Predsednik DZ-ja je od premierja spisek ministrskih kandidatov formalno prejel v četrtek zvečer. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik DZ-ja je od premierja spisek ministrskih kandidatov formalno prejel v četrtek zvečer. Foto: MMC RTV SLO
Pahorjeva vlada
V vladi naj bi sedeli tudi vodje vseh koalicijskih strank. Foto: MMC RTV SLO
Novo o koaliciji

Še pred tem se bodo kandidatke za ministrice in kandidati za ministre predstavili pred delovnimi telesi. Po sprejetem dogovoru naj bi delovna telesa zaslišanja 17 ministric in ministrov opravila v ponedeljek, torek in sredo, medtem ko naj bi bil kandidat za ministra brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš na matičnem odboru zaslišan v četrtek.

Prej zaslišanje Žekša ni mogoče, saj bo sprememba zakona o vladi, s katero je DZ uzakonil ministrstvo za odnose z zamejci in Slovenci, predvidoma začela veljati v četrtek.

Izredna seja, na kateri bo DZ odločal o novi vladi, naj bi bila tako v petek. Predvidoma zato, ker se mora mandatar, kot je povedal predsednik DZ-ja Pavel Gantar, pred tem še odreči zakonski pravici, da namesto Žekša v treh dneh predlaga drugega kandidata.

Mandatar za sestavo nove vlade Borut Pahor se je dopoldne srečal s predsednikom odhajajoče vlade Janezom Janšo. Izjav za javnost po sestanku nista dajala. Predstavnik SD-ja za stike z javnostjo je povedal, da mu vsebina pogovora ni znana.

Kolegij predsednika DZ-ja je potrdil tudi program dela za leto 2009.

Na ministrskem seznamu 18 imen
Kot je znano, je na Pahorjevem ministrskem seznamu 18 imen. Ministrstvo za finance naj bi vodil Franc Križanič, ministrstvo za notranje zadeve Katarina Kresal, ministrstvo za zunanje zadeve Samuel Žbogar, ministrstvo za pravosodje pa Aleš Zalar. Za ministrico za obrambo je Pahor predlagal Ljubico Jelušič, za ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika, minister za gospodarstvo pa naj bi postal Matej Lahovnik.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naj bi prevzel Milan Pogačnik, ministrstvo za kulturo Majda Širca, ministrstvo za okolje in prostor Karl Erjavec, ministrstvo za promet pa Patrick Vlačič.

Predvideni trije ministri brez listnice
Če bo Pahorjev predlog v DZ-ju dobil podporo, bo ministrstvo za šolstvo in šport vodil Igor Lukšič, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, ministrstvo za zdravje Borut Miklavčič, ministrstvo za javno upravo pa Irma Pavlinič Krebs. Nova vlada naj bi imela tudi tri ministre brez listnice. Minister brez listnice za razvoj in evropske zadeve naj bi bil Mitja Gaspari, ministrica brez listnice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlatka Ploštajner, minister brez listnice za Slovence po svetu pa Boštjan Žekš.

L. D.

Novo o koaliciji