Izpraznjene sedeže poslancev, ki bodo postali ministri, bodo zasedli nadomestni poslanci. Foto: MMC RTV SLO
Izpraznjene sedeže poslancev, ki bodo postali ministri, bodo zasedli nadomestni poslanci. Foto: MMC RTV SLO
Zapletov pri potrjevanju vsebinskega in zdaj tudi kadrovskega dela koalicijskega sporazuma ni pričakovati. Foto: SD

Zapletov pri potrjevanju ni pričakovati, zato naj bi Borut Pahor seznam prihodnjih ministrov v četrtek predal predsedniku DZ-ja Pavlu Gantarju. Zaslišanja kandidatov pred pristojnimi parlamentarnimi odbori naj bi bila prihodnji teden. Pahor je dejal, da se zaveda, da ministrska ekipa "ne bo deležna le aplavza, ampak tudi kritik", in če bodo te upravičene, obljublja, da jih bo tudi upošteval. Slovenija naj bi novo vlado dobila prihodnji konec tedna.

Seznam v četrtek pri Gantarju
LDS je kot prva stranka koalicije na svetu stranke sprejela odločitev o vstopu v vladno koalicijo oziroma o podpisu koalicijskega sporazuma.

Organi SD-ja, Zaresa in DeSUS-a se bodo tako do ministrskega seznama opredelili v četrtek in ob tem po pričakovanjih dali soglasje za vložitev seznama v državni zbor.

Nova vladna ekipa bo skupaj s premierjem štela 19 članov, od tega sedem nestrankarskih ministrov. V vladi bo pet ministric, s čimer je zagotovljena skoraj tretjinska zastopanost žensk v ministrski ekipi. Borut Pahor je prepričan, da je koalicija sestavila ekipo, "ki se bo lahko spoprijela s težkimi časi, ki jih prinaša gospodarska kriza".

Kaj menite o kandidatih za ministre? Vabimo vas, da Pahorjev seznam pokomentirate na Mojem spletu, kjer na forumu že poteka vroča debata.

Poslanci, ki bodo nadomestili ministre
Zaradi prevzema ministrskih funkcij bo poslanske klopi zapustilo tudi nekaj poslancev. Njihova mesta bodo zasedli nadomestni poslanci iz strank. Namesto premierja Boruta Pahorja bo v poslanske klopi sedel Marijan Križman, Gregorja Golobiča bo nadomestila Cveta Zalokar Oražem, Katarino Kresal Draško Veselinovič (če se bo odrekel položaju predsednika uprave Deželne banke) ali Anton Anderlič, Franceta Križaniča naj bi nadomestil Andrej Magajna, Patricka Vlačiča Miroslav Klun, Igorja Lukšiča Milan M. Cvikl (če ne bo postal državni sekretar vlade) ali SIlva Črnugelj, Mateja Lahovnika pa Lojze Posedel.

A. K. K.