča Šoltesa. V odzivu so tako navedli, da je računsko sodišče vsebinsko enako kršitev lani našlo tudi pri ministrici za kulturo Majdi Širca, a takrat ni bila predlagana njena zamenjava. Prav tako opozarjajo tudi na afero z ministrom za visoko šolstvo Gregorjem Golobičem. Zamenjava takrat ni bila predlagana.

Rezman: Napovedal sem, da se mu majejo tla
Za razrešitev svojega bivšega "šefa" bo glasoval tudi Vili Rezman, nekdanji poslanec DeSUS-a, ki je decembra preteklo leto po sporu z Erjavcem izstopil iz poslanske skupine. Za MMC je zdaj nepovezani poslanec pojasnil: "Že ob izstopu iz poslanske skupine DeSUS-a sem predvideval, da se Erjavcu majejo tla in da zato dela tako arogantno ter nepopustljivo. Pahorjev predlog bom v celoti podprl, saj menim, da je to dobro za Slovenijo. Tukaj ne gre za osebne zamere, ampak zato, da se bo okolijsko ministrstvo, ki po mojem mnenju zdaj ni dobro vodeno, začelo ukvarjati s stvarmi, ki so bistvene. Erjavec pa se je bolj kot z resorjem ukvarjal s svojo lastno kariero in s stranko DeSUS, kar pa za ministra ni prav."

Žnidaršič: Redukcijo mora narediti še DeSUS
Da o njegovem glasovanju ni nobenega dvoma, pravi tudi drugi "odpadnik" DeSUS-ove poslanske skupine poslanec Franc Žnidaršič. "To je pričakovana odločitev predsednika vlade, morda bi bila boljša kar razrešitev. Glede na vse to, kar je pisalo v časopisih, je stvar očitno šla predaleč, da bi bil lahko še naprej minister. Predlog premierja bom podprl," je zatrdil za MMC. Erjavčev odhod iz vlade je po njegovem mnenju dober za stranko, saj je diskriditiran status ministra za stranko škodljiv. DeSUS mora zdaj napraviti redukcijo na vrhu, sicer jih na naslednjih volitvah ne bo več, še pravi Žnidaršič.

Glasova manjšin še neznana
Kako bosta glasovala poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti, Roberto Battelli in László Göncz, še ni znano. Oba sta namreč za MMC dejala, da z dogajanjem še nista podrobno seznanjena in da se morata bolj poglobljeno seznaniti z argumenti, da bi se lahko odločila.


Pahor bo predlagal razrešitev Erjavca
Odzivi in namere politike