Borut Pahor (levo) in Pavel Gantar ob predaji seznama kandidatov za ministre. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor (levo) in Pavel Gantar ob predaji seznama kandidatov za ministre. Foto: MMC RTV SLO
Organi treh strank so se izrekli tudi o koalicijskem sporazumu. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor na očitke SDS-a, da tajkuni že "odpirajo šampanjce"
V DeSUS-u potrdili koalicijski sporazum
SD na sestanku
Kako se je odločil Zares?
Seznam ministrov že v parlamentu

Od mandatarja je seznam sprejel predsednik Državnega zbora Pavel Gantar, ki je dejal, da so v mapi imena ljudi, ki se bodo znali spopasti s trenutnimi izzivi in napovedal, da bodo v DZ-ju takoj organizirali vse potrebne delovne postopke.
Borut Pahor je po predaji dejal, da čaka novo vlado vodenje v zelo težkih časih in še enkrat ponovil, da bo vlada začela delati takoj, da bi posledice gospodarske krize kar se da omilili.
Še prej so predsedniki in predsednica štirih koalicijskih strank, torej SD-ja, Zaresa, LDS-a in DeSUS-a, podpisali sporazum o sodelovanju v vladi v mandatu 2008-2012.

Odločitev o oblikovanju vladne koalicije so v LDS-u sprejeli že včeraj, danes pa so to potrdili tudi v SD-ju, DeSUS-u in nazadnje v Zaresu.

Ključno vprašanje za novo vlado je spopad z bližajočo se recesijo, je dejal premier Borut Pahor, ki prvo vladno sejo napoveduje za soboto po potrditvi vlade v DZ-ju. Pahor bo predsednika države Danila Türka prosil, da novo vlado sprejme že prihodnjo nedeljo, da bi čim prej opravili "protokolarne stvari" in "ne bi izgubljali časa".

Pahor je dejal, da razmišlja, da opozicije ne bi zaprosil, da bi bila do božiča "razumevajoča", saj "ustvarjalen prepir, kresanje mnenj, polemiko o tem, ali so vladne odločitve dobre, potrebujemo takoj od začetka delovanja vlade". Odzval se je tudi na očitke SDS-a, da ne bi imel pravega vpliva v vladi in zagotovil, da bo kot premier nosil odgovornost za delo vlade in jo zato namerava tudi voditi.

Delitev plena se konča pri sekretarjih

Pahor o razdelitvi mest državnih sekretarjev med koalicijske partnerice še ne razmišlja, potrdil pa je, da je LDS zagotovil prednostno pravico pri izbiri petih državnih sekretarjev, ker je bila to v "nekem zelo občutljivem pogajalskem trenutku rešitev". Zagotovil je, da bo diskusija o državnih sekretarjih zadnja diskusija "o delitvi političnega plena", v direktorate, urade in druge institucije pa politika ne bo posegala.

Golobič: SDS ima težave s porazom
Predsednik Zaresa Gregor Golobič pa je še pred odločitvijo komentiral očitke SDS-a, da naj bi vlado namesto Pahorja vodil sam. Kot je dejal, gre za pretirane ocene, ki kažejo na to, da ima SDS težave s soočanjem z razlogi za poraz.

Po svetu stranke pa je Golobič dejal, da soglasna odločitev o vstopu v koalicijo ni bila presenečenje. Meni, da so pogajanja prinesla ekipo, ki jih lahko navdaja z optimizmom, obenem pa je prepričan, da bo nova vlada znala hitreje in učinkoviteje reševati probleme, če bo znala prisluhniti ne samo opoziciji, ampak bo sodelovala tudi s civilno družbo in ostalimi.

Mnenja o ministrih deljena
Na izvršnem svetu DeSUS-a, ki je zasedal že dopoldne, so se sicer mnenja kresala predvsem glede ministrskih kandidatov, saj nekateri člani stranke niso bili zadovoljni s tem, da sta dva izmed njihovih kandidatov za ministre nestrankarska. Prvak upokojenske stranke Karl Erjavec je kljub temu zadovoljen, saj meni, da je kandidat za ministra za delo Ivan Svetlik pravi strokovnjak za ta resor, prav tako poudarja, da ima kandidatka za ministrico za regionalni razvoj Zlatka Ploštajner vse potrebne izkušnje.

Na vprašanje, kako komentira netenje isker okoli razdelitve ministrstev, je Erjavec odgovoril le, da so vedno mogoči različni pogledi. Opozoril je, da nekateri menijo, da izbira ministrstva za delo za stranko ni dobra zaradi odgovornosti, ki jo prevzem resorja v času gospodarske krize prinaša, da pa je DeSUS demokratična stranka, v kateri so različna mnenja legitimna.


Pahor je že v torek dejal da odločitve strank pričakuje do 22. ure, nato pa bo osebno predložil seznam ministrov v parlament. S tem se bodo začeli uradni roki za zaslišanje kandidatov pred matičnimi delovnimi telesi. Zadnjo besedo bo imel prihodnji petek DZ, ki bo izvolil deveto vlado.

LDS je vstop v koalicijo oz. koalicijski sporazum potrdil že v sredo. Člani sveta LDS-a so izrazili zadovoljstvo, ker bo njihova prva dama Katarina Kresal vodila notranje ministrstvo, Aleš Zalar pa pravosodni resor.


Na ministrskem seznamu 18 imen
Kot je znano, je na Pahorjevem ministrskem seznamu 18 imen. Ministrstvo za finance naj bi vodil Franc Križanič, ministrstvo za notranje zadeve Katarina Kresal, ministrstvo za zunanje zadeve Samuel Žbogar, ministrstvo za pravosodje pa Aleš Zalar. Za ministrico za obrambo Pahor predlaga Ljubico Jelušič, za ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika, minister za gospodarstvo pa naj bi postal Matej Lahovnik.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naj bi prevzel Milan Pogačnik, ministrstvo za kulturo Majda Širca, ministrstvo za okolje in prostor Karl Erjavec, ministrstvo za promet pa Patrick Vlačič.

Predvideni trije ministri brez listnice
Če bo Pahorjev predlog v DZ-ju dobil podporo, bo ministrstvo za šolstvo in šport vodil Igor Lukšič, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, ministrstvo za zdravje Borut Miklavčič, ministrstvo za javno upravo pa Irma Pavlinič Krebs. Nova vlada naj bi imela tudi tri ministre brez listnice. Minister brez listnice za razvoj in evropske zadeve naj bi bil Mitja Gaspari, ministrica brez listnice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlatka Ploštajner, minister brez listnice za Slovence po svetu pa Boštjan Žekš.

M. N./ A. K. K./ S. Z.

Borut Pahor na očitke SDS-a, da tajkuni že "odpirajo šampanjce"
V DeSUS-u potrdili koalicijski sporazum
SD na sestanku
Kako se je odločil Zares?
Seznam ministrov že v parlamentu